γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Ήταν 25 Μαρτίου 1957. Έξι χώρες υπογράφουν στη Ρώμη την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), μία κοινή αγορά βασισμένη στην ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, προσώπων, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Η Ευρώπη των Έξι (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) είχε γεννηθεί. Στόχοι της ΕΟΚ ήταν να αλλάξει τους όρους συναλλαγών και παραγωγής στην επικράτεια των 6 μελών της και να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθεια στενότερης πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί πλέον ένα σημαντικό περιφερειακό οργανισμό, μια υπολογίσιμη δύναμη της διεθνούς κοινότητας, με καθολική συμμετοχή των κρατών της ευρωπαϊκής ηπείρου, απαριθμώντας 27 κράτη-μέλη, αν αφαιρέσουμε την υπό αποχώρηση Μεγ. Βρετανία.
Σήμερα, οι ευρωπαϊκοί λαοί και οι ηγέτες τους γιορτάζουν. Γιορτάζουμε τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ιστορική στιγμή της ίδρυσης της Ε.Ε., τότε ΕΟΚ. Ενός φιλόδοξου εγχειρήματος με πολύπλευρες διαστάσεις και απώτερο στόχο την οικονομική, κοινωνική και, τέλος, πολιτική ενοποίηση των Ευρωπαϊκών λαών. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Επετειακή αυτή Διάσκεψη έχει ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία. Σήμερα, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει, ίσως, τις πιο σοβαρές προκλήσεις στην πολύχρονη ιστορία της. Σήμερα, σε ένα διαρκώς διογκούμενο κύμα ευρωσκεπτικισμού, η Ε.Ε. αναζητεί τον προσανατολισμό της, επιχειρώντας να επαναφέρει την επιφανή θέση και δύναμη της στο διεθνές στερέωμα. Η σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση δημιούργησε ένα ευρύ αίσθημα δυσαρέσκειας των πολιτών της προς την Ε.Ε.. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διαδικασίες εντείνεται εξαιτίας της τεράστιας προσφυγικής κρίσης που πλήττει μεγάλες και μικρές χώρες της Ένωσης δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες. Στις προκλήσεις αυτές έρχεται να προστεθεί και η απροσδόκητη απόφαση αποχώρησης ενός σημαντικού εταίρου της Ένωσης, της Μεγ. Βρετανίας. Το λεγόμενο «Brexit» καταφέρνει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, όλους εύλογα μας απασχολεί το ερώτημα: Quo vadis Ευρωπαϊκή Ένωση;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κληθεί από τις εξελίξεις να πάρει ιστορικές αποφάσεις και θα χρειαστεί να λάβει κι άλλες στο μέλλον. Είναι αναγκαία η μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον προκλήσεων, στόχος μας πρέπει να είναι – και είναι – ένας: μια ενωμένη, ισχυρή, Ευρώπη! Οφείλουμε όλοι οι Έλληνες να στηρίξουμε το όραμα και την επιλογή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και να παραμείνουμε πιστοί στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες. Παρά τις σκέψεις και τους προβληματισμούς, οφείλουμε να πατάξουμε τον λαϊκίστικο ευρωσκεπτικισμό που απλά παραπλανεί τον λαό μας και προωθεί λύσεις ακραίες, χωρίς προοπτική. Οφείλουμε να σταματήσουμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και όλες τις άλλες εθνο-λαϊκιστικές δυνάμεις στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που οδηγούν σε διχασμό και αποδιοργάνωση την Ένωση.
Η Ελλάδα είναι στην καρδιά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκεί πρέπει να παραμείνει. Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος, «είναι το δημοκρατικό συμφέρον της Ελλάδος» να είμαστε Ευρωπαϊστές.
Η Ελλάδα πρέπει να βρει ξανά την αυτοπεποίθησή της στο Ευρωπαϊκό επίπεδο.