γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
Ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε το πρώτο του διατλαντικό ταξίδι μετά από πέντε μήνες στο Λευκό Οίκο. Τι θα φέρει μαζί του ο Μπάιντεν στους ευρωπαίους συμμάχους και στο ΝΑΤΟ;
Τις προθέσεις του τις περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα σε ένα άρθρο του στην Washington Post, που είπε «μην ανησυχείτε, θα παγιώσουμε τη σχέση μας με τις χώρες που είναι σύμμαχοι μας.» Αυτό το μήνυμα έστειλε στους Ευρωπαίους εταίρους.
Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει συναντήσεις στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αλλά και με την ηγεσία της ΕΕ για πολλά θέματα, όπως είναι το κλίμα, η κυβερνοασφάλεια, ο υβριδικός πόλεμος, η Κίνα, η εξέλιξη του ΝΑΤΟ. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και θα συζητήσουν θέματα, όπως οι S-400 που για την Αμερική είναι το θανάσιμο αμάρτημα και καλεί την Τουρκία ή να τους βάλει στο κουτί και να τους γυρίσει πίσω ή να τους απενεργοποιήσει. Ακόμη, τα θέματα που θα απασχολήσουν τον Μπάιντεν και τον Ερντογάν είναι η Ανατολική Μεσόγειος και η υπόθεση της Halkbank. Αυτή την φορά Αμερική και Τουρκία έχουν περισσότερα θέματα να λύσουν παρά να συμφωνήσουν…
Μετά την σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Αμερικάνος πρόεδρος θα μεταβεί στην Γενεύη και θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν. Και αυτή η συνάντηση θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και πάρα πολλά θέματα. Και αυτό γιατί πραγματοποιείται μετά από τον «λεκτικό Ψυχρό Πόλεμο» προ μηνών που αντάλλαξαν οι δύο, με τον Μπάιντεν να λέει τον Πούτιν δολοφόνο και τον Πούτιν να του απαντάει από την χρυσοποίκιλτη καρέκλα του Κρεμλίνου του «εύχομαι καλή ψυχική υγεία», προτείνοντας ένα ντιμπέιτ που θα το δει όλος ο κόσμος.
Η ατζέντα Μπάιντεν-Πούτιν θα έχει ανθρώπινα δικαιώματα, Ναβάλνι, Ουκρανία, Nord Stream2 και Προτάσεβιτς. Και μάλλον θα δούμε ότι Αμερική και Ρωσία τα είπανε και διαφωνήσανε.
Το άλλο θέμα που ίσως θα απασχολήσει τους συμμάχους θα είναι η Κίνα. Η Κίνα που έχει δική πολιτική, αλλά η Αμερική την κατηγορεί για το Χονγκ Κονγκ, την Ταιβάν, για την κακή μεταχείριση των Ουιγούρων αλλά και για το ξεκίνημα της πανδημίας του κορωνοϊού. Ακόμη η ΕΕ ψάχνεται όσον αφορά την Κίνα. Η Αμερική ξέρει ότι είναι η ανταγωνίστρια χώρα και για αυτό ο Μπάιντεν στην αρχή της προεδρίας του είπε ότι εάν δεν δράσουμε γρήγορα θα μας πάρουν «τις δουλειές και τα φαγητά.»
Ο Μπάιντεν θα φέρει καλά νέα στους συμμάχους, αλλά θα τους τονίσει ότι πρέπει να τρέξουν και οι ίδιοι και να μην περιμένουν τον θείο από την Αμερική. Θα δώσει κίνητρο για ενίσχυση του συνεργατικού φιλελευθερισμού σε αντίθεση με την προεδρία Τραμπ που συγκρούονταν με τους συμμάχους.
Η Αμερική μπορεί να επιστρέφει στον κόσμο, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να φέρει αδράνεια στην ΕΕ που με την προεδρία Μπάιντεν θα έχει μία τελευταία ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο πρότζεκτ για να μπορέσει μετά από χρόνια να ακούγεται στον κόσμο και να μην είναι περιθωριοποιημένη.