Guest

Ορατός ή αόρατος εχθρός;

ios-virus-corona-koronoios-gripi-coronavirus

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.

Ένας καινούργιος ιός έχει έρθει στην ζωή μας εδώ και ενάμιση μήνα. Ο ιός αυτός ξεκίνησε από την Κίνα και από κάτι νυχτερίδες που τρώνε φίδια. Άρα, πρόκειται για έναν ζωονόσο ιό.

Στην αρχή οι κινεζικές  αρχές δεν είπαν πολλά για τον ιό και άφησαν στο σκοτάδι πολλούς πολίτες της Κίνας. Τον γιατρό που βρήκε ότι υπάρχει ο ιός δεν τον άφησαν να μιλήσει και το ίδιο έγινε και με πολλούς άλλους γιατρούς στην  Κίνα που ήξεραν για τον ιό δεν τους άφησαν να δώσουν πληροφορίες. Υπολογίζεται ότι για τον ιό γνώριζαν προς το τέλος του 2019 και ήρθε στην επιφάνεια στις αρχές του 2020, δηλαδή περίπου δύο εβδομάδες μετά.

Ο Κορωνοϊός δεν έχει υψηλή θνησιμότητα, οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό είναι 800.000 στην Κίνα και έχουν πεθάνει οι 2.500, έχει δηλαδή μία θνησιμότητα κοντά στο 3%, όταν ο SARS και ο MERS που ήταν της ίδιας κατηγορίας είχαν υψηλότερη θνησιμότητα. Πώς όμως ένας ιός που δεν έχει και τόση υψηλή θνησιμότητα να προκαλεί τόσο μεγάλο πανικό; Είναι γιατί ο Κορωνοϊός έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μεταφέρεται γρήγορα. Επίσης είναι καινούργιος και δεν υπάρχει εμβόλιο και μπορεί να μεταλλαχθεί. 

Ο Κορωνοϊός  εξαπλώνεται σαν την φωτιά. Μπορεί μία επιδημία να μετατραπεί σε πανδημί Ακόμη ο ΠΟΥ δεν έχει επιλέξει να χαρακτηρίσει τον ιό και την απειλή σε πανδημία, αλλά  συστήνει προσοχή.

Φυσικά, ευθύνες για την εξάπλωση του ιό έχει η ηγεσία της Κίνας με τον Σι Τζίπινγκ να μην έχει τόσο ενεργό ρόλο, αλλά και να μην ενημερώνει σωστά τον λαό του. Επέλεξε να έχει δεύτερο ρόλο και όχι πρώτο κυρίως στις περιοχές που ξεκίνησε ο Κορωνοϊός.

Ο Κορωνϊος έφτασε και στην Ευρώπη με την Ιταλία να είναι η πρώτη που δέχθηκε το μεγάλο πλήγμα από τον  ιό. Το Μιλάνο και το Βενέτο ήταν οι πρώτες πόλεις της  Ιταλίας που βρέθηκαν κρούσματα του ιού. Η Ιταλία και η ζωή στην Ιταλία έχει πατήσει pause, δεν κινείται κανείς στους δρόμους και εκεί που υπήρχε ζωή, τώρα όλα είναι άδεια.

Η Ελλάδα είχε και αυτή κρούσμα στην Θεσσαλονίκη. Τέσσερα είναι μέχρι στιγμής τα κρούσματα με πρώτο 38χρόνη που πήγε στην εβδομάδα μόδας στην Ιταλία. Η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της, το παιδί της και δύο ακόμα άτομα στην Αθήνα. Ο Υπουργός υγείας ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.  

Τώρα πως πρέπει κάποιος να προφυλάσσεται για μην προσβληθεί από τον ιό; Θα πρέπει να τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής, εμβόλιο για τον ιό δεν υπάρχει, άρα όποιος έχει κάνει για τον ιό της γρίπης δεν καλύπτεται. 

Ο ΠΟΥ λέει ότι τώρα πρέπει να ξεπεράσουμε και το στίγμα που θα αφήσει ο ιός. Η νόσος δίνει πάτημα ξανά στην ξενοφοβία και σε πολλούς άλλους λαϊκιστές για τις γνωστές τους θεωρίες.

Στην Ουκρανία οι κάτοικοι δεν  ήθελαν κάποιους Κινέζους που πήγαν σε ένα σανατόριο και θα ήταν σε  καραντίνα για 14 μέρες, τους πετούσαν πέτρες και φώναζαν να τους διώξουν. Ο φόβος για τους ξένους επέστρεψε. 

Κάποιοι παλιότερα σε μία πενταετία από το κάψιμο βιβλίων πήγαν στο κάψιμο ανθρώπων…

Ψυχραιμία, σχολαστικότητα, ενημέρωση, γιατί σε εμάς τους «Κακομαθημένους Πολίτες της Δύσης» που τα θέλουμε όλα ωραία.

Ο Ρούζβελτ έλεγε ότι «το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος.»

 

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο
Ο Δημήτρης Τζελέπης είναι πτυχιούχος του ΔΠΘ του τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών με ειδίκευση στην Ρουμανική γλώσσα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Σπουδές Δίκαιο, Οικονομία, Πολιτική της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Αρθρογραφεί τακτικά στην καθημερινή εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και στην εφημερίδα της Κομοτηνής "Ο Χρόνος". Στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει βιβλία, κυρίως πολιτικής ιστορίας.

Ορατός ή αόρατος εχθρός;

γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης. Ένας καινούργιος ιός έχει έρθει στην ζωή μας εδώ και ενάμιση μήνα. Ο ιός αυτός ξεκίνησε