Καμία συνάντηση και καμία συμφωνία δεν κλείνεται χωρίς παραχωρήσεις. Οι ΗΠΑ θέλουν να επεκτείνουν την ναυτική βάση της Σούδας δεν θα αφήσουν το Ιντσιρλίκ, επίσης στοχεύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε αγωγούς, όπως TAP και IGB. Την ίδια στιγμή έχουν το μυαλό τους και στα Βαλκάνια, όπου σιγά-σιγά ξαναεπιστρέφουν, αλλά δεν πρόκειται να ασκήσουν πίεση προς την ελληνική πλευρά για άμεση λύση για τα ανοιχτά θέματα με την ΠΓΔΜ. Μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην γειτονική χώρα θα εξαρτηθούν πολλά, ανάλογα και ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών.
Αυτά ζητάει η Αμερική. Η Ελλάδα θέλει στήριξη για το θέμα του χρέους, στήριξη στο θέμα των επενδύσεων, ενώ επιδιώκει να συνάψει μία συμφωνία για αναπροσαρμογή του στόλου των F-16. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Σικάγο είχε μία ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό, όπως ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, προχωράει μπροστά και αφήνει πίσω της το κακό μοντέλο που μας έφερε την κρίση, όπως είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον Ομπάμα, και τον Τραμπ μέσα σε ένα χρόνο και αυτό μάλλον κάτι λέει. Λέει ότι οι ξένοι θέλουν τον Τσίπρα για πρωθυπουργό μέχρι να τελειώσει η θητεία του. Ο Τσίπρας μάλλον το έχει καταλάβει και δείχνει να το εκμεταλλεύεται, δεν θέλει πολύ να νιώσει και να μαγευτεί από τα κόκκινα χαλιά, γιατί θα γυρίσει πίσω.
Η πρόκληση είναι μεγάλη και η ευκαιρία μεγαλύτερη δεδομένου του σημείο που βρίσκονται οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αμερική, ενώ τα Βαλκάνια έχουν αρχίσει να δημιουργούν προβληματάκια. Όταν ο πρωθυπουργός πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου τελείωσαν πια οι αυταπάτες για τον ΣΥΡΙΖΑ και περνάει πια στην φάση του ρεαλισμού.
Για τον παράγοντα Ευρώπη την θέση του Τραμπ την ξέρουμε. Ας τα βρείτε μόνοι σας. Η ομπρέλα των ΗΠΑ τελειώνει.
Να διατυπώσω μία απορία; Σε ποια γλώσσα άραγε συνεννοήθηκαν Τραμπ και Τσίπρας; Αφού ο πρωθυπουργός δεν κατάλαβε τα αγγλικά του Κλίντον το 2015. Μπορεί να έχουν το ίδιο λεξιλόγιο, γιατί κάτι που έχουν μάλλον κοινό είναι ο κυνισμός που τους διακρίνει.
Ακούσαμε θερμά λόγια και από τους δυο. Ο Τραμπ αναφέρθηκε σε όλα αυτά που ήθελε, αλλά είπε και μία κουβέντα για το χρέος. Σημαντικό ότι ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα επιστρέφει μετά από όσα πέρασε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κινήθηκε και ο ίδιος σε καλό ύφος και φιλικό. Το μόνο που μάλλον ήθελε να αποφύγει ήταν η ερώτηση του Fox News για το «κακό» που θα συνέβαινε εάν εκλεγόταν ο Τραμπ.
Πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Κρατάμε το καλό κλίμα που ήταν αρκετά φιλόξενο και φιλικό. Η Αμερική ποντάρει πολλά στην Ελλάδα αλλά και εμείς το ίδιο.
Όσα για την γλώσσα που ανέφερα παραπάνω μάλλον φάνηκε να καταλαβαίνουν και οι δύο το λεξιλόγιο του άλλου.
ΥΓ: Είναι η τέταρτη επίσκεψη προέδρου στην Αμερική μετά τον Παπανδρέου όταν επισκέφθηκε τον νεοεκλεγέντα Ομπάμα και του μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη και ο Ομπάμα τραβούσε τα μαλλιά του. Ο Σαμαράς που τον επισκέφθηκε το 2013 και Καραμανλής στον Μπους το 2005. Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο ήταν του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Απρίλιο του 1961. Το κατώφλι του Λευκού Οίκου έχουν περάσει επίσης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!