γράφει ο Κώστας Γκαβογιάννης
Για να υλοποιηθεί ένας σχεδιασμός, να γίνει ένα έργο δηλαδή και να παραδοθεί στους πολίτες προς χρήση, απαιτούνται μια σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να προηγηθούν.
Ενδεικτικά αναφέρω πως βασική προϋπόθεση είναι η σύλληψη της ιδέας και η σύνδεσή της με το κοινό όφελος. Δεν αρκεί δηλαδή να πει κάποιος αιρετός «θα κάνουμε αυτό», αλλά θα πρέπει να έχει κατανοήσει πρώτα ο ίδιος πόσο χρήσιμο είναι αυτό που σχεδιάζει για τους πολίτες.
Η διαδικασία που ακολουθεί είναι μακρά και σχετικά περίπλοκη. Σε γενικές γραμμές ακολουθούν οι μελέτες του έργου, ως κατασκευή με τις όποιες επιπτώσεις, αποδεικνύεται η ωφέλεια, κατατίθεται προς χρηματοδότηση, αν δεν έχει εξασφαλιστεί ήδη, δημοπρατείται, επιβλέπεται κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του , παραλαμβάνεται και παραδίδεται στο σύνολο.
Τα ανέφερα επιγραμματικά, θέλοντας να βοηθήσω και τον Δήμαρχο Καρδίτσας να αντιληφθεί πως πρέπει να λειτουργεί, μιας και θεωρώ πως διακατέχεται από πλήρη άγνοια για τα παραπάνω.
Το λέω μετά λόγου γνώσης, γιατί τόσα χρόνια τώρα προσπαθώ να εξηγήσω την αδράνειά του και δεν βρίσκω άλλες αιτίες. Εκτός απ’ τη μέθοδο των απευθείας αναθέσεων.
Γιατί πως μπορεί να εξηγηθεί, ενώ βρίσκεται 14 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην έχει ένα έργο με το όνομά του;
Εννέα χρόνια Αντιπεριφερειάρχης και στο πολύπαθο Διοικητήριο δεν μπήκε ούτε ένα καρφί. Σ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στην Π. Ε. Καρδίτσας το Διοικητήριο έμεινε στάσιμο. Προσέξτε! Μιλάμε για ένα έργο ύψιστης σημασίας, με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες. Αυτό είναι αδύνατο να μην το είχε αντιληφθεί, αφού και ένα μικρό παιδί θα το καταλάβαινε. Μήπως αδιαφόρησε γιατί το συγκεκριμένο έργο απαιτούσε διεκπεραίωση σειράς διαδικασιών και δεν μπορούσε να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση;
Πραγματικά απορώ και βλέπω πως, όταν πρόκειται για έργα που απαιτούν δουλειά μένει απαθής, όσο χρήσιμα κι αν είναι αυτά για τους πολίτες, ενώ αντιθέτως όταν πρόκειται για απευθείας αναθέσεις ο κ. Τσιάκος είναι αρκετά δραστήριος, ανεξάρτητα αν δεν πρόκειται για έργα ζωτικής σημασίας, αλλά για έργα βιτρίνας.
Το παράδειγμα του Διοικητηρίου είναι χαρακτηριστικό και συγκρίνοντάς το με τον ηλεκτροφωτισμό ή τις ασφαλτοστρώσεις διαπιστώνουμε εύκολα πως οι διαφορετικές διαδικασίες είναι το κομβικό σημείο για την υλοποίησή τους. Άλλο τρανό παράδειγμα είναι και το νέο Δημαρχείο που βάλτωσε εξαιτίας του αύλειου χώρου. Βλέπετε κι αυτό για να προχωρήσει προϋποθέτει μια σειρά από διαδικασίες. Τι λέτε , αν ήταν με απευθείας ανάθεση, θα το είχε προχωρήσει ή όχι;
Υ.Γ. Επαναλάβαμε πολλές φορές ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία του χωρίς ούτε ένα έργο δικό του. Δυστυχώς επαληθευόμαστε, γιατί όχι μόνο δεν έφτιαξε κάτι, ούτε τα έργα που του κληροδότησαν οι προηγούμενοι δεν καταφέρνει να ολοκληρώσει.
Είναι λυπηρή αυτή η διαπίστωση γιατί πέρα από τα έργα, δε νομίζω ότι οι δημότες, ψηφοφόροι του και μη, αισθάνονται υπερήφανοι που έχουμε τέτοιο Δήμαρχο.
Για το Συνδυασμό «Καρδίτσα από την Αρχή»
Ο επικεφαλής
Κώστας Γκαβογιάννης