γράφει ο Νικόλαος Χρ. Γκίκας
Η αλήθεια είναι πως έχουμε αποδώσει μεταφυσικές ιδιότητες στις κλιματικές αναταράξεις. Στις φωτιές ανακαλύψαμε φαντασιακές μάχες στην “ατελείωτη” Ελληνική Αμαζονία. Τώρα το ύψος της βροχής λαμβάνει χιλιαστικές διαστάσεις. Η αλαζονεία μας για το περιβάλλον έδωσε και τον αντίστοιχο τίτλο στο υπουργείο, ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.
Πράγματι,η κακοκαιρία ήταν μεγάλη και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Στα Τρίκαλα μάλιστα, η πλημμύρα του 1907 είναι γνωστή. Τα προβλήματα στη Θεσσαλία είναι έντονα. Ο Βόλος συγκλονίζεται από τις καταστροφές.
Στη γειτονική μας Καρδίτσα φημολογείται έντονα πως οι άρχοντές της δεν θα άντεχαν μια νέα καταστροφή, ενώ ο Περιφερειάρχης ζήτησε αναβολή των εκλογών, ενόσω η Λάρισα πλέον ταλαιπωρείται. Διαφορετικός ο πόνος του καθενός.
Υφίστανται ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες, για έργα που δεν έγιναν ή αποδείχθηκαν χάρτινα. Στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων μόνο, ρέουν τέσσερα ποτάμια και δεκάδες χείμαρροι που βλέπουν στην ίδια λεκάνη απορροής. Θα πρέπει να υπάρχει ολιστική λύση και όχι αποσπασματικά έργα.
Στον κυκεώνα αυτό, η ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων ανταπεξήλθε σχετικά καλά. Σ΄ ένα φαινόμενο που συμβαίνει μια στον αιώνα, όπου πολλοί, ακόμη και οικογένειες, βγήκαν περιμετρικά του Ληθαίου να ανακαλύψουν με δέος το μεγαλείο της φύσης, διαπιστώνουμε πραγματικά πως είχαμε τα λιγότερα προβλήματα συγκριτικά με τους υπόλοιπους νομούς και κυρίως δεν είχαμε νεκρούς.
Υπάρχουν σαφώς σημαντικά προβλήματα στις υποδομές, σε επιχειρήσεις και κατοικίες, εξαιτίας κακοτεχνιών, εκλεγμένων μανδαρίνων, είτε ακόμη κι από εμάς τους αυθαιρετάκιδες. Όμως τόσο οι υπηρεσίες του Δήμου όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, κινήθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά, αναζητώντας τα δέοντα από την πολιτεία. Προβλημάτισε ωστόσο η έλλειψη κρηνών στην πόλη, καθώς αποδείχθηκαν αναγκαίες μετά τη διακοπή του νερού. Θέμα που πρέπει να συζητηθεί άμεσα. Δεν θέλει κανείς να πιστέψει πως υπάρχει δάκτυλος καταστημάτων. Σε περιπτώσεις κρίσεων και όταν οι λοιπές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, ο Δήμος υποχρεούται να ενημερώνει άμεσα και αξιόπιστα τους πολίτες.
Διαπιστώθηκε ανυπαρξία ενημέρωσης ή έστω δραματική αργοπορία στην ενημέρωση των πολιτών από την ιστοσελίδα του Δήμου. Καταλάβετε πως τα social media σε μια έξυπνη πόλη είναι κατάλληλα γι’ αυτή τη δουλειά κι όχι μόνο για selfie, ξωτικά ή άγρα ψήφων. Διαπιστώθηκε επίσης σχετική αδυναμία περιφρούρησης των κλειστών γεφυρών από την αστυνομία. Πλείστοι διέρχονταν και έβγαζαν φωτογραφίες. Τέλος διαπιστώνεται πως η έννοια της Πολιτικής Προστασίας δεν αφορά έναν απροσδιόριστο φορέα, παρά ενσαρκώνεται σε ικανά πρόσωπα που αντιλαμβάνονται έγκαιρα και πράττουν αποτελεσματικά.
Καταλαβαίνουμε την απέλπιδα ανάγκη της αντιπολίτευσης να οικειοποιηθεί την καταστροφή, δυστυχώς όμως για εκείνη, έγινε το ανθρωπίνως δυνατό.