Βουλευτές

Μόνιμη τουριστική ανάπτυξη θα έχουμε μόνο με άλλη λογική και άλλη κυβέρνηση

 

1ον: Η προσέλκυση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στον τομέα του τουρισμού που θα προσελκύσουν επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο και θα αυξήσουν τα έσοδα.

2ον: Η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια και έχουν πλήξει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας.

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να γίνει τίποτα από τα δύο.

ApotamieuwΕίναι γνωστός ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι επενδυτικές πρωτοβουλίες, αλλά και η επιχειρηματικότητα από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτούργησε υπονομευτικά απέναντι σε κάθε επενδυτική προσπάθεια ή πρωτοβουλία στον τομέα του τουρισμού, ενώ αδρανοποίησε, πλήρως, το θεσμικό πλαίσιο που παρέλαβε έτοιμο (σύνθετα τουριστικά καταλύματα, τουρισμός υγείας).

Μεθοδεύσεις της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει προβλήματα σε επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, όπως με το γκολφ Αφάντου.

Χαρακτηρίστηκε, αιφνιδιαστικά, αρχαιολογικός χώρος μια τεράστια έκταση 10.000 στρεμμάτων, μόνο και μόνο για να τεθούν εμπόδια σε μια επένδυση 300 εκ. ευρώ, που θα αποφέρει άμεσα έσοδα 42,1 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο και θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Είναι, επίσης, γνωστό ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με την κυνική παραδοχή και ομολογία του κ. Χουλιαράκη, επέβαλλε συνειδητά νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στον τουρισμό.

Υπενθυμίζω ότι αύξησαν το ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13% (η κα. Παπανάτσιου μας είπε να είμαστε και ευχαριστημένοι που δεν τον αύξησαν στο 24%).

Αύξησαν το ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 24%, αύξησαν τον ΕΝΦΙΑ, τον φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 26% στο 29%, κατάργησαν τους μειωμένους συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου και επέβαλλαν φόρο διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τουριστικό μας προϊόν να είναι πιο ακριβό και λιγότερο ανταγωνιστικό.

Το ζητούμενο είναι, τι από όλα αυτά μπορεί να αλλάξει την επόμενη μέρα.

Αυτό περιμένουν να ακούσουν οι πολίτες από τη Νέα Δημοκρατία.

Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις στον τουρισμό που θα αυξήσουν τα έσοδα αλλά και να μειώσουμε τους φόρους, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας.

Πώς θα τα πετύχουμε όλα αυτά:

1ον: Με ένα νέο χωροταξικό που θα δημιουργεί το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τουριστικό τομέα και στόχο:

α) την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος,

β) την αύξηση των εσόδων και της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης,

γ) την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

2ον: Με ένα νέο επενδυτικό νόμο για τον τουρισμό που θα στοχεύει:

α) στην ενίσχυση καινοτόμων και εξωστρεφών επενδυτικών σχεδίων,

β) στην αναβάθμιση καταλυμάτων και τη βελτίωση των υπηρεσιών τους,

γ) στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων.

Χρειαζόμαστε έναν επενδυτικό νόμο που δεν θα κινείται στη λογική των αποκλεισμών αφού σήμερα τουριστικές επιχειρήσεις και καταλύματα σε Κρήτη, Ν. Αιγαίο, Αττική, Ιόνιο, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία δεν μπορούν να πάρουν ενισχύσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

3ον: Με τη μείωση των φόρων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού μας.

Άμεσα καταργούμε το φόρο διανυκτέρευσης, μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20% από το 29%.

Η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης θα μας δώσει τη δυνατότητα να εισάγουμε έναν ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες στον τουρισμό, που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητά του.

Όταν η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση στο 10% και η Κύπρος στο 9% η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική με συντελεστές στο 13% για τη διαμονή και στο 24% για την εστίαση.

Ο Τουρισμός είναι η Δημιουργική Ελλάδα.

Αυτή η Ελλάδα πρέπει να βγει μπροστά.



 

miles-n-more

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Μάνος Κόνσολας ανέπτυξε, από πολύ νωρίς,έντονη πολιτική δράση.
Πιστεύει στις ιδέες και στις αρχές της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Διετέλεσε γραμματέας ενημέρωσης, συντονιστής κύκλου μορφωτικών υποθέσεων και γραμματέας της ΕΚΟ Εκπαιδευτικών της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου.
Μέλος σε αιρετά συμβούλια εκπαιδευτικών, αντιπρόσωπος του συλλόγου εκπαιδευτικών Δωδεκανήσου στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.
Εκπρόσωπος της ΔΟΕ στην ΑΔΕΔΥ αλλά και εκλεγμένο μέλος και Αντιπρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.
Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Δ,Σ του Περιφερειακού Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στο Νότιο Αιγαίο.
Στις εκλογές του 2006 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ροδίων και για μία τετραετία ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Προχώρησε στην αναβάθμιση του θεσμού, εισηγήθηκε ένα νέο επικαιροποιημένο και δημοκρατικό κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, προχώρησε στη διάσωση και ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του Δήμου Ροδίων.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Διασύνδεσης Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με το Δήμο Ροδίων και τους άλλους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το καλοκαίρι του 2011, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ.Αντώνη Σαμαρά, ορίστηκε μέλος του τομέα προγράμματος της Ν.Δ για τη ναυτιλία και τη νησιωτική πολιτική και Συντονιστής του κυβερνητικού προγράμματος για το Νότιο Αιγαίο.
Στις εκλογές της 6ης Μαϊου εξελέγη Βουλευτής Δωδεκανήσου και στις εκλογές που ακολούθησαν, στις 17 Ιουνίου, επανεξελέγη.
Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Μέλος της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων

Μόνιμη τουριστική ανάπτυξη θα έχουμε μόνο με άλλη λογική και άλλη κυβέρνηση

γράφει ο Μάνος Κόνσολας.

Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μιλά για τουριστική ανάπτυξη, ουσιαστικά, μιλάμε για το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Η δυναμική και η αντοχή που διαθέτει ακόμα ο τουρισμός μας, δεν θα είναι μόνιμη και, σε βάθος χρόνου, αν δεν συντρέξουν δύο βασικές προϋποθέσεις: