γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
Tην περασμένη Τρίτη η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX, δηλαδή οδηγίες προς ναυτιλoμένους, ότι δεσμεύει την περιοχή νότια του Καστελλόριζου για έρευνες μέχρι τις 2 Αυγούστου.
Από τότε η Ελλάδα άρχισε να οχυρώνεται στρατιωτικά, να εκπέμπει μηνύματα ετοιμότητας, αποφασιστικότητας και οι ένοπλες δυνάμεις μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό βγήκαν στα νερά του Αιγαίου για να είναι σε ετοιμότητα και να παρακολουθούν όλες τις κινήσεις.
Η Τουρκία έβγαλε και η ίδια 15-17 πλοία από την ναυτική βάση Ακσαζ που πήγαιναν προς το Αιγαίο και όλοι έβλεπαν ότι υπήρχε μία επικίνδυνη κλιμάκωση στο Αιγαίο. Το Oruc Reis ήταν αρόδο στον κόλπο της Αττάλειας και θα περίμενε το σήμα για να αποπλεύσει. Αλλά ακόμη και σήμερα είναι στον κόλπο της Αττάλειας και τίποτα δεν βεβαιώνει ότι η απειλή τελείωσε και ότι η Τουρκία κάνει πίσω· άλλωστε η NAVTEX μπορεί να παραταθεί.
Από την προηγούμενη Τρίτη που η Τουρκία κλιμάκωνε την ένταση στο Αιγαίο, τα διπλωματικά τηλέφωνα πήραν φωτιά. Ο Μητσοτάκης μίλησε με την Μέρκελ και μάλλον έδωσε στην Καγκελάριο το μήνυμα ότι «δεν αστειευόμαστε», μετά η Μέρκελ τηλεφώνησε στον Ερντογάν και μάλλον του είπε να μην «προβεί σε καμία ενέργεια που μπορεί να ανάψει την φωτιά στο Αιγαίο.» Ή, όπως ακούσαμε από τον ανταποκριτή του Open, η Μέρκελ είπε στον Τούρκο πρόεδρο «εάν βγάλεις το Oruc Reis, οι Έλληνες δεν αστειεύονται και ρισκάρεις θερμό επεισόδιο.»
Μένει να δούμε τι θα καταφέρει η Μέρκελ σε αυτή την διαμεσολάβηση που θέλει να κάνει στον διάλογο με την Τουρκία. Αλλά ο Χάικο Μαας, Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας από το Μέγαρο Μαξίμου είπε «εάν δεν σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, δεν μπορεί να υπάρξει κανείς διάλογος.» Ενδεικτικό είναι ότι όταν ο Μαας ήταν στο Μαξίμου είχε εκδοθεί η NAVTEX.
Η Γερμανία θέλει την Τουρκία και την έχει ανάγκη για πολλούς λόγους. Έχει ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου της στην Τουρκία, υπάρχει μεγάλο μέρος τουρισμού και στις δύο χώρες, ενώ η Γερμανία είναι μία χώρα που μπορεί να ξεκλειδώσει την τελωνειακή ένωση στην Τουρκία.
Η Μέρκελ μένει να δούμε τι πέτυχε αυτές τις ημέρες και ιδίως το βράδυ της Τρίτης που όλα έμοιαζαν ότι η ώρα της αλήθειας για την Τουρκία έχει φτάσει.
Το άλλο μέρος που ενδιαφέρεται σημαντικά για την Ανατολική Μεσόγειο είναι η Γαλλία. Ο Μακρόν έχει απλώσει μία ασπίδα προστασίας στην Μεσόγειο και με την δήλωση στα Ελληνικά στα social media έδειξε την αλληλεγγύη του και πώς αντιλαμβάνεται η Γαλλία το ευρύτερο παιγνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Αμερική από την πλευρά της μπορεί να μίλησε για «disputed waters», δηλαδή αμφισβητούμενα ύδατα, αλλά μετά έτρεξαν να το διορθώσουν και να δηλώνουν ότι αυτός ο όρος είναι, γιατί υπάρχουν θαλάσσιες διεκδικήσεις από περισσότερες από μία χώρες. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ από την προβλήτα του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δήλωσε ότι «νησιά και ηπειρωτικές περιοχές έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.» Το κάλυψε ο Πάιατ.
Η Τουρκία είναι σε προεκλογική περίοδο, γιατί ο Τούρκος πρόεδρος έχει επενδύσει τα πάντα στον Τραμπ· όπως μάθαμε έχουν αναπτύξει μία ιδιαίτερη φιλία. Εάν όμως κερδίσει ο Μπάιντεν, ο κόσμος για τον Ερντογάν θα έρθει αλλιώς.
Η Τουρκία θέλει να μας σύρει σε ένα τραπέζι των διαπραγματεύσεων που θα έχουμε κάνει το λάθος εμείς, όπως θα λέει η ίδια, και μετά θα μοιράζουμε τα δικά μας.
Η Γερμανία θέλει διάλογο, η Ελλάδα και η κυβέρνηση λένε και τονίζουν ότι εάν αμφισβητηθούν τα εδάφη μας, θα απαντήσουμε και θα κυριαρχήσουμε όπου απαιτηθεί όπως δήλωσε ηχηρά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Εάν έχουν συμφωνήσει για διάλογο να μας το πούνε να το ξέρουμε και να το μάθει ο ελληνικός λαός.
Με αυτές τις προκλήσεις όμως δεν γίνεται διάλογος. Η Τουρκία κάνει το αντίθετο από αυτά που της λένε να κάνει. Νομίζει ότι έχει ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή και θέλει να κυριαρχήσει.
Η Ελλάδα πρέπει να εκπέμπει μηνύματα με σαφήνεια, να είναι σε ετοιμότητα και να αποφύγει γκάφες και λάθη. Το μπουλούκι δεν συγχωρείται αυτή την στιγμή.
Οι υποστηρικτές της Χάγης που είναι τώρα; Ναι, να πάμε στην Χάγη, αλλά σε κλίμα ηρεμίας και διαλόγου και αφού από την πλευρά μας έχουμε κάνει όσα μας επιτρέπει το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο.
Από ό,τι φαίνεται, μέχρι την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου και τις αμερικανικές εκλογές, δεν θα ησυχάσουμε.