Το μοντέλο της από κοινού διαχείρισης των κόκκινων δανείων με τις τράπεζες μέσω σχημάτων ειδικού σκοπού (SPV’S) και συμμετοχή ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, και όχι αυτό της κακής τράπεζας ή της απευθείας πώλησης σε τρίτους, προκρίνουν για την Ελλάδα τα περισσότερα μεγάλα αμερικανικά distress και private equity funds, διευθυντές των οποίων βρίσκονται αυτή την περίοδο στην χώρα μας και προετοιμάζουν το έδαφος γι αυτό που τους εξυπηρετεί. Η εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών από τα κόκκινα και επισφαλή δάνεια ανέρχεται στο ύψος των 110 δισ. ευρώ.
Το μοντέλο της κακής τράπεζας εξακολουθεί, να συζητιέται με ελάχιστες πιθανότητες. Η κυβέρνηση θα το βάλει στη διαπραγμάτευση ,παρότι στην πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης οι δανειστές το εξέταζαν ως σενάριο, ενώ οι εκπρόσωποι των funds θεωρούν πως η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι ούτε τραπεζική, ούτε κρίση ακινήτων ,αλλά κρίση ύφεσης, με αποτέλεσμα η απόδοση των επενδύσεων να εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει σημαντικά.
Η πρόταση του επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου να επιτραπεί η ανταλλαγή ανεξόφλητων δανείων μεσαίων και μεγαλύτερων επιχειρήσεων με μετοχικό κεφάλαιο, απηχεί περίπου τις ίδιες απόψεις που διατυπώθηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη αμερικανικών επενδυτών , για το θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
Οι προβληματισμοί είναι έντονοι και καλείται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κινηθεί ρεαλιστικά και με ευέλικτο τρόπο. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποδειχθεί στη πράξη ότι δε θα χαθούν σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά θα δημιουργηθούν νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν τη προσέλκυση νέων επενδυτών και θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα μιας υγιούς επένδυσης.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν βελτιωθεί, αλλά απέχουν πολύ από το να είναι εύρωστες. Η ανάπτυξη παραμένει αδύναμη και όχι αρκετά καλά προετοιμασμένη για να ξεπεράσει την παρατεταμένη κατάσταση υπερχρέωσης σε ορισμένες χώρες. Η ανεργία είναι υψηλή σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους.
Οι αγορές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ, ως ο φορέας χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα λάβει κάποια πρόσθετα μέτρα, μέσω της μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων ή της επέκτασης του προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω χαλάρωση των συνθηκών ρευστότητας και την υποτίμηση του ευρώ.
Οι κεντρικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ενθαρρύνουν την εμπιστοσύνη , για να κρατούν τις οικονομίες σε εγρήγορση, μέχρις ότου οι κυβερνήτες των κρατών-μελών της ΕΕ αναλάβουν τελικά τις ευθύνες της οικονομικής τους διακυβέρνησης. Οι ρυθμοί είναι χαρακτηριστικά αργοί και δε μπορούν οι αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους.
Η Ελλάδα καλείται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη νέα εποχή και να βαδίσει σε ρυθμούς ανάπτυξης και ευημερίας. Ο ελληνικός λαός έχει δώσει την απαιτούμενη πίστωση χρόνου, αλλά τα αποτελέσματα τον έχουν απογοητεύσει οικτρά. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει.