Guest

Η Ε.Ρ.Τ. διδάσκει

       Επειδή έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και έχουν αρκετά χρήματα στη διάθεσή τους, χωρίς ανάγκη για την ορθολογιστική διαχείρηση των πόρων που βρίσκουν κάθε μέρα στο πιάτο τους, θα αρχίσουν πάλι να διορίζουν ημετέρους καλοπληρωμένους ανταποκριτές σε όλα τα διεθνή κέντρα λήψεως αποφάσεων για ένα πλήρες δελτίον ειδήσεων, με απότερο σκοπό να αποκτήσουν και να διατηρήσουν μια ακροαματικότητα που δεν χρειάζονται. Η μετάδοση των δελτίων ειδήδεων από υψηλά αμοιβόμενους τηλεοπτικούς αστέρες, είναι μια πολυτέλεια που δεν ταιριάζει στον αναγκαστικό τρόπο που γίνεται η χρηματοδότησή του. Μια δημόσια τηλεόραση δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να είναι νούμερο ένα στη τηλεοπτική αγορά. Είναι παράλογο τα ιδιωτικά κανάλια να φορολογούνται και να εισφέρουν μέσω ΔΕΗ, στη λειτουργία της ΕΡΤ και την ίδια ώρα να συναγωνίζεται μαζί τους και να τους παίρνει το ψωμί από το στόμα. Που ακούστηκε, μια δημόσια τηλεόραση να μεταδίδει καλοπληρωμένα ποδοσφαιρικά παιχνίδια και να τα αποστερεί από τα προγράμματα των ιδιωτικών καναλιών,τα οποία δεν έχουν τα οικονομικά περιθώρια της ΕΡΤ να συναγωνιστούν μαζί της.

       Οι εκφωνητές της δημόσιας τηλεόρασης, και ειδικά οι κυρίες, δεν μπορεί να είναι μοντελάκια μόδας με τολμηρές αμφιέσεις που μπορεί να προκαλούν. Πρέπει να έχουν μια ξεχωριστά σεμνή εμφάνιση και συμπεριφορά ώστε να μην εξοργίζουν. Πλησιάζει δε τα όρια της απρέπειας ο τρόπος   που προσπαθούν πάντα να βγάλουν λαυράκι που δεν χρειάζονται από τους καλεσμένους τους. Ούτε και να μας δείχνουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις με σχόλια ή συναισθηματικά ξεσπάσματα. Όταν μας λένε τα νέα, δεν είναι δημοσιογράφοι, είναι απλά μια μηχανή που μας διαβάζει από το κείμενο που της έχουν βάλει μπροστά, χωρίς να είναι ούτε εισαγγελείς, ούτε υποστηρικτές του δικαίου. Δεν είναι εκεί για να φτιάξουν το κόσμο.

       Ειναι ευκαιρία τώρα με την επαναφορά της στον αέρα να αλλάξει προς το καλύτερον. Να γίνει αντάξια της εμπιστοσύνης του λαού που την πληρώνει. Όπως π.χ., αντί του λεπτομερούς δελτίου ειδήσεων, που, κατά τη γνώμη μας, δεν χρειάζεται να παρουσιάζει η ΕΡΤ, θα αρκούσε μια ανάλυση των σπουδαιότερων γεγονότων της ημέρας, με πάνελ χωρίς πολιτικούς, αλλά με διακεκριμένους έμπειρους δημοσιογράφους και πνευματικούς ανθρώπους.

       Όσο για την αθλητική επικαιρότητα, δεν χρειάζεται λεπτομερής και εμπεριστατωμένη ανάλυση της αθλητικής επικαιρότητας με ειδήσεις, βίντεο και σχόλια. Θα μπορούσε να γίνεται η αναγγελία των αποτελεσμάτων των αθλητικών αγώνων διαρκείας δύο λεπτών από τον εκφωνητή των νέων και χωρίς τη παρουσία ακριβοπληρωμένου αθλητικού συντάκτη.

         Στο ίδιο πνεύμα ευθύνης, η ΕΡΤ δεν χρειάζεται να έχει πρωϊνή εκπομπή, με όλο αυτό το πολυδιάστατο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου και του δελτίου καιρού. Οι κενές ώρες που θα ενέκυπταν στο υπόλοιπο 24ωρο, θα μπορούσε να συμπληρωθεί με πολιτιστικές εκπομπές, κλασσική μουσική, μπαλέτο, εκπομπές Nature, κλασσικά κινηματογραφικά έργα, βιογραφίες, ιστορικά θέματα, συνεντεύξεις προσωπικοτήτων, ζωντανή κάλυψη μιας σημαντικής ψηφοφορίας στη Βουλή ή μια ερμηνεία ενός σημαντικού νομοθετήματος. Και δεν βλέπω το λόγο να έχουμε ειδικό κανάλι για τη Βουλή, αφού έχουμε τη Δημόσια Τηλεόραση. Και κάτι που έχει τελείως αγνοηθεί, την ερμηνεία του παρόντος Συντάγματος. Γιατί όχι , η Δημόσια Τηλεόραση να αναλάβει την υποχρέωση να μας κάνει ακόμα και μάθημα δημοκρατίας. Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στον όρο « δημοκρατία». Δεδομένου, ότι τα περισσότερα δεινά που διερχόμαστε σήμερα, προέρχονται από τη μη σωστή λειτουργία της δημοκρατίας και την άγνοια των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Ο λαός μας, και ειδικά η νεολαία μας, έχει ανάγκη να μάθει ότι η δημοκρατία μας δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά έχει και υποχρεώσεις και θα το μάθουν αν κάποιος τους εξηγήσει το Σύνταγμα. Τί πιο καλύτερη αποστολή για τη ΕΡΤ; Ένας συνταγματολόγος να εξηγεί το Σύνταγμα.

