Βουλευτές

Συνέντευξη Άγγελου Κολοκοτρώνη στο apopseis.gr

 

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση χωρίς επιπλέον φόρους; Υπάρχει αυτή τη στιγμή δυνατότητα επενδύσεων;

Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων πολιτών είναι πλέον πεπερασμένη. Αυτό που δεν έχει καταφέρει η Πολιτεία, είναι να εισπράξει τους φόρους από αυτούς που φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και εγώ προσωπικά, είχαμε ζητήσει προ έτους και πλέον, αφού δεν μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να εισπράξει τους φόρους που οφείλουν οι φοροφυγάδες, να αναθέσουν οι κυβερνώντες σε ιδιωτικές εταιρίες το έργο αυτό.
Πολύ αργά, η Κυβέρνηση Παπανδρέου, κάτι κατάλαβε και πάμε τώρα σε αυτό που είχαμε πει αναφέρει από καιρό πως ήταν η σωστή αντίδραση.  Εδώ ισχύει το «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα». Η Κρατική μηχανή είναι «σβησμένη» και όταν επιχειρεί να πάρει μπροστά, αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα εμπόδια. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κρατική μηχανή, αφού η γραφειοκρατία την έχει αποστεώσει και την έχει ακυρώσει.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των επενδύσεων, για το οποίο κραυγάζουμε επί δυο χρόνια, αρκεί να αναφέρει κανείς ότι ούτε τα χρήματα που μπορούμε να πάρουμε από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση είμαστε ικανοί, με αποτέλεσμα να έχει ενταφιαστεί κάθε προσπάθεια αναπτυξιακής εκκίνησης.
Πέραν αυτών οι όροι που υπάρχουν για το επιχειρείν, είναι απαγορευτικοί, τη στιγμή μάλιστα που γειτονικές βαλκανικές χώρες προσφέρουν απείρως περισσότερα στον υποψήφιο επενδυτή και εκείνο που κυριαρχεί στην αγορά είναι ότι θα πρέπει να είναι πολύ αφελής κανείς για να επενδύσει στην Ελλάδα, όταν λίγα χιλιόμετρα από τα βόρεια σύνορά μας, βρίσκουν ευνοϊκές συνθήκες και εύφορο έδαφος, για τις επενδύσεις τους. Το ερώτημα είναι τι κάνει η ελληνική Πολιτεία, για να αναστρέψει το κλίμα αυτό. Η απάντηση είναι τίποτα!

 

 Πολλοί συμπολίτες μας μεταναστεύουν στο εξωτερικό προκειμένου να βρουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Συμφέρει τη χώρα μας αυτή η επιλογή τους;

Αυτό το θέμα απασχόλησε έντονα τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, με αγορεύσεις στη Βουλή και άρθρα στις εφημερίδες. Η Ελλάδα δεν χάνει μόνο τα καλύτερα παιδιά της, όλους εκείνους δηλαδή που θα εκαλούντο να αναστήσουν τη χώρα, προσφέροντας σε αυτή τις υπηρεσίας τους, Το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας
Μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2011 οι Έλληνες συμπλήρωσαν 12.560 ευρωπαϊκά βιογραφικά σημειώματα.  Η σχεδόν διπλάσια δραστηριότητα του Σεπτεμβρίου σε σχέση με την περυσινή χρονιά, κρίνεται ανησυχητική, λαμβάνοντας υπόψη πως η αύξηση αυτή δεν είναι προϊόν κάποιας καμπάνιας, αλλά της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας και στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα ελληνόπουλα.     

Στο σύνολο του 2010 είχαν συμπληρωθεί 46.399 βιογραφικά σημειώματα (αριθμός που αποτελούσε ρεκόρ), ενώ μόνο στους εννέα μήνες του 2011 ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 67.633 σημειώματα.
Από τα στοιχεία προκύπτει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στις πρώτες δέκα χώρες της Ε.Ε. των 27 σε απόλυτο αριθμό συμπλήρωσης ευρωπαϊκών βιογραφικών, παρά τον μικρό αναλογικά πληθυσμό της σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

 Πολλοί κατηγορούν τους υπουργούς ότι αντί για έργο κάνουν προεκλογικό αγώνα. Πιστεύετε ότι τελικά ήταν λάθος η σύντομη θητεία της Κυβέρνησης και πότε πρέπει τελικά να διεξαχθούν οι εκλογές;

