Η κατάσταση στην Κορεατική χερσόνησο είναι έτοιμη να εκραγεί. Ο Τραμπ είπε ότι μάλλον δεν ήταν και πολύ αυστηρή η δήλωση για «φωτιά και οργή» και θέλησε να γίνει πιο σαφής λέγοντας ότι «εάν η Βόρεια Κορέα χτυπήσει την νήσο Γκουάμ, δεν θα θέλει να μάθει την απάντηση.» Από την πλευρά του, το καθεστώς συνεχίζει να λέει ότι μπορεί να χτυπήσουμε τη νήσο Γκουάμ.
Το χρονικό της όλης υπόθεσης που άνοιξε τον πόλεμο τον λέξεων μεταξύ του καθεστώτος και του προέδρου Τραμπ ήταν όταν η Washington Post δημοσίευσε ότι η Β. Κορέα έχει δημιουργήσει βαλλιστικούς πυραύλους και ότι ο ηγέτης της Β. Κορέας έκανε νύξη ότι μπορεί να χτυπήσουμε την Αμερική. Αυτό δεν ήταν και λίγο, η σπίθα άναψε και μέχρι στιγμής έχουν επιλέξει τον φραστικό πόλεμο. Ένα ακόμη ζήτημα που ακούγεται είναι ότι το καθεστώς έχει εξήντα πυραύλους που έχει φτιάξει και μπορεί να τους χρησιμοποιήσει. Αυτό δεν είναι και τόσο αληθές. Αλλά δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι υπάρχουν για να υποστηριχθεί μία εισβολή. Αυτό θυμίζει Σαντάμ Χουσεϊν με τα χημικά όπλα που δήθεν κατείχε και μετά αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν.
Η Αμερική διαθέτει αντιπυραυλικά συστήματα (Thaad) που μπορούν να αποσοβήσουν το χτύπημα, ενώ ειδικοί τονίζουν ότι η Βόρεια Κορέα για να πλήξει την νήσο Γκουάμ θα πρέπει να ρίξει δεκατέσσερις πυραύλους. Οι πύραυλοι αυτοί θα κάνουν δεκατέσσερα λεπτά να φτάσουν στη νήσο.
Τα πράγματα είναι μπερδεμένα, εάν πατήσουν το κουμπί μετά θα έχουμε δυσάρεστες συνέπειες κυρίως για γειτονικά κράτη. Η Σεούλ μάλλον θα ισοπεδωθεί, εάν χρησιμοποιήσουν πυραύλους, η Κίνα φοβάται σε ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη το κύμα προσφύγων που θα έρθουν προς το έδαφός της.
Η διπλωματική οδός φαίνεται δύσκολη αυτήν την στιγμή, γιατί Τραμπ και Κιμ δεν διατίθενται να δώσουν και να πάρουν. Μία επέμβαση για αλλαγή του καθεστώτος μοιάζει να μην ενθαρρύνεται και τόσο.
Οι δυο τους προς το παρόν «χαϊδεύουν» τα πυρηνικά με ευκολία. Εάν προχωρήσουν και στα επόμενα βήματα θα το μάθουμε σύντομα. Η Liberation στο σκίτσο της έκανε Τραμπ και Κιμ σε ένα.
Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι αυτοσυγκράτηση. Η κατάσταση είναι «εξελισσόμενη» και «ρευστή».
Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!