γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης
Με «όνομα βαρύ σαν ιστορία» ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή ο Κώστας Καραμανλής από το 1989 που εκλέχτηκε για πρώτη φορά Βουλευτής. Από το 1997 έγινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και το 2004 εκλέχτηκε από τον ελληνικό λαό Πρωθυπουργός.
Η πρωθυπουργική του ρήση περί «νταβατζήδων» από τον Μπαϊρακτάρη, ο εκσυγχρονισμός που δεν πραγματοποιήθηκε, οι πολλές μόνιμες προσλήψεις με τον νόμο Παυλόπουλου, οι παροχές, έφεραν την χώρα να έχει ένα μεγάλο έλλειμα.
Την στιγμή που μιλούσε για πάγωμα των μισθών και έναν δρόμο ανηφορικό, επέλεξε να κατέβει από το καράβι προκηρύσσοντας εκλογές.
Τις εκλογές του 2009 τις κέρδισε το ΠΑΣΟΚ και έκανε τον πρώην πρωθυπουργό να παραιτηθεί και η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει ηγεσία με τον κ. Σαμαρά να αναλαμβάνει τα ηνία.
Μετά το 2009 και την ήττα της Νέας Δημοκρατίας, ο Καραμανλής αποφάσισε να μην μιλήσει, την ώρα που η χώρα «θαλασσοδερνόταν». Προτιμούσε τη σιωπή. Μόνο λίγες παρεμβάσεις έκανε το 2015, λίγο πριν το δημοψήφισμα, πριν από τις εκλογές του 2019. Το καλοκαίρι που μας πέρασε έκανε μία παρέμβαση από τα Ανώγεια με αιχμές για τις υποκλοπές λέγοντας «είναι εύκολο να παριστάνεις τον αετό, παρά να είσαι.» Οι αντιδράσεις πολλές μετά από αυτό, οι σχέσεις του με τον πρωθυπουργό ψυχράνθηκαν, η συγκεκριμένη φράση θεωρήθηκε ως αναφορά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μένει να δούμε τι επίπτωση θα έχει αυτή απόφαση στην Νέα Δημοκρατία στον δρόμο προς τις εκλογές, στην Κεντρική Μακεδονία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πρόβλημα.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός θα έχει πολύ ελεύθερο χρόνο για να τοποθετηθεί για την πρωθυπουργική του θητεία, αλλά και να πει την δική του εκδοχή. Το οφείλει στην ιστορία και στην υστεροφημία του.
Η ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «τερματίζω τον Κοινοβουλευτικό βίο» και μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως, κάποιοι μπορεί να λένε ότι στοχεύει στην Προεδρία της Δημοκρατίας ή στην πρωθυπουργία σε μία συγκυβέρνηση. Σίγουρα δεν θα τον φωνάξουν ξανά, όπως έκαναν στον Τσώρτσιλ.
Ο Καραμανλής έφυγε, η Νέα Δημοκρατία αποχαιρέτησε ένα μεγάλο όνομα. Μένει να δούμε εάν η Νέα Δημοκρατία αλλάξει φυσιογνωμία σταδιακά συγκλίνοντας προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο.