γράφει ο Νίκος Γκίκας.
Σύμφωνα με υπολογισμούς περίπου 700 χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν σε αναστολή το Νοέμβριο. Οι πρώτες ημέρες προσλήψεων του Νοέμβρη στην ΕΡΓΑΝΗ βρίσκουν τους επιχειρηματίες “υποψιασμένους” για την αναστολή. Λιγότεροι θα βγούνε αντίστοιχα το Δεκέμβριο, δεδομένου του μερικού ανοίγματος των καταστημάτων, ενώ πολλές αναστολές θα είναι προαιρετικές.
Στην αναστολή στους εργαζόμενους παρέχεται πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ειδική αποζημίωση 534 ευρώ. Προφανώς ο αντικειμενικός στόχος του υπουργείου είναι η συγκράτηση των απολύσεων και η μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων που πλήττονται και έγκαιρα έλαβε μέτρα. Οι επιχειρηματίες άλλωστε ενίοτε βάζουν μπροστά τους εργαζόμενους και τον μπαμπούλα της ανεργίας, αλλά τα κροκοδείλια δάκρυα κωφεύουν στην ύπαρξη επιχειρηματικού ρίσκου, στην ίδια στήριξη και στις ευθύνες που τους αναλογούν, ζητώντας συνεχώς μέτρα στήριξης.
Στο πρόσφατο παρελθόν, ορισμένοι εξ αυτών είχαν ανακαλύψει ένα ανήθικο τρόπο στήριξης της επιχείρησής τους. Δεν ήταν λίγες οι απαράδεκτες περιπτώσεις όπου το χριστουγεννιάτικο δώρο ζητήθηκε πίσω από τους εργαζόμενους ή καταβλήθηκε κουτσουρεμένος ο μισθός.
Στο νέο περιβάλλον που βιώνουμε, το δαιμόνιο ευρηματικότητας ορισμένων μικρομεσαίων, που ενίοτε θεμελιώνουν το εργατικό κόστος στο φθηνό ημερομίσθιο, στην επιδοματική πολιτική και στις εκλογικεύσεις της χρηματοοικονομικής μηχανικής, εστιάζει ανήθικα στην απαλλοτρίωση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού της αναστολής των εργαζόμενων, ως υποβοήθηση της επιχείρησης να επιβιώσει. Μερικά πεντακοσάρικα τσοντάρουν στα πάγια άλλωστε για να έχουμε “όλοι” δουλειά αύριο… Με τον ανήθικο και ενοχικό εκβιασμό του “όλοι”, μέρος της αναστολής λοιπόν, αν όχι ολόκληρη, διεκδικείται παράνομα από εργοδότες.
Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι επανέρχονται στην εργασία “μαύρα”, παραδίνοντας εκβιαστικά την “αναστολή” στον εργοδότη. Φαίνεται πως κάποιες αναφορές έφθασαν στα Εργατικά Κέντρα αλλά εξαιτίας της εργασιακής ανασφάλειας, οι εργαζόμενοι, ακόμη και όταν απευθύνονται εκεί, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, φοβούμενοι μη στοχοποιηθούν. Φαντομάδες εργαζόμενοι εντοπίζονται σε λογής εργαστήρια, σε βενζινάδικα αλλά και σε take away καφέ που θριαμβεύουν στο άθλημα του ανήθικου εκβιασμού.
Καλές λοιπόν οι προθέσεις του υπουργείου αλλά δεν φαίνεται να έλαβε έγκαιρα υπόψη την εφευρετικότητα ορισμένων παρά μόνο τη διαρκή κλάψα αυτών. Η διάταξη που καθυστερημένα κατατέθηκε στη Βουλή επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αυτά, αλλά μήπως θα έπρεπε τα συνεργεία των ελεγκτικών υπηρεσιών να ασκούν περισσότερους ελέγχους στην αγορά, από το να καλύπτονται πίσω από το άλλοθι της καραντίνας;
Καλό το μερικό άνοιγμα της αγοράς, αλλά οι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν για όλους το ίδιο και κυρίως για τους αδύναμους.