slideshow-3, Βουλευτές

Όχι άνευ όρων “κόκκινο χαλί” για ΕΕ

harakopoulos-maximos

γράφει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

 

Αν και, ευλόγως, το τρέχον διάστημα η προσοχή μας είναι στραμμένη ανατολικά, λόγω της αυξανόμενης επιθετικότητας της Άγκυρας, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα όσα συμβαίνουν και βορείως. Ιδίως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε αρνητικά τετελεσμένα, η κατάσταση μοιάζει περισσότερο περιπεπλεγμένη. Κι αυτό όχι μόνον σε ότι αφορά στη μη συμμόρφωση των Σκοπίων ακόμη και στα συμπεφωνηθέντα του Ιουνίου του 2018, κάτι που προφανώς επιβάλει τη δική μας ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίδραση. Είναι κοινή η διαπίστωση ότι και στην αναγνωρισθείσα επισήμως ως Βόρεια Μακεδονία, αλλά και εν γένει στα δυτικά Βαλκάνια, τα ζητήματα της εκτεταμένης διαφθοράς, της απουσίας κράτους δικαίου, του ελλείμματος ασφάλειας είναι κυριολεκτικά στο κόκκινο. Κι όμως, εκ μέρους όχι μόνο της απελθούσας Κομισιόν, αλλά και κρατών μελών της ΕΕ φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση εξωραϊσμού της ζοφερής πραγματικότητας, με αποκλειστικό στόχο την επίσπευση των ενταξιακών διαδικασιών των χωρών αυτών, έστω και με σοβαρές «εκπτώσεις». 

Έτσι, η Ευρώπη φθάνει στο σημείο να κλείνει τα μάτια στα τεκταινόμενα στην Αλβανία, μια χώρα που, όπως έγραψε ο Independent, χαρακτηρίζεται ως η «Κολομβία» της Ευρώπης, λόγω της ποσότητας των ναρκωτικών που καλλιεργούνται και διακινούνται αλλά και τις διασυνδέσεις ναρκομαφίας και πολιτικών προσώπων. Το φως της δημοσιότητας έχουν δει έρευνες που αναφέρουν πως τα κέρδη από την καλλιέργεια και το εμπόριο ναρκωτικών στη γειτονική χώρα ίσως να ξεπερνούν και το επίσημο ΑΕΠ της. Ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι «η Αλβανία παραμένει ευάλωτη στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες λόγω διαφθοράς, ανάπτυξης δικτύων οργανωμένου εγκλήματος και αδύναμων νομικών και κρατικών θεσμών». Στα παραπάνω να προσθέσουμε την πολιτική διακρίσεων έναντι της εθνικής ελληνικής μειονότητας, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στο Κοσσυφοπέδιο, με το οποίο η Αλβανία έχει συμφωνήσει να ενωθούν στην πορεία δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας. Το Κόσοβο, λοιπόν, θεωρείται ως ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη στον κόσμο, καθώς η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ ελέγχονται από την πολιτική εξουσία, ενώ οι κυριότερες πηγές εσόδων είναι το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, τα οποία διακινούνται σε όλη τη δυτική Ευρώπη. 

Αλλά και στα γειτονικά Σκόπια, η διαφθορά έχει γιγαντιαίες διαστάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η ειδική εισαγγελέας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος συνελήφθη με την κατηγορία ότι εκβίασε επιχειρηματία ζητώντας χρήματα για να δείξει επιείκεια, σε μια υπόθεση που φέρεται να εμπλέκεται και το κόμμα του κ. Ζάεφ. Σοβαρότατα είναι ακόμη τα προβλήματα με το οργανωμένο έγκλημα, όπου το αλβανικό στοιχείο έχει κυρίαρχο ρόλο. Ωστόσο, αν και είναι κοινό μυστικό στις Βρυξέλλες ότι δεν έχουν γίνει ακόμη οι αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα άνοιγαν το δρόμο για πλήρη ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, φαίνεται ότι προέχει η επιβράβευσή τους για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Για την Ελλάδα, όμως, όλα τα παραπάνω επηρεάζουν άμεσα τα δικά της συμφέροντα και τη δική της ασφάλεια. Ο εκδημοκρατισμός των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, η εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να είναι βασικό μας αίτημα. Ίσως κάποιοι κύκλοι στην Ευρώπη επιθυμούν να ρίξουμε κι εμείς πολύ νερό στο κρασί μας, ώστε όπως-όπως Σκόπια και Τίρανα να γίνουν δεκτά στην Ευρώπη, χωρίς να πληρούν όλα τα κριτήρια της ένταξης. Για εμάς, όμως, αυτή η προοπτική θα ήταν αυτοκαταστροφική. Η δική μας θέση πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Η πορεία των βόρειων γειτόνων μας προς την Ευρώπη περνάει μέσα από την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων ένταξης και επιπλέον, όσον αφορά τα Τίρανα προϋπόθεση είναι ο απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, και για τα Σκόπια η εφαρμογή των όσων υπέγραψαν. Την αποφασιστικότητά μας προς αυτά πρέπει, επομένως, να τα κάνουμε απολύτως κατανοητά προς όλους τους ενδιαφερόμενους. Όσο Τίρανα και Σκόπια δεν ξεκαθαρίζουν τη στάση τους, κόκκινο χαλί για την είσοδό τους στην ΕΕ με υπογραφή της Ελλάδος δεν πρέπει να στρωθεί. 

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας είναι συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής.
Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1968. Κατάγεται από τα Βούναινα, ένα από τα προσφυγικά χωριά της Λάρισας, που έστησαν ερχόμενοι στην Ελλάδα με την ανταλλαγή του ΄24 ξεριζωμένοι πρόσφυγες από την Καππαδοκία. Είναι παντρεμένος με τη γιατρό Λίζα Κόντου με την οποία έχουν δύο γιούς.
Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικων Επιστημών.
Το 1991 έγινε δεκτός για μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως.

Το 2003 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.

Από το 1994 έως το 1997 διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.

Το 1997, με απόφαση του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή, τοποθετήθηκε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2000 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή Επικοινωνίας στο Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας (ΚΠΕΕ), την αρχαιότερη δεξαμενή σκέψης του φιλελεύθερου χώρου, ενώ εργάστηκε και ως δημοσιογράφος.

Εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 (2ος σε σειρά εκλογής). Στη συνέχεια, εκλέγεται στις εκλογικές αναμετρήσεις της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 (1ος σε σειρά εκλογής), της 4ης Οκτωβρίου 2009 (1ος σε σειρά εκλογής), της 6ης Μαΐου 2012 (1ος σε σειρά εκλογής) και της 17ης Ιουνίου 2012 (επικεφαλής του ψηφοδελτίου).

Διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας του ελληνικού κοινοβουλίου με το Αζερμπαϊτζάν και την Ιορδανία.

Το Δεκέμβριο του 2009 τοποθετήθηκε Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από τη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι και τις 29 Μάρτιου του 2014, οπότε παραιτήθηκε λόγω της διαφωνίας του για το ζήτημα του γάλακτος.

Είναι μέλος των Επιτροπών: Παραγωγής & Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Ρωμιοί της Καππαδοκίας (κοινωνιολογική μελέτη, Ελληνικά Γράμματα 2003), Ενθύμιον Πανηγύρεως (λεύκωμα, Ελληνικά Γράμματα 2005), Δείγματα Γραφής (πολιτικά δοκίμια, Μεταίχμιο 2007), Εκ νεότητός μου (διηγήματα, βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ 2011), Για την ταμπακιέρα… (πολιτικά κείμενα, αυτοέκδοση 2012).

Χρονογραφήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευθεί στον αθηναϊκό και περιφερειακό Τύπο.

Όχι άνευ όρων “κόκκινο χαλί” για ΕΕ

γράφει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.   Αν και, ευλόγως, το τρέχον διάστημα η προσοχή μας είναι στραμμένη ανατολικά, λόγω της αυξανόμενης