Guest

Working?

 

Στο άρθρο 22 του συντάγματος αναφέρεται ρητά ότι η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, δυστυχώς όμως κατά καιρούς οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες οδηγούν ένα μέρος του πληθυσμού στην ανεργία. Ανεπίσημα στοιχεία του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ υπολογίζουν ότι το ποσοστό της ανεργίας το τελευταίο τρίμηνο του 2015 θα ανέρθει στο 25%, πρακτικά 1 στους 4 πολίτες θα είναι άνεργος.

Θυμός, ντροπή, φόβος και απογοήτευση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα κάποιου που μόλις έχασε τη δουλειά του. Αν αφεθεί και ταυτόχρονα αργήσει να βρει καινούργια δουλειά τότε μαθηματικά θα έρθει αντιμέτωπος /η με το άγχος και την κατάθλιψη. Οι στατιστικές δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες αφού 1 στους 4 ανέργους παρουσιάζουν διαταραχές διάθεσης μέσα στο πρώτο εξάμηνο και το ποσοστό αυξάνεται όσο αυξάνεται και ο χρόνος που παραμένουν άνεργοι.

Αν μείνατε πρόσφατα χωρίς δουλειά και η διάθεσή σας δεν είναι η καλύτερη δυνατή τότε υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθείτε σε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που αφορά στο σώμα, τη διάθεση και τις σκέψεις. Έχει επιπτώσεις στον τρόπο που κάποιος κοιμάται, τρώει, σκέφτεται και αντιλαμβάνεται τα πράγματα. Δεν είναι το ίδιο με μια περίοδο θλιμμένης διάθεσης. Δεν είναι σημάδι προσωπικής αδυναμίας αλλά ούτε και κάτι που μπορείς να ξεπεράσεις από μόνος σου. Χωρίς θεραπεία τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια. Η θεραπεία βοηθά την πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη.

 

Ενδείξεις Κατάθλιψης

 

  Θλιμμένη διάθεση

  Απώλεια κάθε ευχαρίστησης

  Αισθήματα απαισιοδοξίας ή απελπισίας

  Αισθήματα ενοχής, απαξίωσης ή απελπισίας.

  Διαταραχή του ύπνου.

  Μειωμένη ενέργεια.

  Διαταραχή των διατροφικών συνηθειών. 

  Αύξηση ή απώλεια βάρους.

  Υπερβολικό κλάμα. Σκέψεις αυτοχειρίας.

  Πονοκεφάλους, πόνους στο σώμα κλπ.

 

Αλλαγή Διάθεσης (Πώς να επισπεύσεις την θεραπεία)

Σήμερα είναι μία καινούργια μέρα. Πίστεψέ το, μπορείς να αισθανθείς καλύτερα.

Μην κοιμάσαι περισσότερο από 8 ώρες. Σήκω από το κρεβάτι. Σήκω και από τον καναπέ και βγες για ένα περίπατο, τρέξιμο κλπ.

Βγες έξω τουλάχιστον για μισή ώρα μεταξύ 11 και 2 το μεσημέρι. Το φως του ήλιου έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Περπάτα ζωηρά για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Αν περπατάς στη λιακάδα μεταξύ 11 και 2 το μεσημέρι καλύπτεις τόσο τις ανάγκες σου για άσκηση όσο και για φως.

Μην κλείνεις το τηλέφωνο στους φίλους σου. Προφανώς ενδιαφέρονται και θέλουν να σε στηρίξουν.

Αφού δεν βρίσκεις δουλειά, γίνε εθελοντής. Έτσι θα κάνεις κάτι που σε ενδιαφέρει θα γνωρίσεις κόσμο και θα αισθανθείς ικανοποίηση μέσω της προσφοράς.

-Απευθύνσου σε κάποιο δημοτικό ιατρείο, κέντρο ψυχικής υγείας ή ψυχιατρική πτέρυγα γενικού νοσοκομείου (π.χ. Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Αττικό).

Τηλεφώνησε στη γραμμή 210 – 6515600 SOS ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, Δευτέρα με Παρασκευή 9:00 – 18:00.

Ζήτησε υποστήριξη από τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση απέφυγε το αλκοόλ, την κατανάλωση φαρμακευτικών σκευασμάτων χωρίς ιατρική συνταγή και τον συνδυασμό φαρμάκων με αλκοόλ.

