Βουλευτές

Ρεπορτάζ από μία εμπόλεμη ζώνη

                              

                                 Ο επί σκηνής θίασος

Η αφόρητη λαϊκή πίεση ήταν αυτή που πυροδότησε την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ – «εμείς, που τα ψηφίσαμε όλα», μόνιμη επωδός στην απεύθυνση πολλών βουλευτών του -, η αποσύνθεση του οποίου συνεχίζεται σε καθημερινό επίπεδο αυτά τα 24ωρα μπροστά στα μάτια μας: Σφραγίζοντας ίσως περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο σε συμβολικό επίπεδο το τέλος του πολιτικού σκηνικού που «άνοιξε» θριαμβευτικά το 1981.

Η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να μην ταλαντεύεται ως προς τη βασική της επιλογή, στους βουλευτές και στον κόσμο της όμως διαμορφώνονται κεντρόφυγες δυνάμεις και προς τις δύο κατευθύνσεις ως προς το δίλημμα που της είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά: Με ποιον θα πάει και ποιον θ’ αφήσει.

Ξεπροβάλλοντας μέσα απ’ τα βαλτονέρια των Μνημόνιων και του γενικού ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου του Μεσοπρόθεσμου, η Χρυσή Αυγή επιχειρεί μια εμφάνιση – άλλοτε οπερετική κι άλλοτε ανοιχτά αγριανθρωπική – πρόβας τζενεράλε μιας «μαχόμενης» φιλολαϊκής «αντισυστημικής» μέλλουσας αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (μπερδεύεται μόνο όταν νιώθει αναγκασμένη να υποστηρίξει π.χ. τους εφοπλιστές, όπως κατά τη συζήτηση των «μέτρων»).

Την προοπτική μιας τέτοιας κυβέρνησης φαίνεται να προεξοφλούν λίγο-πολύ όλοι. Tόσο οι «πάνω», πίσω απ’ τις επιθέσεις και τις θυμηδίες, όσο και οι «κάτω». Ο Μπρεχτ έχει γράψει ένα ποίημα για το πώς προεπαναστατικά ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι στο Σμόλνι κατάλαβαν ότι οι διαθέσεις του κόσμου άλλαζαν υπέρ τους απ’ τον τρόπο που οι μαγείρισσες και τα γκαρσόνια του πρώην Οικοτροφείου Θηλέων άρχισαν να φροντίζουν τους αντιπροσώπους τους στο κοινό τραπέζι. Ένα τέτοιο φαινόμενο κάνει αισθητή την παρουσία του σήμερα και στη Βουλή.

                                

                                   Περιμένοντας το Eurogroup

                          (και τώρα, τι θα κάνουμε χωρίς τη δόση;)

Αυτή η ατμόσφαιρα, κάτι από την περίοδο παρακμής της Δημοκρατίας, όταν ο Καίσαρας νομοθετούσε και οι Συγκλητικοί σήκωναν υπάκουα το τηβενοφορεμένο χέρι τους, ανάκατα μ’ έναν απόηχο τελευταίων ημερών της Πομπηίας πριν τη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη, γίνεται πιο ενδιαφέρουσα απ’ τη συμπεριφορά του, φαινομενικά ακόμα σχεδόν «συμπαγούς», σώματος των κυβερνητικών: Ένα ακαταμάχητο μίγμα «αρχαίας σκουριάς» και οξφορδιανής ανηλεότητας, παραδοσιακού (λεκτικού) τραμπουκισμού κι ευγενικών τρόπων της «καλής κοινωνίας», πληβείοι και πατρίκιοι συνενώνονται γύρω απ’ την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για «έλλειψη θετικών προτάσεων» ή, πιο απλά, «πρότασης». Προς το παρόν η κυβερνητική εξουσία ασκεί συγκολλητική επίδραση.

