γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την Άγκυρα μετά από πρόσκληση του ομόλογού του. Ο Έλληνας υπουργός είχε και συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, η οποία κύλησε ομαλά χωρίς απρόοπτα.
Μετά την συνάντηση με τον Ερντογάν, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν προγραμματισμένη μία συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών. Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα, αλλά στην κοινή συνέντευξη τύπου, εκεί που λεγόταν ότι θα διαβάσουν μία δήλωση οι δύο υπουργοί και θα αποχωρήσουν για το Ιφτάρ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην δήλωσή του μπροστά στους δημοσιογράφους άρχισε να μιλάει για «Τουρκική μειονότητα στη Θράκη» και για το ότι η Τουρκία ασκεί τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά από αυτές τις δηλώσεις ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών πήρε τον λόγο και άρχισε να παραθέτει μία-μία τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, απάντησε για την Λωζάννη και υπενθύμισε ότι η Τουρκία την έχει υπογράψει, μίλησε για τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο και ξεκαθάρισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι η οικογένειά μας και όχι κάποιος «τρίτος». Τα αίματα είχαν ανάψει και έτσι είδαμε στον αέρα έναν «διπλωματικό καβγά», που δεν συνηθίζεται στη διπλωματία, όπου οι διαφωνίες λέγονται και ακούγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Θα έχει αντίκτυπο αυτό το επεισόδιο στην Άγκυρα; Μάλλον ήταν μία εκτόνωση μετά από πολύ δύσκολους μήνες έντονης τουρκικής προκλητικότητας, παραβατικότητας και παράνομων ενεργειών. Τώρα όλοι περιμένουν να δουν τι θα κάνει η Τουρκία και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της. Θα συνεχίσει τις διερευνητικές, θα έρθει ο Τσαβούσογλου στην Αθήνα; Όλα μπορούν να συμβούν, αλλά και τίποτα, όπως σημειώνουν Έλληνες διπλωμάτες.
Σίγουρα η Τουρκία δεν θέλει να σταματήσει τις συνομιλίες μέχρι τον Ιούνιο που είναι και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Θα προσπαθήσει να δείξει στην Ευρώπη ένα άλλο, διαλακτικό και φιλοευρωπαϊκό πρόσωπο.
Οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας θα φανούν από την σύνοδο για το Κυπριακό στις 27 Απριλίου, όπου εκεί πάλι αναμένεται να συναντηθούν Δένδιας και Τσαβούσογλου μετά το επεισόδιο στην Τουρκία. Και φυσικά η Τουρκία στο Κυπριακό έχει μεταφερθεί στη θέση δύο κράτη και όχι διζωνική -δικοινοτική Ομοσπονδία κάτι που είναι και θέση του Ερσίν Τατάρ πρωθυπουργού των Κατεχομένων.
Όσον αφορά την Ελλάδα πολλοί κύκλοι είδαν ότι ο Νίκος Δένδιας είναι πιστός στην γραμμή Καραμανλή, αλλά ο ίδιος ο Υπουργός έσπασε το δόγμα της ακινησίας που είχε υιοθετήσει ο Μολυβιάτης. Οι οπαδοί της γραμμής Ελσίνκι μάλλον σιώπησαν. Αλλά ο δύσκολος δρόμος των ελληνοτουρκικών περνάει μέσα από τα νομικά εργαλεία που δίνει το Διεθνές Δίκαιο.
Από την άλλη, ο Τούρκος πρόεδρος τάζει φαραωνικά σχέδια όπως είναι η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, έχει στρατό στη Λιβύη και στη Συρία, έστειλε μισθοφόρους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, θέλει να εμπλακεί στην κρίση της Κριμαίας στηρίζοντας την Ουκρανία με τουρκικά drones TB2 Bayraktar. Στο εσωτερικό του μοιράζει ντομάτες και κρεμμύδια στους άπορους και φτωχούς. Οι νέοι που μεγάλωσαν έχουν πάρει τον δρόμο για την Ευρώπη, οι συντηρητικοί εκσυγχρονίζονται και μία κοινωνία που μεγάλωσε με τον Ερντογάν αλλάζει με τον ίδιο στην εξουσία, χωρίς όμως να επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό. Όχημα όλων αυτών των αλλαγών είναι οι πολιτικές του, που είναι κοντά στο Ισλάμ και στην εθνικιστική ρητορική.
Και φυσικά ο ίδιος περίμενε εδώ και τέσσερις μήνες να χτυπήσει το τηλέφωνο από την Ουάσιγτον κάτι συνέβη για να ενημερωθεί από τον Τζο Μπάιντεν για την κίνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την γενοκτονία των Αρμενίων. Όλα αυτά τον Τούρκο πρόεδρο τον εκνευρίζουν.
Η λύση σε αυτό το δύσκολο παζλ για την Ελλάδα είναι να συνεχίσει την στρατηγική της: διάλογος, ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, και ενίσχυση των ευρύτερων συμμαχιών.