          Η μείωση των θέσεων εργασίας σε εκφωνητές, δημοσιογράφους εξωτερικού, στη αθλητική ενημέρωση, μετερεολογική ενημέρωση, πρωϊνή εκπομπή, θα επέφερε σημαντικά στη μείωση των δαπανών της λειτουργίας της ΕΡΤ σε τέτοιο βαθμό, που πιθανόν δεν θα χρειαζόταν τα χαράτσι επί του ηλεκτρικού μετρητή και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από άλλους πόρους χωρίς να επιβαρύνουν ένα βασικό αγαθό που χτησιμοποιείται ακόμα και από τους φτωχότερους. Μια εθελοντική εισφορά, σε μορφή συνδρομής, θα ήταν πιο ανθρώπινη και πιο δίκαιη.

        Η αποστολή ενός εύνομου και δημοκρατικού κράτους, είναι να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, ό,που ο πολίτης θα αφήνεται ελεύθερος και χωρίς ανταγωνισμό και εμπόδια από το κράτος, να επιδιώκει, μέσα στα πλαίσια του νόμου, την επίτευξη των στόχων του και, γενικά, της ευτυχίας του. Είναι ανήθικον για ένα υποκατάστατο του κράτους να κάνει πιο δύσκολη τη λειτουργία των τηλεοπτικών επιχειρήσεων για να διατηρείται μια ομάδα προνομιούχων δημοσιογράφων και πολιτικών ευνοουμένων, σε μια περίοπτο επαγγελματική αποκατάσταση, χωρίς να συμβάλει τίποτα στο Εθνικό Προϊόν, αφού αυτό θα μπορούσε να παραχθεί από τον ιδιωτικό τομέα, αν αφεθεί, ειδικά τώρα, απερίσπαστος στη προσπάθειά του για επιβίωση.

      Λόγω της κρισιμότητας των καιρών που διερχόμαστε, όλοι ομολογούμε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο τρόπο που σκεπτόμαστε και ενεργούμε, γιατί είναι ο παλιός τρόπος μας έφερε στο σημερινό μας χάλι. Ας αρχίσουμε λοιπόν από τη σκανδαλοποιό ΕΡΤ. Ας σταματήσουμε το κεφαλικό φόρο του λαού επί ενός βασικού αγαθού, όπως είναι αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ανήθικο να πληρώνει ο φτωχός και ο άνεργος, έστω και μια δραχμή, για να μπορεί να επιδεικνύει το σεξ-απήλ της μιας ακριβοπληρωμένης βεντέτα της τηλεοπτικής πιάτσας.

         Όταν σταματήσει η ΕΡΤ να λειτουργεί με το τρόπο που λειτουργούσε και επιδιώκεται τώρα από το νέο νόμο όταν επαναλειτουργήσει, αλλά να λειτουργεί σαν κοινοφελές ίδρυμα, που θα δώσει τη δυνατότητα στην ιδιωτική τηλεόταση να αναπτυχθεί και να απορροφήσει το εργατικό προσωπικό που θα προέλθει από την οικονομία της αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ.

       Δεν επιτρέπεται, μετά τη ψήφιση του νόμου, να σκεπτόμαστε και να ενεργούμε σαν να μη συνέβη τίποτα και να νομίζουμε ότι The good time is here again, όπως λένε εδώ στην Αμερική. Πρέπει να αλλάξουμε και έχουμε την ευκαιρία να το αποδείξουμε με την ΕΡΤ.



Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Κωνσταντίνος Λυκογιάννης, είναι συνταξιούχος επιχειρηματίας και διαμένει στη Νέα Υόρκη. Γεννήθηκε στο Νομό Ηλείας πριν 90 χρόνια και πριν φύγει για την Αμερική, ήταν υποδιευθυντής του υποκαταστήματος της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας στη Κηφισιά και ασχολείται με το γράψιμο ερασιτεχνικά.

Η Ε.Ρ.Τ. διδάσκει

του Κωνσταντίνου Λυκογιάννη.

     Ακούμε και διαβάζουμε ότι η ΕΡΤ ανασταίνεται. Ότι θα επανέλθει στις παλιές της δόξες. Τα ίδια πρόσωπα, ο ίδιος τρόπος λειτουργίας της. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε. Και επομένως θα αρχίσει πάλι να μας εξοργίζει με το τρόπο που η ηγεσία της θα επαναρχίσει να αξιοποιεί τον οβολό του Ελληνικού Λαού, που σε περισσότερες περιπτώσεις προέρχεται από το υστέρημά του. Θα αρχίσουμε πάλι να βλέπουμε μια στρατιά διαπρεπών εκφωνητών και δημοσιογράφων με υψηλούς μισθούς να προσφέρουν προϊόν εξαιρετικής ποιότητας συναγωνιζόμενοι τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Πράγμα που δεν συνάδει με τους κανόνες λειτουργίας μιας υγιούς αγοράς σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Δεν είναι καθόλου τίμιον, ένας τηλεοπτικός σταθμός που έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του από το νομοθέτη με υποχρεωτική εισφορά από το λαό, να συναγωνίζεται τα ιδιωτικά κανάλια, που υπόκεινται σε βαριά φορολογία και κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Και απορώ, πως αυτή η σκληρά πληττόμενη ιδιωτική οργανωμένη τηλεοπτική βιομηχανία, δεν έχει, στο παρελθόν και τώρα, καταφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για να καταγγείλει το κράτος για «αθέμιτο συναγωνισμό».