Είναι όμως και πάλι γεγονός, μετά τις θριαμβολογίες, η «εγκατάλειψη» τους για μια ακόμα φορά «στα κρύα του λουτρού» απ’ τους «αγνώμονες» Τροϊκανούς: Εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας κι αφού υφαρπάχτηκε η ψήφος για το θηριώδες «πακέτο» σχεδόν 20 δις μέτρων μέχρι το 2016 των, ουσιαστικά «φιμωμένων» με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», βουλευτών (συνολικά απ’ όλα τα κόμματα μίλησαν μόλις 11, κι αυτοί με «λίστα»). Και προπαντός η αβεβαιότητα για το δρόμο που βαδίζουν «κοπαδιαστά» νεοφιλελεύθεροι, «λαϊκιστές» και «εκσυγχρονιστές» στοιχισμένοι πίσω απ’ την «κυβερνητική πρόταση» – τα άκαμπτα έως θανάτου μνημόνια της λιτότητας και την προοπτική μιας κοινωνίας γερασμένης, που θα ζει απ’ τα εμβάσματα της αυτοεξορίας των νεώτερων – δημιουργεί ήδη τις πρώτες ρωγμές: Αυτές εκφράστηκαν απροσδόκητα και στην ψηφοφορία για τα «μέτρα».

                    Η βιωσιμότητα του χρέους: κεντρικό κριτήριο

Πίσω από κάθε χαραμάδα Προϋπολογισμού και Μεσοπρόθεσμου κραυγάζει το ίδιο αδιέξοδο: Σε νομικοτεχνικό επίπεδο τα «νούμερα» μιας συνταγής που καταστρώθηκε για να πάρουν πίσω οι δανειστές ακέραια τα λεφτά τους (και με τόκο…), «δε βγαίνουν»: Το χρέος είναι μη βιώσιμο. Μετά από 49 δις «μέτρα» την τριετία 2010-2012, που οδήγησαν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ σχεδόν κατά το ¼ σωρευτικά και στον αφανισμό της ζωής πολλών ανθρώπων, στον Προϋπολογισμό προδιαγράφεται «έκρηξη χρέους»: Σχεδόν όσο δυο φορές το ΑΕΠ – μεγαλύτερο από 190% κατά το 2015 και 2016 – υπολογίζουν να φτάσει το δημόσιο χρέος οι ίδιοι.

Πολύ περισσότερο, όταν παράλληλα στην Ευρωζώνη συναντούνται «εναρμονισμένες» πολιτικές λιτότητας (εσωτερικής υποτίμησης) των περισσότερων πλέον χωρών σε έδαφος μηδενικών επιτοκίων, δημιουργώντας συνθήκες «Συμφώνου Αυτοκτονίας»: Μέσω των εμπορικών ανταλλαγών η εσωτερική ύφεση βαθαίνει με γενική διάχυση του «αποτελέσματος λιτότητας» των «μέτρων» όλων σε όλους.

Αυτό σημαίνει ότι το χρέος δεν αποπληρώνεται χωρίς δραστικό «κούρεμα», κι αυτή τη φορά πραγματικό: Όχι να φορτώσουν «τα δικά τους» ελληνικά ομόλογα στις ελληνικές τράπεζες, Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης και ομολογιούχους. Όπως ακριβώς έκαναν το διάστημα μέχρι το PSI, αυξάνοντας την έκθεση μας σε ελληνικά ομόλογα μέσα σε 2,5 χρόνια κατά 66% κι εξασφαλίζοντας μια παγκόσμια «πατέντα»: Να βρεθούμε με περισσότερο χρέος στο τέλος του «κουρέματος», καθώς «κουρέψαμε τον εαυτό μας»…

«Κούρεμα» του χρέους, ελληνικό είτε πολύ περισσότερο των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου συνολικότερα, δεν είναι ωστόσο διατεθειμένοι ακόμα να δεχτούν. Όχι, απ’ ότι φαίνεται τουλάχιστον για την Ελλάδα, πριν καταφέρουν να πουληθεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και ν΄ αγοραστεί όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου πλούτου σε όσο το δυνατόν «σωστές» (ιδιαίτερα χαμηλές) τιμές. Όχι πριν πουλήσουν στο διεθνές κεφάλαιο, και πάλι στη «σωστή» τιμή, τις ανακεφαλαιοποιημένες με χρήματα του ελληνικού λαού τράπεζες.

Όχι πριν το ΤΑΙΠΕΔ (και κατά πάσα πιθανότητα το «αδερφό» Ταμείο που ετοιμάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης) μετατραπεί σε Ταμείο Εμπράγματης Εγγυοδοσίας, που συγκεντρώνοντας όλη τη δημόσια ιδιοκτησία, και την απούλητη, θα διευκολύνει την άσκηση των δικαιωμάτων των δανειστών απέναντι σε μια αυριανή κυβέρνηση αποφασισμένη ν’ απελευθερώσει, ως πράξη Πρώτη, τη χώρα από Μνημόνια και Μεσοπρόθεσμο.

Εξάλλου το ΔΝΤ, που επιμένει για «κούρεμα», εκφράζει τα συμφέροντα και την απαίτηση των κυρίαρχων κύκλων των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας και Βραζιλίας για οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη και παγκόσμια, σε κλίμα εντεινόμενης οικονομικής αβεβαιότητας ως προς μια νέα ύφεση, από οικονομική άποψη εκ του ασφαλούς: Από το Καταστατικό του, τα δανεικά του ΔΝΤ δεν κουρεύονται.

Υπάρχει βέβαια και άλλη μια πλευρά, που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο-αναλυτή του Exotik, Gabriel Stern: «Η Βόρεια Ευρώπη δεν θέλει το ελληνικό χρέος να είναι πολύ βιώσιμο. Στο μυαλό τους χρειάζεται το χρέος στην Ελλάδα να είναι σχεδόν μη βιώσιμο, ώστε να υλοποιεί η χώρα τις μεταρρυθμίσεις.»

Κι έτσι προς το παρόν η τρικομματική Κυβέρνηση με την καθοδήγηση της Τρόικας, μέσω Προϋπολογισμού και Μεσοπρόθεσμου ασκείται στα «σαδομαζοχιστικά οικονομικά», αν μου επιτραπεί να παραφράσω το tweet του Ρουμπινί: «Η λιτότητα ως ο δρόμος που διάλεξε η Ευρώπη για την ευημερία, δεν είναι παρά τα οικονομικά του Μαρκησίου ντε Σαντ».

Κι εμείς; Μήπως θα έπρεπε πριν απ’ όλα τ’ άλλα να συζητήσουμε λίγο πως μπορεί να γίνει αυτό που σήμερα φαίνεται ακατόρθωτο – ο συνδυασμός κοινοβουλευτικής κι εξωκοινοβουλευτικής πάλης;

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο
Πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής β' Αθηνών.
Η Νάντια Βαλαβάνη (Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια) γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954.
  Είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ).
   Εργάστηκε ως μεταφράστρια και τα τελευταία 20 χρόνια σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ από το 1996 μέχρι το 2005 ήταν διευθύντρια ξενοδοχείου στην Κρήτη.
   Ζει στην Αθήνα, είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Δήμο Τσακνιά και έχουν ένα γιο και μια κόρη.
   Μαθήτρια στο Ηράκλειο Κρήτης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, μαζί με φίλες της πραγματοποίησαν αυθόρμητες δραστηριότητες ενάντια στο καθεστώς. Από τον Ιανουάριο του 1973 συμμετείχε σε όλα τα γεγονότα του οργανωμένου μαζικού φοιτητικού κινήματος και στο παράνομο αντιδικτατορικό κίνημα στην Αθήνα μέσα από τις γραμμές της Αντι-ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ. 
    Πρωτοετής φοιτήτρια, συνελήφθη το Φεβρουάριο του 1974 μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και μετά από 5μηνη παραμονή υπό ανάκριση σε συνθήκες απομόνωσης στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών στη Μεσογείων, παραπέμφθηκε σε δίκη (που θα γινόταν το Σεπτέμβριο 1974) από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αφέθηκε ελεύθερη από τις Φυλακές Κορυδαλλού μετά την κατάρρευση της δικτατορίας τον Ιούλιο του 1974.
   Αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας», πήρε μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΦΕΕ και εκλέχτηκε μέλος του πρώτου Εθνικού Συμβούλιου της (Ιούνιος 1975).
     Συμμετείχε σε όλους τους μεταπολιτευτικούς κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες και χρημάτισε μέλος του Γραφείου και της Γραμματείας του ΚΣ της ΚΝΕ και αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
    Ως στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και αποστολές στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή. Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1989 διαφωνώντας με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Τζανετάκη.
   Το 2007 προσχώρησε και έκτοτε συμμετέχει στο ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ως ανένταχτη.
   Τον Αύγουστο του 2007 ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Αλέκου Αλαβάνου να συμβάλλει στην εκλογή του τότε Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βοήθησε ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο στη σημαντική ενίσχυση σε ψήφους του ψηφοδέλτιου και στην εκλογή Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια ήταν η πρώτη επιλαχούσα.
    Στην κρίσιμη και δύσκολη εκλογική μάχη της 4ης Οκτωβρίου 2009 ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχτηκε και πάλι πρώτη επιλαχούσα. Πήρε μέρος στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 2010, υποψήφια με το περιφερειακό ψηφοδέλτιο της Ελεύθερης Αττικής.
   Κατά τα τελευταία δυο χρόνια, μέσα απ’ τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜΑΑ συμμετείχε ενεργά σε όλα τα γεγονότα του κινήματος αντίστασης (απεργίες, διαδηλώσεις, κατάληψη της Πλατείας Συντάγματος κ.α.).
   Ταυτόχρονα αγωνιζόταν για την εξασφάλιση της κοινής δράσης και συμπαράταξης κατά προτεραιότητα της κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς στο πλαίσιο της ευρύτερης δυνατής μετωπικής πολιτικής συσπείρωσης: Με στόχο την ανατροπή της πολιτικής της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που, σε συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις, τα κόμματα του (πρώην) δικομματισμού κι ένα αστερισμό μικρότερων κομμάτων οδηγούν την εργαζόμενη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας σε κοινωνικό ολοκαύτωμα και τη χώρα σε πλήρη υποτέλεια και σε ολοκληρωτική καταστροφή.
    Στο ίδιο πλαίσιο δραστηριοποιήθηκε και υπήρξε ιδρυτικό μέλος ενωτικών κινήσεων όπως του Βήματος για Διάλογο και Κοινή Δράση της Αριστεράς (Αριστερό Βήμα), της Επιτροπής για το Λογιστικό Έλεγχο επί του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους (ΕΛΕ) και των κινήσεων καλλιτεχνών Μαζί ενάντια στη βαρβαρότητα και Καλλιτέχνες ενάντια στο Μνημόνιο.      
    Προσκλήθηκε ως «ελληνίδα δημοσιολόγος» από το κόμμα της γερμανικής αριστεράς DIE LINKE και μίλησε στα γερμανικά για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τη σχέση της Ε.Ε., της ΕΚΤ και της Γερμανίας μ΄ αυτό, στις 18 Νοεμβρίου 2011 σε ανοιχτή συγκέντρωση με κεντρικό σύνθημα «Ενάντια στη δικτατορία των χρηματιστικών αγορών» στην Πλατεία της Όπερας στο «Τετράγωνο των Τραπεζών» στη Φρανκφούρτη με κεντρικό ομιλητή τον Όσκαρ Λαφοντέν - κι ενώ στην Όπερα βρισκόταν σε εξέλιξη δείπνο της «Ένωσης Ευρωπαίων Τραπεζιτών» με οικοδεσπότες τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ντράγκι και τον πρόεδρο της Deutsche Bank Άκερμαν.
    Από χρόνια μελετά το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Άρθρα και δοκίμια της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά τέχνης, σε πολιτικά και επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή Συμπόσια και ημερίδες για τον Μπρεχτ, ανάμεσα στα οποία και στο κεντρικό γεγονός για τα 50 χρόνια από το θάνατο του, που οργάνωσε η Διεθνής Ένωση για τον Μπρεχτ το 2006 στην γενέτειρα του, το Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας, με ανακοίνωση της για τα διδακτικά θεατρικά έργα του.
    Σχεδίασε και επιμελήθηκε το βιβλίο Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κριτικές προσεγγίσεις (Στάχυ 2002 και Πολύτροπο 2004), διεθνή έκδοση με δοκίμια για τον Μπρεχτ, ένα δικό της και 15 γνωστών ειδικών, πανεπιστημιακών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και μεγάλων καλλιτεχνών, όπως η Γκιζέλα Μάι και οι τότε βοηθοί σκηνοθέτες του Μπρεχτ στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ, Μ. Βέκβερτ και Κ. Βέμπερ. Το βιβλίο χρησιμοποιείται κατά καιρούς ως διδακτικό εγχειρίδιο σε σεμινάρια για τον Μπρεχτ στα Τμήματα Θεατρολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών και Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου βιβλίου της Ψωμί και τριαντάφυλλα αφορά δοκίμια και άρθρα για τον Μπρεχτ.
    Έχει μεταφράσει ποιήματα του Μπρεχτ (Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή και Οδηγητής), δύο βιβλία με διηγήματα του (Καστανιώτης), το διδακτικό θεατρικό έργο Η εξαίρεση και ο κανόνας (Ομάδα Σύγχρονης Τέχνης του Γιάννη Καλαντζόπουλου, θεατρική σεζόν 1998-1999 και ερασιτεχνικός θίασος νέων, Λεμεσός Κύπρου 2007), καθώς και λογοτεχνικά και παιδικά βιβλία (εκδόσεις Καστανιώτη και Πατάκη).
    Το μυθιστόρημα της Οι εσπερινοί επισκέπτες (Δελφίνι, 1996 και Στάχυ, 1999), διηγήματα, ποιήματα (ανάμεσα τους δύο ατομικές ποιητικές συλλογές, Τέλος Εποχής, Καστανιώτης, 1991 και Στην πόλη της μακριάς προσμονής, Δελφίνι, 1994), αφηγήματα και δοκίμια της έχουν εκδοθεί σε ατομικές και συλλογικές εκδόσεις από τους εκδοτικούς οίκους Κάλβο (Διήγημα ’71, 16χρονη μαθήτρια), Καστανιώτη, Δελφίνι, Σύγχρονη Εποχή, Νέα Σύνορα-Λιβάνης, Στάχυ, Οδηγητής, Πολύτροπο, Το πέρασμα και σε ειδικές ιστορικές εκδόσεις της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Βρίσκονται επίσης στην Ανθολογία κρητικής ποίησης 1950-2007 (Συμπόσιο Ποίησης Πανεπιστημίου Πατρών/Ταξιδευτής) και στα περιοδικά ΟΥΤΟΠΙΑ, Διαλεκτική, Θέσεις, Monthly Review, Ρεύματα, Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης, Πολίτες, Διεθνιστική Αριστερά, Ιδιόφωνο και Ελί-τροχος.
       Κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στη Γιουγκοσλαβία (Μάιος 1999) κυκλοφόρησε το λεύκωμα της Ο απαραίτητος πόλεμος, αφισέτες με κολάζ και ποιητικά σχόλια.
    Το 2009 κυκλοφορήσει η αναδρομική ποιητική της συλλογή Η μεγάλη εποχή και πρόσφατα, το Δεκέμβρη 2011, το βιβλίο της Ψωμί και τριαντάφυλλα – Θέματα τέχνης και πολιτικής (αι τα δύο εκδόσεις Ταξιδευτής).
     Έγραψε τα κείμενα και σχεδίασε 4 παραστάσεις λόγου, μουσικής και Video-art για τις οποίες συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες αλλά και εξαιρετικούς ερασιτέχνες ηθοποιούς και μουσικούς: Τρώγοντας το φρούτο απ’ το δέντρο της γνώσης (αφιέρωμα του 11ου Ογκολογικού Συνεδρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής Κρήτης στον Μπρεχτ, Ηράκλειο, 13.11.2003). Σκέφτομαι σημαίνει αλλάζω (Θέατρο Ιλίσια, αφιέρωμα στα 50 χρόνια από το θάνατο του Μπρεχτ, παραγωγή του ΣΥΝ, 10.11.2006). Ψωμί και τριαντάφυλλα (αφιέρωμα στην ιστορία του διεθνούς εργατικού τραγουδιού, Δήμος Ελληνικού, Πρωτομαγιά 2007). Έρευνα για το αν ο άνθρωπος τον άνθρωπο βοηθά (αφιέρωμα στους συνθέτες Κουρτ Βάιλ και Χανς Άισλερ και στα θεατρικά τραγούδια του Μπρεχτ – μέσα στην τελευταία πενταετία έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες δήμους της Αθήνας, της Αττικής, στο Ηράκλειο και τη Θεσσαλονίκη με φορείς δημοτικές αρχές, αριστερές δημοτικές παρατάξεις, την ΟΛΜΕ-ΔΟΕ και τις 5 ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης).
    Συμμετείχε μαζί με σημαντικούς καλλιτέχνες και ανθρώπους του ερασιτεχνικού πολιτιστικού κινήματος στη συνδημιουργία δύο συλλογικών παραστάσεων αφιερωμένων στο Βλαδίμηρο Μαγιακόβσκι, το ρωσικό μοντερνισμό και τον Οκτώβρη με αφορμή τα 80χρονα από την αυτοκτονία του ποιητή, κυρίως μέσω της αυτοτελούς μισάωρης παρέμβασης λόγου, μουσικής και εικόνας δικού της σχεδιασμού με τίτλο «Γιατί αυτοκτόνησε ο Μαγιακόβσκι;»: Στην παράσταση του Χώρου Διαλόγου και Δημιουργίας «Καμπάνη 2», βασισμένη σε μια ιδέα του Μανώλη Ρασούλη, Θέλω το μέλλον τώρα (11.5.2010). Και στην παράσταση-παραγωγή της Κίνησης Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία» «…και παρακαλώ να λείψουν τα κουτσομπολιά, τ’ απεχθανόταν φοβερά ο μακαρίτης…» (από το προθανάτιο σημείωμα του Μαγιακόβσκι – 4 παραστάσεις μεταξύ Δεκεμβρίου 2010 και Απριλίου 2011 με οργανωτές αντίστοιχα τη «Μεσοποταμία» στο Μοσχάτο, τη Δημοτική Κίνηση «Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι», το Χώρο Πολιτισμού «@ Ρούφ» και την «Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς Ενάντια στα Μέτρα» στην Ερυθραία.
    Την ίδια περίοδο συμμετείχε στην αρχική πολιτική δράση με αισθητικά μέσα των «Καλλιτεχνών ενάντια στο Μνημόνιο» (από το Χρηματιστήριο μέχρι το Σύνταγμα, 14.10.2010). Είχε επίσης την ευθύνη επιλογής των κειμένων στη συλλογική παράσταση που έδωσαν εξαιρετικοί ηθοποιοί, μουσικοί και τραγουδιστές της κίνησης Μαζί ενάντια στη βαρβαρότητα για τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος στο ξεκίνημα της φετινής απεργίας τους (16.1.2012).
    Οι παραστάσεις τις οποίες σχεδιάζει ή συμμετέχει είναι με ελεύθερη είσοδο.
    Δεκάδες πολιτικά άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ, Ριζοσπάστης, ΑΥΓΗ της Κυριακής, ΔΡΟΜΟΣ της Αριστεράς, ΕΠΟΧΗ, ΑΡΙΣΤΕΡΑ!, Ελευθεροτυπία, Έθνος, Οδηγητής και στην εφημερίδα του Ηρακλείου Πατρίς.
   Είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της Αντίστασης 1967-1974, της Διεθνούς Αμνηστίας και της IBS (Διεθνής Ένωση για τον Μπρεχτ).

