γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέσμευσε με NAVTEX μία θαλάσσια περιοχή, όπως είχε κάνει και σε προηγούμενη φορά. Αυτή την φορά όμως έστειλε το σεισμογραφικό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το πήγε ένα βήμα παρακάτω από τον Ιούλιο που είχε το πλοίο αρόδο στην Αττάλεια.
Και από χθες που βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα πολλοί άρχισαν να κάνουν λόγο ότι «είναι μία από τα ίδια πάλι» και ότι «πια είναι δυνατή η απάντηση» που ακούγαμε και μας έλεγαν οι επιτελείς του Πενταγώνου και της στρατιωτικής ηγεσίας.
Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο Θάλασσας, το Oruc Reis πλέει σε διεθνή ύδατα. Γιατί ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας που δίνεται από το Δίκαιο της Θάλασσας είναι «το έδαφος και το υπέδαφος του πυθμένα της Θάλασσας.» Εάν όμως το Oruc Reis προσπαθήσει να τρυπήσει και φτάσει στον πυθμένα της Θάλασσας τότε θα έχουμε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας και το πλοίο θα έχει προχωρήσει σε βλαβερή διέλευση με την πόντιση ηχοβολιστικών.
Από την πρώτη στιγμή η ελληνική πλευρά έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και έδωσε το στίγμα ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο πρωθυπουργός πήρε διπλωματικά τηλέφωνα σε Σάρλ Μισέλ, μίλησε με τον Γενικό Γραμματεία του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και του έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η λογική των ίσων αποστάσεων δεν θα γίνει αποδεκτή.» Είναι γεγονός ότι ΝΑΤΟ από το 1974 ακολουθεί αυτή την πολιτική. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση που καλούσε την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες και ο Υπουργός των Εξωτερικών να δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα.
Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου η Τουρκία με τον Υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ λέει ότι το Oruc Reis πλέει και μαζί του έχει 83 εκατομμύρια Τούρκους και με τον εκπρόσωπο της Τουρκικής προεδρίας Χαμί Ακσόι να δηλώνει ότι η «Τουρκία θα σπάσει τον άξονα του κακού.»
Η Τουρκία έβγαλε το Oruc Reis, γιατί δυσαρεστήθηκε από την συμφωνία με της Ελλάδας με την Αίγυπτο που στην ουσία καθιστά άκυρο το Τουρκολυβικό μνημόνιο. Η Άγκυρα κάπως έπρεπε να δείξει ότι αντιδρά και αυτή ήταν η καλύτερη απάντηση που είχε να παρουσιάσει ο Τούρκος πρόεδρος στη χώρα του. Γιατί σύσσωμη η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι έχει κάνει πίσω στην Γαλάζια Πατρίδα.
Κανείς δεν ξέρει εάν ο Ερντογάν ξυπνήσει από τον εφιάλτη που ζει ή εάν αυτός εφιάλτης τον λογικεύσει. Πάντως η λογική από τον Τούρκο πρόεδρο λείπε εδώ και χρόνια που θέλει να αλλάξει όχι μόνο την Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και των Σεβρών.
Θέλει να δείξει ότι ανήκει και στην Τουρκία ένα κομμάτι από την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν είναι σαν να λέει μην ξεχνάτε και εμένα.
Περιμένουμε ποιος θα αναλάβει να μιλήσει με τον Ερντογάν, η Γερμανία το έκανε την προηγούμενη φορά και η Μέρκελ πιστώθηκε ότι απέτρεψε ένα «θερμό επεισόδιο.» Η Γαλλία έχει και αυτή συμφέροντα σε εκείνη την περιοχή, άλλωστε η ίδια πρωτοστάτησε μαζί με το ΝΑΤΟ στην επιχείρηση που έκανε η συμμαχία για την δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι.
Σε αυτή την περίοδο όμως η μόνη που μπορεί να λογικεύσει τον Ταγίπ Ερντογάν είναι η Μέρκελ, γιατί ο Μακρόν έχει τις χειρότερες σχέσεις με την Τουρκία και η Γερμανία είναι ένας πολύτιμος οικονομικός εταίρος για την Τουρκία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μείνει σε κάτι κυρώσεις από πέρυσι, φέτος τον Ιούλιο έβγαλε ξανά ανακοινώσεις που καλούσε να σταματήσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειες, αλλά ακόμη οι κυρώσεις αγνοούνται. Και ο Ζοζέπ Μπορέλ που είναι ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική πολιτική της Ένωσης καλεί τις δύο χώρες σε διάλογο. Να υπενθυμίσουμε ότι είναι σαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ένωσης και δείχνει να είναι κατώτερος των περιστάσεων.
Ο νέος γύρος κρίσης των ελληνοτουρκικών δεν θα τελειώσει μόλις λήξει η NAVTEX της Τουρκίας. Ο απώτερος στόχος είναι ο διάλογος με προοπτική την Χάγη, αλλά με όλες αυτές τις ενέργειες είναι δύσκολος ο διάλογος.
Τα παιγνίδια σύρραξης στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίζονται με την προοπτική ποιος θα κάνει πρώτος το λάθος. Ας εξοπλιστούμε όλοι με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.