Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αναμένουν τη στήριξη από τις τράπεζες για να επεκτείνουν τις πρωτοβουλίες τους, αλλά δε βλέπουν ανταπόκριση και αδυνατούν πολλές φορές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Η κατάστρωση και εφαρμογή του «ελληνικού σχεδίου εξόδου από τη κρίση», από όλα τα κόμματα, καθίσταται επιτακτική ανάγκη και απαιτείται σύνθεση και συνεργασία για να έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει να βρει το βηματισμό της, τόσο για τη διαχείριση του Brexit, του ασύλου, όσο και για το μέλλον της Ευρώπης.
Όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ καλούνται να αποφασίσουν χωρίς καθυστέρηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του δικαιώματος ασύλου.
Από το 2012, η ΕΕ έχει λάβει περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια αιτήσεις ασύλου· 2,5 εκατομμύρια μόνο τα δύο τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι ολιγάριθμες χώρες πρώτης άφιξης καλούνται να διαχειριστούν την πλειονότητα των αιτήσεων.
Το Κοινοβούλιο εργάζεται για να ενισχύσει την πρόταση της Επιτροπής για την καθιέρωση ενός πιο δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος ασύλου. Η ψηφοφορία στην ολομέλεια έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί έως το τέλος του καλοκαιριού. Σήμερα το Συμβούλιο καλείται να παίξει τον δικό του ρόλο.
Η μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη όχι μόνο για να αναδιανεμηθούν με αυτόματο και αλληλέγγυο τρόπο οι αιτούντες άσυλο από τις χώρες που λαμβάνουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό αιτήσεων, αλλά και για να καταστούν ομοιόμορφα τα κριτήρια χορήγησης ασύλου σε όλη την ΕΕ.
Με βάση εκτιμήσεις του ΟΗΕ, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε, κατά μέσο όρο, πάνω από 500.000 νέες αφίξεις μεταναστών ετησίως, κυρίως από την Αφρική.
Για πολλούς λόγους: απερήμωση που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, πείνα, δημογραφική ανάπτυξη, φτώχεια, τρομοκρατία, αστάθεια.
Απαιτείται μια ισχυρή Οικονομική Διπλωματία, με ένα ποιοτικό άλμα όσον αφορά τη χρήση των κοινοτικών πόρων. Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο και καλύτερα για την προώθηση των υποδομών, της μεταφοράς τεχνολογίας, της βιομηχανικής τεχνογνωσίας. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού σε θέματα εκπαίδευσης, νόμιμης κινητικότητας, για το Erasmus, τις ανταλλαγές ερευνητών και εργαζομένων.
Τα επόμενα χρόνια, η ενεργειακή απόδοση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κυκλική οικονομία, τα ευφυή δίκτυα, θα είναι μεταξύ των κύριων παραγόντων για νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.
Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος προκειμένου ο αγώνας για το κλίμα να έχει τη μορφή ενός τεχνολογικού συνασπισμού ανάμεσα σε επιχειρήσεις της Ένωσης και του υπόλοιπου κόσμου.
Η έρευνα και η βιομηχανική καινοτομία θα είναι τα καλύτερα όπλα για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών καταστροφών.
Οι πολίτες ζητούν μια Ευρώπη που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους. Η Ελλάδα οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη προσπάθεια.