Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα ,η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών – μελών του οργανισμού, που εξετάζονται, σε ότι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον. Παρά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και η γραφειοκρατία εξακολουθούν να εμποδίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο παραμένει φτωχό, σημειώνεται στην έκθεση.
Η προσέλκυση περισσότερων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων εξαρτάται από τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη μείωση των περιορισμών στην αγορά προϊόντων, τη βελτίωση της ποιότητας των υποδομών και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, επισημαίνεται στην έκθεση. Πάντως ο ΟΟΣΑ δεν παραλείπει να τονίζει ,πως το συνεχιζόμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προσφέρει την ευκαιρία να προσελκυστούν Άμεσες Ξένες Επενδύσεις σε βασικούς τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και ο τουρισμός.
Σε ότι αφορά στις δημόσιες επενδύσεις, ο οργανισμός στην έκθεσή του αναφέρει πως η Ελλάδα δεν διαθέτει σαφή μακροπρόθεσμη στρατηγική και οι αποφάσεις είναι εξαιρετικά συγκεντρωτικές, ενώ εκτιμά ότι μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικές.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 80% των δημόσιων επενδύσεων, αναφέρεται στην έκθεση.
Υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων αρκεί να παρθούν αποφάσεις για ταχύτερη λήψη αποφάσεων. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν φιλικά την Ελλάδα και αναμένουν κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές.
Οι εξαγωγές, έχουν αυξηθεί από 24% του ΑΕΠ το 2008 σε 34% το 2017, ωστόσο αυτό το ποσοστό εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, στην οποία επισημαίνεται πως δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως. η αναβάθμιση της πύλης πληροφοριών «Agora» σε μια ενοποιημένη πλατφόρμα που θα βοηθήσει τους εξαγωγείς να συνδεθούν με τις ξένες αγορές.
Στη πρόσφατη επίσκεψή του στη πατρίδα μας ο Πρόεδρος της ΕΕ κ. Γιουνκέρ μεταξύ άλλων τόνισε, ότι η αναδιάρθρωση των δημοσίων οικονομικών ήταν θεαματική με ένα έλλειμμα, το οποίο από 15% το 2009 πέρασε σε πλεόνασμα το 2016. Είναι αλήθεια ότι κανένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρώπης δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα και πιο ριζικά απ’ ότι η Ελλάδα.
Ο ερχόμενος Αύγουστος, τέλος του τρίτου προγράμματος στήριξης, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χώρα σας, η οποία θα βρει εκ νέου όλα τα δικαιώματά της, αλλά και όλες τις υποχρεώσεις που ένα κυρίαρχο κράτος έχει απέναντι στην Ευρωζώνη.
Πρέπει οπωσδήποτε να αποκατασταθεί η πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοδοτήσεις, μέσω των αγορών, αλλά θα πρέπει επίσης οπωσδήποτε να υλοποιηθούν κυρίως όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί και να ακολουθηθούν οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που έχουν αναληφθεί, προκειμένου να υπάρξει μια διαρκής και δημιουργική ανάκαμψη των θέσεων εργασίας, κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Γιουνκέρ.
Η Ελλάδα της Ευρώπης κατακτά τους στόχους της και ανακάμπτει σε όλους τους τομείς. Απαιτείται σκληρή προσπάθεια και προσήλωση στους τομείς ευθύνης από υπουργούς, που δεν αρκεί να θέλουν, αλλά πρέπει να μπορούν.
Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη πατήστε εδώ!