Το 2014 ο Αντώνης Σαμαράς έχοντας πετύχει για δεύτερη συνεχή χρήση πλεόνασμα, το 30% αυτού το χρησιμοποίησε, όπως δικαιούτο βάσει της δανειακής σύμβασης του 2ου μνημονίου, κατά το δοκούν. Επέλεξε λοιπόν να το μοιράσει στους ένστολους και στους ανέργους. Επειδή πλησίαζαν οι ευρωεκλογές το τότε επιτελείο του Μαξίμου πίστευε ότι η διανομή ενός επιδόματος θα είχε απήχηση και στις κάλπες.
Τότε, με επιστολή μου στον πρωθυπουργό, είχα προτείνει να δεσμευθεί το σύνολο του πλεονάσματος που ήταν προς διανομή -και το οποίο ξεπερνούσε τα 500 εκατ. ευρώ- και ο κ. Σαμαράς να ζητήσει από την τρόικα και της ΕΚΤ να συμπληρώσουν από 500 εκατ. ο καθένας ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο ταμείο με κεφάλαιο τουλάχιστον 1,5 δις ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων που θα δημιουργούσαν άνεργοι.
Άνεργοι θα υπέβαλαν επιχειρηματικά σχέδια και θα είχαν υποχρέωση να προσλάβουν ανέργους για να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους.
Αποτέλεσμα:
- Θα μειωνόταν ο αριθμός των ανέργων διπλά.
- Οι νέοι επιχειρηματίες θα δημιουργούσαν κύκλο εργασιών και θα πλήρωναν φόρους.
- Θα φορολογούντο και οι νέοι εργαζόμενοι
- Τα ασφαλιστικά Ταμεία θα έπαιρναν χρήματα και από το ΙΚΑ και από τον ΟΑΕΕ
- Θα αυξάνετο η κατανάλωση αφού κάποιοι θα εισέπρατταν μισθούς και μέσα από την κατανάλωση το κράτος θα εισέπραττε ΦΠΑ
- Το σημαντικότερο όμως που θα συνέβαινε είναι ότι η κυβέρνηση θα είχε στείλει ένα μήνυμα στους δανειστές ότι τα πράγματα άλλαξαν στην Ελλάδα και ότι από την εποχή της άκριτης σπατάλης περάσαμε στην εποχή της λογικής και της ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η οποία άλλωστε είναι η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Δυστυχώς οι προτεραιότητες της τότε κυβέρνησης ήταν άλλες. Ο πανικός της επερχόμενης ήττας οδήγησε την τότε κυβέρνηση στη λάθος απόφαση να διανείμει το πλεόνασμα το οποίο εν όψει του μουντιάλ μετετράπη σε Home Cinema.
Σήμερα ζούμε ένα ανάλογο σκηνικό, αλλά σε χειρότερη κατάσταση. Τότε η οικονομία είχε μπει σε μια τροχιά ανάπτυξης, σήμερα ημέρα με την ημέρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στο τέλμα.
Σαφώς και οι συνταξιούχοι έχουν ανάγκες.
Σαφέστατα είναι ένα τμήμα του πληθυσμού που υπέστη πολλά δεινά στα χρόνια της κρίσης.
Σαφέστατα πρέπει να επιδοτηθούν με κάποιο τρόπο.
Ωστόσο εκείνο που προέχει δεν είναι να μπορούν να έχουν οι παππούδες τη δυνατότητα να δίνουν χαρτζιλίκι στα εγγόνια τους, αλλά τα εγγόνια και τα παιδιά να έχουν δουλειές ώστε να μπορούν να στηρίζουν τους πατεράδες τους και τους παππούδες τους. Αυτό αποτελεί κανονικότητα.
Για να μπορέσει όμως να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας πρέπει να ενισχυθεί από μια κυβέρνηση που πιστεύει στην επιχειρηματικότητα, μια κυβέρνηση που πιστεύει στις δυνατότητες της ελεύθερης οικονομίας και όχι μια κυβέρνηση που υπάρχει για να δημιουργεί πελατειακές σχέσεις με το δημόσιο.
Χθες (Δευτέρα) στις ΗΠΑ διοργανώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια που αφορούν τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Το Capital Link Invest in Greece. Συμμετείχαν 1.300 άτομα, όλοι υποψήφιοι επενδυτές. Είχαν κληθεί και εκπρόσωποι των Θεσμών για να μιλήσουν για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Δεν πήγε κανείς τους και δεν έβγαιναν καν στον τηλέφωνο.
Γιατί δεν πήγαν να μιλήσουν; Να πουν τι; Για το ότι η κυβέρνηση θεωρεί έγκλημα την επιχειρηματικότητα; Ότι σαμποτάρει μεγάλες επενδύσεις όπως του Ελληνικού (για την οποία έχει αναλάβει συμβατική υποχρέωση στο πρόσθετο ενδιάμεσο του 3ου μνημονίου του Μαΐου 2016), της Ελληνικός Χρυσός ή της Fraport που ανέλαβε την αξιοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων;
Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο θησαυρό που θα μπορούσε να διαθέτει οποιαδήποτε χώρα. Το φυσικό της κάλος και τον πολιτισμό της. Παραλίες και θάλασσες ανεκμετάλλευτες σε ένα χώρο γεμάτο ιστορία. Δημόσια κτήματα πάνω στο κύμα μένουν αναξιοποίητα λόγω της ιδεοληψίας των κυβερνώντων.
Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τον τουρισμό, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αξιοποίησης των παραλιών της. Να χτιστούν ξενοδοχεία. Να δουλέψει κόσμος και κατά την οικοδόμησή τους και κατά την εκμετάλλευσή τους. Να συνδυαστεί ο τουρισμός με την αξιοποίηση της πρωτογενούς παραγωγής. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται τουρίστες στην Ελλάδα και να τρώνε μέλι από τη Βουλγαρία και λάδι από την Ισπανία. Πρέπει να προωθηθεί η μεσογειακή διατροφή. Να ενισχυθεί η μεταποίηση προϊόντων.
Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες όχι μόνο στον τουρισμό. Μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στην υγεία, στην παιδεία… Μπορεί να γίνει κέντρο παροχής υπηρεσιών στους συγκεκριμένους τομείς στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
Αυτό όμως δεν μπορεί να το κάνει στον τομέα της Υγείας ούτε ο κ. Πολάκης, ούτε η νοοτροπία Μπαλτά στον τομέα της Παιδείας.
Πρέπει να προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος σε ό,τι αφορά τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και να υπάρξουν δυνατότητες για τη δημιουργία ιατρικών κέντρων αλλά και να ενισχυθεί ο ιατρικός τουρισμός. Να επιστρέψουν επιτέλους τα υγιή νεανικά μυαλά που έφυγαν στο εξωτερικό.
Δυνατότητες αυτός ο τόπος έχει πολλές αλλά δεν υπάρχει διάθεση μέχρι σήμερα να ενισχυθούν ή να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες.
Είναι δυνατόν η χώρα μας να διαθέτει την πιο ισχυρή ναυτιλία στον κόσμο και το κράτος να κυνηγά τη ναυτοσύνη; Να μην ενισχύει την ναυτική παιδεία;
Θα μου πείτε πολλά δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα που αποτελεί «το οικόπεδο που κρατούσε για τα γεράματά του ο Θεός» και το έδωσε στους Έλληνες να κατοικήσουν.
Η Νέα Δημοκρατία, όσο και να το καθυστερεί ο κ. Τσίπρας, σύντομα θα γίνει κυβέρνηση. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι πλέον η μόνη ελπίδα για να σωθεί η χώρα. Ωστόσο η ΝΔ θα πρέπει να προχωρήσει με ρυθμούς ταχύτατους. Χρόνος προσαρμογής, πίστωση χρόνου, δεν υπάρχει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει. Στο πλευρό του η ομάδα που θα επιλέξει, πρέπει να προχωρεί με τους ίδιους, τους δικούς του, ταχύτατους ρυθμούς. Περιθώριο για λάθη δεν υπάρχουν. Και η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του πρέπει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα με εθνικές διαστάσεις.