Πολλοί απόρησαν με την προτροπή του Αρχηγού της Αξιωματικής προς τους πολίτες. Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτό που όφειλε να κάνει και πρέπει να συνεχίσει να κάνει με μεγαλύτερη ένταση, καθώς οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι οι μόνοι που μπορούν να υπερασπιστούν την ποιότητα αλλά και την ουσία της δημοκρατίας μας είναι οι ίδιοι.
Όλο και περισσότεροι, πλέον, βλέπουν ότι οι συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη λειτουργία του πολιτεύματος και η μόνιμη διάθεσή της για εμπλοκή των τριών εξουσιών (εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική) προς όφελος του κόμματος, όχι μόνο δεν περιορίζονται αλλά αυξάνονται συνεχώς με κίνδυνο να εξελιχθούν σε καθεστώς.
Ο εκνευρισμός δε και ο πανικός που νιώθουν διαπιστώνοντας ότι ο λαός τους εγκαταλείπει, επιτείνει την αυταρχικότητα και την αλαζονεία τους.
Την Κυριακή που μας πέρασε είχαμε δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Πρώτον: Είθισται όταν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανεβαίνει στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός να απόσχει από άλλες πολιτικές δραστηριότητες, σεβόμενος ότι το συγκεκριμένο σαββατοκύριακο ανήκει στον πολιτικό του αντίπαλο. Ο κ. Τσίπρας σπάζοντας την πολιτική παράδοση δεκαετιών, προγραμμάτισε να μιλήσει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη και να αποδομήσει την ομιλία του. Φυσικά, δεν τα κατάφερε.
Δεύτερον: Μετά την, όντως επιτυχημένη, ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις παραγωγικές τάξεις, ο πανικός κατέλαβε τον κ. Τσίπρα. Και αυτό φάνηκε. Με αποκορύφωμα την περίφημη προτροπή του προς τους αστυνομικούς να πάνε να συλλάβουν τον κ. Μητσοτάκη. Μια προτροπή που ούτε ως αστείο δεν μπορεί να ειπωθεί από τα χείλη ενός πολιτικού αρχηγού, ενός Πρωθυπουργού και μάλιστα ενός αυτοαποκαλούμενου Αριστερού Πρωθυπουργού, ο οποίος στο DNA του θα έπρεπε να κουβαλάει ό,τι και όσα πέρασε η Αριστερά σε αυτόν τον τόπο στην εποχή κάποιων αυτοαποκαλούμενων «δημοκρατικών» κυβερνήσεων αλλά και της χούντας.
Αυτά, όμως, ίσως είναι «ψιλά γράμματα» για τον κ. Τσίπρα ο οποίος για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι για το πώς θα παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία.
Αν όμως μια χώρα, η οποία βρίσκεται ήδη επί χρόνια σε οικονομική και κοινωνική κρίση, περιπέσει και σε πολιτική κρίση, σε κρίση θεσμών και δημοκρατίας, τότε η ελπίδα για ανάκαμψη θα απομακρυνθεί.
Η οικονομία για να ανακάμψει δεν απαιτεί μόνο φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Απαιτεί ασφάλεια και δημοκρατία. Απαιτεί σωστή λειτουργία όλων των θεσμών της χώρας. Και αυτό μπορεί να διασφαλισθεί μόνο από μια κυβέρνηση που σέβεται τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού, είτε είναι γραπτοί, όπως το Σύνταγμα και οι νόμοι, είτε άγραφοι, όπως ο ηθικός κανόνας να σέβεσαι τον πολιτικό σου αντίπαλο, να του δίνεις την ευκαιρία να ακουστεί αλλά και να μην τον απειλείς, ούτε ως αστείο ότι θα τον συλλάβεις.
Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης, ως επιταχυντής πολιτικών εξελίξεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ πήγε πρόεδρος και έφυγε αρχηγός. Και το νέο αυτό δεδομένο θα δημιουργήσει νέα πίεση και πρόσθετα προβλήματα σε μια ήδη προβληματική κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας στο πλευρό του το σύνολο της ΝΔ (και οι τρεις πρώην πρόεδροι του κόμματος ήταν παρόντες και χειροκρότησαν την ομιλία του στέλνοντας ένα μήνυμα), πρέπει να στρέψει την προσοχή του στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Απέναντι στην άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την σκληρή πραγματικότητα ότι έχει απολέσει τη λαϊκή στήριξη, ότι υπάρχει δυσαρμονία λαού και κυβέρνησης, πρέπει να επιδιωχθεί ως λύση η άσκηση από κοινού πίεσης από όλα τα κόμματα, σε όλα τα επίπεδα και με κάθε νόμιμο τρόπο, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Γιατί όπως ορθά έχει λεχθεί από τον Παύλο Μπακογιάννη «στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα».
Αυτή τη δημοκρατία, όμως, και το δικαίωμα του λαού να εκφρασθεί προκειμένου να σώσει με την ψήφο και την επιλογή του τη χώρα, πρέπει ενωμένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαφυλάξουν και να προασπίσουν.
Χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρμαλένιος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέβαλε εκλογές το 2015 γιατί ο λαός ήταν στους δρόμους και το κόμμα του πάνω στο κύμα.
Τα κόμματα έχουν υποχρέωση να πιέσουν από κοινού για εκλογές και οι πολίτες εκφράζοντας τον πατριωτισμό τους να ακολουθήσουν προς την ίδια κατεύθυνση ώστε να προλάβουμε την Ελλάδα ζωντανή. Και τότε θα αποτελέσει υποχρέωση και του Προέδρου της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί και να στηρίξει το αίτημα του λαού και των κομμάτων.
Καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν μπορεί να αντέξει κόντρα στη θέληση του λαού.
Η υπεράσπιση της δημοκρατίας λοιπόν, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, βρίσκεται αποκλειστικά στα δικά μας χέρια. Και ενωμένοι όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να πιέσουμε για τη δικαίωση του αιτήματος για εκλογές, αφού μόνο μέσω των εκλογών θα αποκατασταθούν θεσμοί, δημοκρατία και θα επανέλθει η κανονικότητα στην Ελλάδα.
Η ευθύνη όλων των πολιτικών αρχηγών, από τον κ. Μητσοτάκη που άνοιξε τη συζήτηση, έως τον κ. Κουτσούμπα, αλλά και τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς του δημοκρατικού τόξου, είναι τεράστια, γιατί πλέον εκείνο που διακυβεύεται είναι η σωτηρία της δημοκρατίας και της Ελλάδας.
Φωτογραφία: Τηλέμαχος Ευθυμιάδης