Πολλοί χαρακτήρισαν την Κυβέρνηση Παπαδήμου ως Κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Αν δεχθούμε τον όρο, αυτή η Κυβέρνηση έχει να χειριστεί κορυφαία ζητήματα της χώρας, που θα βάλουν την σφραγίδα τους στις επόμενες δεκαετίες. Επομένως είναι τουλάχιστον ανεδαφικό να θέτουμε περιορισμούς ορισμένων εβδομάδων, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της. Θα πρέπει να παραμείνει όσο χρειαστεί, τηρουμένων βέβαια των συνταγματικών προθεσμιών.
Σε ό,τι αφορά υπουργούς που ενεργούν με τη σκέψη στις εκλογές, είναι μια οδυνηρή για την Ελλάδα του σήμερα πραγματικότητα. Κυρίως σε ό,τι αφορά τους υπουργούς που θέλουν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό σηματοδοτεί μια καταστροφική για την Ελλάδα νοοτροπία και εγκαίρως ζητήσαμε από τον κ, Παπαδήμο ένα μικρότερο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να εργαστεί για τον ειδικό σκοπό συγκρότησης της σημερινής Κυβέρνησης. Δεν μπορεί η χώρα να λειτουργεί με όρους του παρελθόντος και όσοι δεν κατάλαβαν ότι οι καιροί ου μενετοί, θα εισπράξουν τα επίχειρα των πράξεών τους. Οι πολίτες είναι οργισμένοι από παρόμοιες συμπεριφορές και όσοι τις συνεχίζουν, προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα των περιστάσεων.

Ποιός πιστεύετε ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών; Θα υπάρχει αυτοδύναμη Κυβέρνηση;

Αυτό το ειδικό ερώτημα μπορείτε να τον απευθύνετε
σε κάποιον απόγονο του μάντη Κάλχα, αν μπορώ να χαριτολογήσω. Εκείνο που ξέρουμε από τις δημοσκοπήσεις είναι ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει τεράστιο τμήμα της δύναμής του, η Νέα Δημοκρατία δεν εισπράττει παρά  ελάχιστα από τη φθορά του και ενισχύονται τα μικρότερα κόμματα. Νικητής των εκλογών, θα πρέπει να είναι η σύνεση και η αποτελεσματικότητα.

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ επηρεάζουν τη λειτουργία της Κυβέρνησης;

Το πολιτικό σύστημα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, με τρία κόμματα να στηρίζουν την Κυβέρνηση, φυσικά και είναι αναγκαίο να γνωρίζει τον συνομιλητή του ενός εκ των κομμάτων. Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος μας Γιώργος Καρατζαφέρης και είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορεί σε τόσο κρίσιμες περιόδους να παραμένει αυτή η εκκρεμότητα στο ΠΑΣΟΚ, να μην ξέρει δηλαδή κανείς τον νέο προσανατολισμό του και τις απόψεις που τείνουν να επικρατήσουν και να σταθεροποιηθούν.

 

Πρόσφατα ο κύριος Καρατζαφέρης έθεσε ως όρο παραμονής του στην κυβέρνηση τη μείωση του αριθμού των Υπουργών. Γιατί δεν τέθηκε ο ίδιος όρος στις 11/11/11 και τί μεσολάβησε από τότε;

¨Όταν γινόταν η συγκρότηση της Κυβέρνησης, άλλα ήταν εκείνα που είχαν προτεραιότητα. Στην παραζάλη των ημερών, έγινε μια Κυβέρνηση μαμούθ, που δεν μπορεί να κάνει εύκολα τους αναγκαίους πολιτικούς ελιγμούς;. Μόλις διαπιστώθηκε το πρόβλημα, το επισημάναμε. Δεν είναι κακό  να κάνεις διορθωτικές κινήσεις, όταν καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά και δεν λειτουργεί.

Το νομοθετικό έργο της Βουλής έχει μειωθεί σημαντικά από την ώρα που σχηματίστηκε η Κυβέρνηση συνεργασίας. Πιστεύετε ότι υπάρχουν θέσεις στις οποίες μπορούν να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα εξουσίας;

Είναι φυσικό να έχει μειωθεί το νομοθετικό έργο, αφού όλα εστιάζονται στα ζητήματα της Οικονομίας. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε πολλούς νόμους, αλλά οι νόμοι αυτοί να εφαρμόζονται. Εκεί πάσχουμε.
Και βέβαια υπάρχουν θέσεις στις οποίες μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα. Αλλά και όταν συμφωνούν, για χάρη της εκλογικής τους πελατείας προσποιούνται ότι διαφωνούν. Αυτή είναι μια από τις κατάρες που μας καταδιώκουν.

 

Συμφωνείτε με τα μέτρα Κουτρουμάνη για τις επικουρικές συντάξεις; Υπάρχει άλλη λύση;  

Δεν συμφωνώ προσωπικά και αυτό θα καταθέσω στα αρμόδια όργανα του κόμματός μου. Κοιτάξτε, για την άλλη λύση που λέτε, το ζητούμενο είναι οι πολιτικοί που κυβερνούν τον τόπο, να βρίσκουν εκείνες τις λύσεις που είναι οι πλέον ανώδυνες πλέον για τους οικονομικά αδύναμους, οι οποίοι βρίσκονται σε εξόντωση. Τι θα έκανα εγώ, θα μου πείτε. Θα εξέδιδα σε πρώτη φάση ένα λαχείο, για την ενίσχυση των συνταξιούχων.

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο ΄Αγγελος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στo Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι παντρεμένος και έχει δύο θυγατέρες.

Εξελέγη βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης στις Εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.

Στις Ευρωεκλογές του 2009 κατέλαβε την τιμητική τέταρτη θέση του Ευρωψηφοδελτίου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

Έκλεισε πρόσφατα τριάντα πέντε χρόνια δημοσιογραφικής δουλειάς.
Υπήρξε αρχισυντάκτης στις εφημερίδες "Μακεδονία" και "Ελληνικός Βορράς". Διευθυντής ειδήσεων στην «ΤV Μακεδονία», καθώς και στον τηλεοπτικό σταθμό «NEW CHANNEL» και γενικός διευθυντής της "Ωμέγα τηλεόρασης". Αρχισυντάκτης στο ραδιοφωνικό σταθμό Μακεδονίας της ΕΡΤ-3 και στο "Ράδιο Μακεδονία-κανάλι ένα".
Διετέλεσε δυο φορές διευθυντής του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης.

Επί μια δεκαετία υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας " Η Πρόοδος" Σερρών.

΄Ιδρυσε στις Σέρρες τις εφημερίδες "Σερραϊκός Τύπος" και "Νέα Εποχή" και συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών.

΄Εχει διδάξει δημοσιογραφία στη Σχολή δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Σχολή Δικαστών και σχεδόν σε όλες τις σχολές Ι.Ε.Κ.

Εκπροσώπησε την ΄Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης - της οποίας είναι μέλος από το 1986 - στο διοικητικό συμβούλιο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης των δημοσιογράφων, όπως και δύο φορές στην επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το βραβείο «Αλέκος Λιδωρίκης».

Εκλέχθηκε δυο φορές στο Συμβούλιο Τιμής και Δεοντολογίας της ΄Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης, ως πλειοψηφών σύμβουλος και προεδρεύων.

 

Στις εκλογές του 2004 προτάθηκε από το πολιτικό και κοινωνικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας και η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή και συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

ΒΡΑΒΕΙΑ:

- ΄Εχει τιμηθεί από το ΄Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία για τη συνολική δημοσιογραφική προσφορά του.

- Από την εφημερίδα "Ελληνικός Βορράς", για το ήθος και την εργατικότητά του.

- Από την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος, από τον τότε Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη για την προσφορά του στα εθνικά θέματα.

- Από την "ΤV Μακεδονία", για την οργάνωση του δημοσιογραφικού τμήματος.

- Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Σερρών για τη δημοσιογραφική προσφορά στο νομό.

- Από τη Θρακική Εστία Βορείου Ελλάδος, για τη συμβολή του στα εθνικά θέματα.

- Από τα συνεργαζόμενα προσφυγικά σωματεία των Σερρών για τη συμβολή του στην εθνική μνήμη του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

- Και από πλήθος άλλων συλλόγων και σωματείων, για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο.

Συνέντευξη Άγγελου Κολοκοτρώνη στο apopseis.gr

Τις προηγούμενες ημέρες αποκαλύφθηκαν εμπρησμοί από Τούρκους πράκτορες στα ελληνικά δάση. Ποιές θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης;

Τα αρμόδια υπουργεία έχουν προβεί στις τυπικές ενέργειες διαμαρτυρίας, ενώ παράλληλα η ελληνική Δικαιοσύνη διέταξε έρευνα, για τη διαπίστωση των όσων κατατέθηκαν από τον Μεσούτ Γιλμάζ. Πιστεύω ότι η ελληνική αντίδραση θα έπρεπε να είναι πιο έντονη και άμεση, ώστε να μην χαθεί το όλο ζήτημα στις ελληνικές καλένδες.   

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο