Με το 68% των Ελλήνων να λένε όχι στη συγκεκριμένη Συμφωνία, και με δεδομένο τον τρόπο που η κυβέρνηση φρόντισε να την διαχειριστεί και κατά τη διαπραγμάτευση- αποκλείοντας τα κόμματα της Αντιπολίτευσης από κάθε ενημέρωση με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί κάθε ενδεχόμενο εθνικής συνεννόησης- αλλά και μετά την υπογραφή της, με τους προκλητικούς για το λαό άκρατους και άκριτους πανηγυρισμούς που προσέβαλαν το εθνικό συναίσθημα της πλειονότητας του λαού, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν ότι οι εξελίξεις αυτές θα επιταχυνθούν με ενδεχόμενο ο χρόνος των εκλογών να έλθει πιο κοντά.
Ο υπολογισμός αυτός στηρίζεται στα εξής επιχειρήματα:
- 1.Μέχρι το φθινόπωρο τα Σκόπια θα έχουν εγκρίνει την Συμφωνία τόσο από τη Βουλή τους όσο και από το λαό. Παρά τις αντιδράσεις μέρους της «εθνικιστικής» αντιπολίτευσης, ο λαός των Σκοπίων εκτιμάται ότι θα εγκρίνει τη συμφωνία. Ήδη ο κ. Ζάεφ που διαθέτει την πλειοψηφία φέρνει άμεσα τη συμφωνία στη Βουλή και η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί μέχρι την Παρασκευή.
- 2.Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αλλαγής του Συντάγματος. Και μπορεί μεν να ακούγεται ότι θα χρειασθούν 180 αλλαγές, αλλά το 90% αυτών είναι η αλλαγή της ίδιας λέξης από «Μακεδονία» σε «Βόρειο Μακεδονία». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ζάεφ θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες και να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέχρι το τέλος του έτους.
- 3.Αμέσως μετά, η Συμφωνία θα πρέπει να έλθει για ψήφιση στην ελληνική Βουλή.
- 4.Ο κ. Καμμένος έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία. Και να ήθελε άλλωστε να την ψηφίσει οι διαρροές στελεχών από τους ΑΝΕΛ, του δείχνουν ότι σε λίγο θα έχει μείνει με την σφραγίδα του κόμματος, άντε και τη Μαρία Κόλλια… Ακόμα και η Μανταλένα Παπαδοπούλου, προς τιμήν της, αποχώρησε!!!
- 5.Για να περάσει τη Συμφωνία ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να την υπερψηφίσουν κάποιοι βουλευτές πλην ΑΝΕΛ. Πρόθυμοι δεν ξέρω πόσοι θα βρεθούν καθώς κανείς δεν θα θέλει να ταυτιστεί με μια κυβέρνηση που έχει προκαλέσει τη μήνι του ελληνικού λαού και βρίσκεται σε αποδρομή. Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει στήριξη στον κ. Τσίπρα.
- 6.Η επιλογή του κ. Τσίπρα για να μη βρεθεί μπροστά σε μια κοινοβουλευτική ήττα και σε απώλεια της δεδηλωμένης θα είναι η προσφυγή στις κάλπες.
- 7.Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες – και ειδικά πριν το δημοψήφισμα στα Σκόπια, για να μην ανοίξει η… όρεξη και στους Έλληνες και ζητούν κι αυτοί δημοψήφισμα- θα έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα. Δεν θα υποστεί τη βάσανο της εφαρμογής του δικού του νόμου για περικοπή συντάξεων και μείωση αφορολογήτου. Καθώς η μεγάλη αντίδραση θα υπάρξει όταν οι Έλληνες υποστούν τα αποτελέσματα της πολιτικής και όχι όταν νομοθετείται αυτή η περικοπή.
Στην περίπτωση εκλογών ο κ. Τσίπρας θα αναγάγει το Σκοπιανό σε μείζον ζήτημα. Με σημαία του τη διεθνή αναγνώριση, τα εύσημα των ξένων και μια πιθανή πρόταση για Νομπελ Ειρήνης, στην οποία τόσο ελπίζει, πιστεύει ότι θα μετατρέψει την κοινή γνώμη, σε συνδυασμό με τα πανηγύρια για την έξοδο από τα μνημόνια.
Παράλληλα θα έχει ανακοινώσει τα επιδόματα που θα δώσει στο τέλος του έτους με τη μορφή π.χ. 13ης σύνταξης, από τη διαχείριση του υπερπλεονάσματος. Έγκαιρα, αυτή τη φορά, θα ανακοινώσει επιδόματα θέρμανσης διπλάσια, τουλάχιστον, από τα περσινά που ο ίδιος κατακρεούργησε, ενώ θα θέσει σε εφαρμογή την πελατειακή πολιτική των προσλήψεων.
Ταυτόχρονα με μια διχαστική πολιτική θα επιχειρεί να πείσει ότι η επιλογή Μητσοτάκη θα οδηγήσει και πάλι τη χώρα σε μνημόνια, σε περικοπές και σε απολύσεις, καθώς και σε διεθνή απομόνωση της χώρας, αν τυχόν ο πρόεδρος της ΝΔ επιμείνει στη θέση του ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.
Θα προκαλέσει δε τον κ. Μητσοτάκη να πει ευθέως στον ελληνικό λαό τι θα κάνει με τη Συμφωνία με τα Σκόπια εάν γίνει πρωθυπουργός, ώστε αν ο πρόεδρος της ΝΔ πει ότι αναγκαστικά δεν έχει άλλο δρόμο παρά να την εγκρίνει, να υπάρξει διάσπαση της ΝΔ και εμφάνιση νέου κόμματος στα δεξιά της στις ευρωεκλογές. Προσβλέποντας πάντα σε μια «δεξιά παρένθεση» κι ελπίζοντας ότι τελικά, το Σκοπιανό, ακόμα και μετά την υπογραφή του θα διασπάσει τη ΝΔ.
Ο κ. Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να μειώσει τη διαφορά με τον κ. Μητσοτάκη και για να μη πάρει αυτοδυναμία η ΝΔ.
Στους υπολογισμούς του βέβαια, δεν έχει λάβει υπ’ όψιν του έναν παράγοντα: Ότι όσα εύσημα κι αν του δώσουν οι ξένες κυβερνήσεις, όσες επαινετικές δηλώσεις κι αν κάνουν, αυτοί τους οποίους μέχρι πρόσφατα καθύβριζε ως δυνάστες του ελληνικού λαού, τελικά εκείνος που θα αποφασίσει για την επόμενη κυβέρνησή του θα είναι ο ελληνικός λαός. Αυτός είναι ο τελικός κριτής στις δημοκρατίες και αυτό ο κ. Τσίπρας δεν προλαβαίνει να το αλλάξει…