Βουλευτές
Ο Μιχάλης Κατρίνης απαντάει στο apopseis.gr
- 2. Με δεδομένο ότι ο ισχύων εκλογικός νόμος έχει γίνει για να ενισχύονται μονοκομματικές κυβερνήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν ότι η εντολή του λαού μπορεί να μην είναι για αυτοδυναμία, κρίνετε σκόπιμο να υπάρξει κάποια αλλαγή στο μπόνους των πενήντα εδρών για τον πρώτο;
Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση και την ωριμότητα του Έλληνα πολίτη. Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο δεν μπορεί να περιοριστεί στους σημερινούς συσχετισμούς που υπάρχουν στο εκλογικό σώμα, ούτε βεβαίως στο bonus εδρών για το πρώτο κόμμα. Ο εκλογικός νόμος πρέπει να διαθέτει αναλογικότητα,να εξασφαλίζει τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος,την αυτονομία της πολιτικής από τα οργανωμένα συμφέροντα. Εντάσσεται σε μία ολοκληρωμένη πρόταση για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα. Μετά τις εκλογές πρέπει να ανοίξει μία μεγάλη και ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις για αυτές τις αλλαγές που θα περιλαμβάνουν και τον εκλογικό νόμο.
Πιστεύω ότι η αντιπροσωπευτικότητα, η ανάγκη διαρκούς αξιολόγησης του έργου του βουλευτή και η άμεση σχέση με τον πολίτη και την τοπική κοινωνία, επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό των εκλογικών περιφερειών. Η δημιουργία μονοεδρικών περιφερειών είναι μία πρόταση που πρέπει να συζητηθεί σοβαρά.
- 3. Πολλοί υποστηρίζουν ότι φθάσαμε στο τέλος του πολιτικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τη μεταπολίτευση. Τί θα μπορούσε να οδηγήσει στη μετάβαση σε μια νέα και καλύτερη μεταπολίτευση;
Υπάρχουν διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες. Ως νέος άνθρωπος,που δεν έχω ασκήσει εξουσία,δεν θέλω να βγώ έξω από το κάδρο των ευθυνών. Ευθύνες έχουμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί. Δεν με αντιπροσωπεύουν φράσεις του τύπου »Μαζί τα φάγαμε», αλλά η χώρα χρειάζεται πλέον ενεργούς πολίτες και όχι πελάτες ενός ξεπερασμένου πολιτικού συστήματος.
Γνωρίζω ότι υπάρχει οργή και αγανάκτηση που είναι δίκαιη. Δεν αποδέχομαι όμως το μηδενισμό, την ισοπέδωση που στρέφεται, σε τελική ανάλυση,εναντίον της δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών θεσμών.
Σε καθαρά θεσμικό επίπεδο, χρειάζονται βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές που θα αποκαθιστούν τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική.
Νέα πρότυπα και υποδείγματα πολιτικής συμπεριφοράς. Θα μπορούσα να σας αναφέρω την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, τον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της βουλευτικής ασυλίας, θεσμούς δημοσίου ελέγχου και παρέμβασης των πολιτών. Σε λίγο καιρό θα ενεργοποιηθεί μία κορυφαία δημοκρατική διαδικασία στην Ευρώπη, όπου αν συγκεντρωθούν 1 εκατομμύριο υπογραφές μπορεί να κατατεθεί μία νομοθετική πρωτοβουλία από τους πολίτες και αν ψηφιστεί ,να αποτελέσει και νόμο. Γιατί να μην ισχύσει κάτι ανάλογο και στη χώρα μας που αποτελεί την κοιτίδα της δημοκρατίας;
- 4. Πιστεύετε ότι τα στρατόπεδα υποδοχής μεταναστών είναι η καλύτερη λύση για το μεταναστευτικό; Τι άλλα μέτρα πρέπει να ληφθούν; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί το έργο εκείνων που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες μεταφέροντάς τους στη χώρα μας ανενόχλητοι;
Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
Υπάρχει πλέον η βούληση να το αντιμετωπίσουμε γιατί υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι. Για την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών,για τη δημόσια υγεία, για την ίδια την εικόνα της Ελλάδας. Κανείς δεν πιστεύει ότι η καταστολή λύνει το πρόβλημα, χρειάζεται και η πρόληψη αλλά και μία ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική.
Είναι όμως ξεκάθαρο ότι το Κράτος πρέπει να είναι παρών, να αποτρέπει την γκετοποίηση περιοχών στις πόλεις αλλά και στην περιφέρεια. Η λαθρομετανάστευση αποτελεί παραβατική πράξη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Με δεδομένο ότι η χώρα μας,λόγω της γεωγραφικής της θέσης,αποτελεί πύλη εισόδου των λαθρομεταναστών, το πρόβλημα επιβάλλει την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαικής Ένωσης. Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της frontex αλλά και να ενισχυθεί η Ελλάδα στην προσπάθεια πάταξης της λαθρομετανάστευσης. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας, αγγίζει και την Ευρώπη αφού η Ελλάδα,για κάποιους από αυτούς, αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για την Ιταλία ή για άλλες ευρωπαικές χώρες.
Τα στρατόπεδα υποδοχής των λαθρομεταναστών είναι το πρώτο βήμα και οφείλουμε να το δούμε και να το αντιμετωπίσουμε όλοι με υπευθυνότητα.
Ακολουθεί η επαναπροώθησή τους στις χώρες τους αλλά και ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο ποινών για τους δουλέμπορους αλλά και όσους απασχολούν ή εκμεταλλεύονται λαθρομετανάστες.