 

Καινούργια Αρχή

Καιρός να ξαναμπείτε στον εργασιακό στίβο!

        Αφήστε τις ντροπές κατά μέρος και ενημερώστε γνωστούς και φίλους ότι χρειάζεστε δουλειά. Όσοι περισσότεροι το γνωρίζουν, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να βρείτε καινούργια δουλειά.

        Στείλτε βιογραφικά και ανανεώστε κάθε τρείς μήνες, επίσης τηλεφωνείτε μία φορά το μήνα στο τμήμα προσωπικού για τυχόν ανοίγματα.

        Μάθετε κάτι καινούργιο. Εκμεταλλευτείτε τα προγράμματα κατάρτισης που υπάρχουν για ανέργους ή μη (ΟΑΕΔ, δημόσια ΙΕΚ, κλπ.) και αναπτύξτε μία καινούργια δεξιότητα.

 

Δεν υπάρχουν δουλειές!

Η αλήθεια είναι ότι σε περιόδους κρίσης γίνονται μειώσεις προσωπικού αλλά πάντα υπάρχουν ευκαιρίες. Ψάξτε τις εταιρίες που κερδοφορούν και επιδιώξτε μία συνάντηση με κάποιον από το τμήμα προσωπικού.

Πριν τη συνέντευξη:

        Διαλέξτε προσεχτικά τα ρούχα που θα φορέσετε και επιμεληθείτε την εμφάνισή σας συνολικά (μαλλιά, νύχια κλπ.).

        Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την εταιρία και τα προϊόντα που παράγει ή υπηρεσίες που προσφέρει. Ιδανικό θα ήταν να πάρετε πληροφορίες εκ των έσω γι’ αυτό μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από γνωστούς και φίλους.

Στη συνέντευξη:

        Έχετε μαζί σας το βιογραφικό σας.

        Δείξτε αυτοπεποίθηση και κοιτάτε τον συνομιλητή σας στα μάτια.

        Καλλιεργείστε την εικόνα ενός ικανού ατόμου που μπορεί να ολοκληρώσει επιτυχώς ότι κι αν του αναθέσουν.

        Αναφερθείτε σε αυτά που γνωρίζετε για την εταιρία και τον κύκλο εργασιών της.

        Δείξτε ενδιαφέρον κάνοντας μία ή δύο ερωτήσεις.

 

        Μην δείξετε πικρία για τον προηγούμενο εργοδότη.

        Μην ανοίξετε πρώτοι συζήτηση για οικονομικά θέματα.

        Μην δείξετε υπερβολική οικειότητα.

        Μην δηλώσετε παντελή άγνοια για την εταιρία και το αντικείμενο ενασχόλησής της.

Μετά τη συνέντευξη:

        Τηλεφωνείστε εντός της εβδομάδας για ενημέρωση.

 

Bonus

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι ο καλύτερος εργοδότης. Αν το επιτρέπουν οι οικογενειακές σας υποχρεώσεις δοκιμάστε το. Θα έχετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε και να εργαστείτε γνωρίζοντας ένα καινούργιο μέρος και επίσης να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας. Αντί να περάσετε 6 μήνες άνεργοι τρώγοντας τις οικονομίες σας μπορείτε να αισθανθείτε και πάλι χρήσιμοι. Αναθέστε σε κάποιο δικό σας άτομο να παρακολουθεί την εδώ αγορά εργασίας και εσείς ταξιδέψτε!


δημοσιεύθηκε και στο University Press.

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΡΑΤΣΙΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ / ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ, MASTERS ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ


Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Αγγελική Γρατσία στo FACEBOOK μέσω της σελίδας της AG Counseling: https://www.facebook.com/agcounseling?pnref=about.overview


Working?

γράφει η Αγγελική Γρατσία.

Δεν προλαβαίνουμε καλά καλά να κλείσουμε τα πέντε και όλοι ρωτάνε: ‘‘Τί θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;’’ υποδηλώνοντας τη σημασία της εργασίας. Έτσι από τα όνειρα του πεντάχρονου που ονειρεύεται να γίνει πυροσβέστης ή μπαλαρίνα περνάμε στην πραγματικότητα των ενηλίκων και στην αναγκαιότητα της εργασίας