Tα παράδοξα στη φιλοσοφία και στα μαθηματικά δεν είναι καθόλου άγνωστα. Μάλιστα, είναι γνωστά ως μια παράλληλη εξέλιξη με την «επίσημη» επιστήμη, αφού, για ν’ αναφέρουμε ένα μόνο, εκείνο που έμεινε γνωστό ως το παράδοξο του Επιμενίδη («ένας Κρης λέγει όλοι οι Κρήτες είναι ψεύτες») συζητείται, επί αιώνες, μαζί με την διαλεκτική.
Αλλά και στη σύγχρονη εποχή, από την «Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» μέχρι την πίπα του Magritte και την επεξήγηση «C’est ne pas une pipe» και τα έργα του Εscher, τα παράδοξα είναι παρόντα, παρ’ όλον ότι oι περισσότεροι στοχαστές τα απορρίπτουν: Το να ισχύει κάτι και να μην ισχύει, ταυτόχρονα, θεωρείται ανωμαλία και εκτροπή. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι οι οποίοι δεν απορρίπτουν a priori τις παραδοξότητες. Πρέπει να εξεταστεί, ισχυρίζονται, εάν το παράδοξο ολοκληρώνει κάτι άλλο, σ’ ένα ανώτερο, πιο αφηρημένο επίπεδο. Κάτι που μας φαίνεται ετερογενές σε πρώτο επίπεδο μπορεί να είναι απαραίτητο προκειμένου να ολοκληρωθεί η «αυτοποίηση» ενός συστήματος. Για το εάν αυτό θα συμβεί ή όχι, καθοριστική παράμετρος είναι ο χρόνος. Στην πάροδο του χρόνου θα κριθεί εάν, εν τέλει, το παράδοξο μπορεί να από-παραδοξοποιηθεί, κάποια στιγμή, αποκαλύπτοντας τη συμβολή του στη διεργασία δημιουργίας μιας νέας οντότητας ή μετασχηματισμού μιας ήδη υπάρχουσας.
Σε κάθε περίπτωση εάν η θέση μαζί με την άρνησή της γίνουν αποδεκτές από το σύστημα, το οποίο, εν συνεχεία, θα μπορέσει με τη νέα του ταυτότητα, να δημιουργήσει «δομικές ζεύξεις» με το περιβάλλον του, τότε η παραδοξότητα θα έχει ενσωματωθεί στο σύστημα.
Ό εστί μεθερμηνευόμενον, ότι για την μεν Μόνικα ο χρόνος θα δείξει εάν η παραδοξότητα της «στάλας» αποτελεί ένα σημείο στην ανάπτυξη της τέχνης της που σηματοδοτεί μια νέα ταυτότητα που θα επιδοκιμαστεί από το κοινό.
Ως προς τον Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, νομίζω, αντίθετα, ότι δυόμιση χρόνια μετά, η παραδοξότητα της συνεύρεσης αντίθετων πολιτικών ποιοτήτων, προκειμένου να υπηρετηθεί ο αχταρμάς του αντι-μνημονίου, έδωσε τη θέση της σ’ ένα ultra μνημονιακό σχήμα, και ακυρώθηκε.
Η Μόνικα έχει μέλλον, ο Τσίπρας όχι.