Guest

Τα 4 σενάρια για το ελληνικό ζήτημα αυτές τις κρίσιμες ώρες

Δεύτερο σενάριο: Συμφωνία γέφυρα μέχρι παράτασης του ισχύοντος προγράμματος και οριστικές αποφάσεις τον Οκτώβριο, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση. Η πρόταση αυτή προϋποθέτει την άμεση παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και αντιμετώπιση απο ελληνικής πλευράς της πληρωμής των τραχουσών υποχρεώσεων σε χρέη της χώρας προς τοςυ δανειστές
Τρίτο σενάριο: Ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ. Με το κλίμα μετά το δημοψήφισμα να έχει βαρύνει ιδιαίτερα, 16 από τα 18 μέλη του Eurogroup φέρονται να υποστηρίζουν αυτό το σενάριο, δηλαδή της ελεγχόμενης χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Τα δύο μόνο μέλη που είναι αντίθετα είναι η Γαλλία και η Κύπρος. Αυτό το σενάριο θεωρείται από τους Εταίρους το λιγότερο ακριβό για τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Προβλέπει μικρή χρηματοδότηση, κυρίως για την κάλυψη εισαγωγών βασικών ειδών (balance payment facility), προκειμένου να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση, και κάποια στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Η Ελλάδα θα καλύπτει μόνη της τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ένα σημαντικό μέρος ή και το σύνολο των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ένα μέρος του ελλείμματος του ισοζυγίου.

Τέταρτο σενάριο: Εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, κυρίως μέσω των υποσχετικών IOU ή ΑΝΕ (Ανταλλάξιμο νόμισμα σε Ευρω-ECE Exchangable Curruncy for Euro). Την πρόταση αυτή έχει αναφέρει ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε στον τ. υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ενώ ο συνεργάτης του Β.Σόιμπλε, οικονομολόγος Τόμας Μάγερ, την έχει επίσης εκθέσει στον  Γ. Βαρουφάκη και στον Αλέξη Τσίπρα, ύστερα από επίσκεψή του στην Αθήνα λίγο πριν το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η έκδοση ενός δεύτερου νομίσματος είναι ένα  βήμα εξόδου από την ευρωζώνη. Από άλλους υποστηρίζεται ότι, αντίθετα, η πρόταση αυτή δε συνεπάγεται Grexit και ότι, είναι η πλέον ρεαλιστική λύση που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες εδώ και πολλά χρόνια και ειδικότερα στην Ελβετία με επιτυχία. Η ίδια λύση μπορεί να προωθηθεί άμεσα, με δεδομένο ότι υπάρχει σχετική εμπειρία, όπως και  έτοιμο-ανοιχτό λογισμικό για την εφαρμογή της. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει θετική βούληση από τη μεριά των Εταίρων, όπως και συνετή διαχείριση για την έκδοση του εγχώριου παράλληλου νομίσματος που θα αφορά εσωτερικές συναλλαγές, ενώ το ευρώ θα χρησιμοποιείται για εξωτερικές συναλλαγές. Ο έλεγχος της κίνησης και κυρίως της φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό ιδιαίτερα για το πρώτο διάστημα, είναι επίσης αναγκαίος, μια πρακτική που έχει εφαρμοστεί σε ειδικές καταστάσεις και ειδικότερα στην Κύπρο. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, το σενάριο αυτό διαφυλάσσει την υπο ειδικές συνθήκες παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και της παρέχει αναπτυξιακές δυνατότητες με έλεγχο του υπερπληθωρισμού. Το μόνο πρόβλημα είναι η ιδεοληπτικού τύπου άρνηση για τη συζήτησή της μέχρι τώρα.

Εφ’ όσον δεν οδηγηθούμε τελικά στην τελευταία ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση, στην μάλλον απίθανη περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας αναγκαστεί να υπογράψει βαρύτερη συμφωνία από πριν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα διασπαστεί και θα πέσει. Τότε, θα έχουμε και νέες εκλογές και στη διάρκεια της εκλογικής περιόδου μέσα στο καλοκαίρι, που είναι κρίσιμο για την εισροή τουριστικού συναλλάγματος, η ελληνική οικονομία θα εξοντωθεί ακόμα περισσότερο.

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Θεόδωρος Κατσανέβας (PhD στο  London School of Economics and Social Science) είναι πανεπιστημιακός και πολιτικός. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ο.Α.Ε.Δ., Διοικητής του Ι.Κ.Α., βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β' Αθήνας και πρόεδρος του κόμματος "Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων".


http://theodore-katsanevas.blogspot.gr/


Τα 4 σενάρια για το ελληνικό ζήτημα αυτές τις κρίσιμες ώρες

του Θεόδωρου Κατσανέβα.

Τέσσερα είναι τα σενάρια για την αντιμετώπισης του αδιεξόδου μετά το ηχηρό όχι του ελληνικού δημοψηφίσματος:

Πρώτο σενάριο: Ενα νέο πρόγραμμα που απαιτεί βαρύτερα μέτρα και από την τελευταία πρόταση Γιουνκέρ. Η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να δεχτεί παρόμοιες βαρύτερες ρυθμίσεις, ύστερα μάλιστα και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οι Εταίροι, απ’ τη μεριά τους, αμφισβητούν την πραγματική πρόθεση της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να τηρήσει την όποια συμφωνία. «Η διαπραγμάτευση ξεκινάει πάλι από το μηδέν», διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς η τελευταία πρόταση της Αθήνας έχει απορριφθεί και τα μέλη του Εurogroup περιμένουν άμεσα μία νέα που θα μπορούσαν να συζητήσουν.