Ρεπορτάζ από μία εμπόλεμη ζώνη

Η συνεχιζόμενη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2012 διεξάγεται με ήλιο αντί με χιονιά χάρη στις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας, ένα μήνα νωρίτερα από τα συνήθη και χωρίς να προηγηθεί ο απολογισμός για το 2011 (ο «εφευρετικός» σε κατάχρηση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου Υπουργός Οικονομικών φρόντισε με την έκδοση ακόμα μίας να «καλύψει» τη σχετική «αβλεψία»). Με την ψηφοφορία σήμερα τα μεσάνυχτα «κλείνει» ένα εξαντλητικό 10ήμερο ολοήμερων συνεδριάσεων στην Ολομέλεια και στην – πάντα προηγούμενη στα οικονομικά θέματα– Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου για την πορεία ανθρώπων και χώρας δεν έχουν ακόμα, ούτε κι από τη δική μας πλευρά, πλήρως σταθμιστεί.

Βέβαια σπάσανε αρκετά αυγά για να υπάρξει η ομελέτα. Η τάση υποκατάστασης των ανθρώπων με αριθμούς, κεντρικό μοτίβο στα οικονομικά νομοσχέδια, «έσπασε» στο ενδιάμεσο διήμερο (12 ώρες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και ένα 15ωρο στην Ολομέλεια, παρά την πρόβλεψη του «κατεπείγοντος» για συνεδρίαση όχι πάνω από 10 ώρες) του πολυνομοσχέδιου του ενός άρθρου: Η λαοθάλασσα ιδιαίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, που δεν κατάφερε να διασπάσει η επίθεση της αστυνομίας αλλά μόνο η καταρρακτώδης βροχή, υπενθύμισε διαρρηγνύοντας την «αποστειρωμένη ζώνη» γύρω απ’ τη Βουλή ότι η νομοθέτηση με το πιστόλι (της Τρόικας) στο κεφάλι των συμπολιτευόμενων βουλευτών, αφορά ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο