γράφει ο Στάθης Κάσσιος.
Η επιχειρηματολογία της Ρωσίας να εισβάλλει και επιτεθεί στην Ουκρανία, είναι η απομάκρυνση της «νεοναζιστικής κυβέρνησής της» και η αποστρατικοποίηση της χώρας. Ακόμη και αν ήταν έτσι σύμφωνα με τον επιτιθέμενο, κρύβει ότι υπάρχουν νεοναζιστικά στοιχεία και στην ίδια τη Ρωσία. Εξάλλου η εισβολή αυτή θυμίζει περισσότερο τη Ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ προς τις γειτονικές τότε χώρες. Παράλληλα ο πόλεμος αυτός είχε σχεδιαστεί για να αποτελέσει και μήνυμα ισχύος προς τη Δύση, το ΝΑΤΟ και τον επεκτατισμό του προς ανατολάς σύμφωνα πάντα με τη Ρωσική πλευρά. Οδεύουμε προς ένα νέο ψυχρό κόσμο που θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά πράματα και συμφωνίες για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Βήμα βήμα ο Πούτιν φαίνεται πως θέλει να ανακατασκευάσει τη παλιά αυτοκρατορία των Τσάρων της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό μπορεί να θυμίζει επίσης τη πολιτική και τη ρητορική αναθεωρητισμού που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν αν και δεν είναι της παρούσης σε επίπεδο προτεραιότητας αντιμετώπισης κρίσεων, ότι η Τουρκία μπορεί να ορέγεται μια αντίστοιχη εισβολή στην Ελλάδα.
Ο ένας επεκτατισμός όμως (ΝΑΤΟ) δικαιολογεί τον άλλον (Ρωσία); Τι κατάφερε μέχρι σήμερα ο Πούτιν, αλήθεια; Να κυριεύσει την Ουκρανία; Κάθε άλλο. Ένωσε τον Δυτικό κόσμο που κοιμόταν, ειδικά τις Ευρωπαϊκές χώρες αν κοιτάξουμε τα ετήσια ποσοστά προϋπολογισμών τους σε άμυνα, σε μια ενιαία γροθιά στρατιωτική, οικονομική, ανθρωπιστική. Όσο και να απειλεί ο Πούτιν με χρήση πυρηνικών όπλων, δεν υπάρχει επιστροφή στο status ήπιας επίδειξη δύναμης από το Δυτικό κόσμο. Ας μην ξεχνάμε ότι και το ΝΑΤΟ είναι πυρηνική δύναμη. Πριν φτάσουμε σε έναν πυρηνικό χειμώνα ας εξετάσουμε πρώτα και κάποια επιπλέον ζητήματα που προκύπτουν.
Οι πυρηνικές δυνάμεις βρίσκονται σε ένα άτυπο status quo που έχει βοηθήσει ιστορικά τον πλανήτη από την απόλυτη καταστροφή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Αυτή η ισορροπία τίθεται εν αμφιβόλω. Αυτό διότι η τρέχουσα Ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση παγκόσμια κρίση, θα αποτελέσει το έναυσμα για τη τοποθέτηση είτε στο πεδίο είτε στην άμυνα, ακόμη πιο επικίνδυνων και θανατηφόρων όπλων, και από τις δύο πλευρές. Η Ρωσία και η Δύση θα βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ας ελπίσουμε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα βρουν ένα κοινό σημείο για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Κανείς όμως στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, δεν θα ξεχάσει, συγχωρέσει την εισβολή και τον θάνατο αμάχων που δεν φταίνε σε τίποτα. Δεν είναι απλά μια κρίση που θα προσπεραστεί. Ένας νέος επικίνδυνος και όχι γενναίος κόσμος γεννιέται με απρόβλεπτες γεωπολιτικές, οικονομικές, πολιτικές και ενεργειακές καταστάσεις.
Τα Σκανδιναβικά κράτη, από τα πιο φιλήσυχα και ειρηνικά στο κόσμο, ήδη ψηφίζουν την αύξηση του προϋπολογισμού τους για την άμυνα και συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις τους για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ, όσο και να γαυγίζει η Ρωσία για συνέπειες. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Ο Δυτικός κόσμος όπως τον ξέραμε, απειλείται από το δικτατορικό καθεστώς της Ρωσίας, μπορεί ήδη να μετράμε απώλειες και να διαχειριζόμαστε μια νέα ανθρωπιστική κρίση με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, όμως απέναντι στην ενωμένη Ευρώπη, το καθεστώς Πούτιν δεν θα μετρήσει πολλές μέρες ακόμη. Η κυβέρνηση Biden όσο και να έχει πέσει στις δημοσκοπήσεις, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ στις συλλογικές αποφάσεις επιβάλλοντας Αμερικανικές κυρώσεις στις Ρωσικές εταιρείες, τράπεζες, ολιγάρχες. Το οικονομικό σύστημα της Ρωσίας εντός και εκτός δέχεται ήδη την επίθεση των Δυτικών με ανυπολόγιστες συνέπειες σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Μπαίνουμε παγκοσμίως και ημερολογιακά στην Άνοιξη, όμως ο πυρηνικός Χειμώνας θα μείνει μαζί μας για αρκετό καιρό, ας ελπίσουμε πως ο όρος θα παραμείνει στις συνομιλίες και όχι στα όπλα. Η Ουκρανία προς τιμήν της, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα γίνει δυναμικό μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πρώτες υπογραφές έπεσαν. Τα κράτη θα αψηφίσουν τις απειλές για στρατιωτική επέμβαση από τη Ρωσία στη περίπτωση που εισχωρήσουν στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Αν η Δύση υποκύψει στην παραποίηση της Ευρωπαϊκής ιστορίας από το πρόσφατο διάγγελμα του Πούτιν, για να δικαιολογήσει την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα ξυπνήσουμε σε ένα κόσμο όπου η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, και άλλοι παραδοσιακοί εχθροί του Δυτικού τρόπου ζωής, θα ακολουθήσουν τη τακτική του Πούτιν για να επιτεθούν σε περιοχές ή γειτονικές χώρες με νέα συμβατικά ή ακόμη και πυρηνικά όπλα.
-Ευστάθιος Κάσσιος
Οικονομολόγος, Συγγραφέας
https://twitter.com/stathiskassios