γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.
Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί με τη στάση της. Όσες παρατηρήσεις κι αν έχουν γίνει στον κ. Ερντογάν δεν έχει αλλάξει τη συμπεριφορά του.
Οι επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κ. Σαρλ Μισέλ συναντήθηκαν με τον Τούρκο πρόεδρο, για πρώτη φορά από κοντά μετά τον Μάρτιο του 2020, προκειμένου να προωθήσουν μια νέα ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, όπως αυτή έχει περιγραφεί στις αποφάσεις των συνόδων κορυφής των «27”.
Το ζήτημα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, όπως και αυτό της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (πχ για την αποφυλάκιση του πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού κοινοβουλευτικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς και του ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα) είχε προέχουσα θέση στις ανησυχίες που εξέφρασαν κατά τις κοινές δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι τόνισαν ότι η Ε.Ε. δεν θα διστάζει να επισημαίνει τις αρνητικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων και των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας εις βάρος γειτονικών χωρών.
Μερικές ημέρες πριν από την έλευση των κ. Μισέλ και κα φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα, η αντίληψη της τουρκικής ηγεσίας για την αντιμετώπιση των διαφωνούντων είχε εκτροχιαστεί, με τη σύλληψη των 10 από τους 104 απόστρατους ναυάρχους οι οποίοι σε ανοικτή επιστολή τους εξέφρασαν ανησυχίες για την επιχειρούμενη ισλαμοποίηση του στρατεύματος και τον γεωπολιτικό τυχοδιωκτισμό της συζητούμενης απόσυρσης από τη Σύμβαση του Μοντρέ για τα Στενά (1936), άπαξ και υλοποιηθεί το σχέδιο της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης.
Τα θετικά μηνύματα της ατζέντας ήταν η επανάληψη του πολιτικού διαλόγου σε υψηλό επίπεδο, η επικαιροποίηση της τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, η αναθεώρηση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και κυρίως η ανανέωση της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό και άρα η συνέχιση της σχετικής χρηματοδότησης της Τουρκίας.
Ο δρόμος είναι μακρύς και ο Τούρκος Πρόεδρος αποδεικνύεται μη αξιόπιστος συνομιλητής. Όσο η Ευρώπη αρκείται σε συστάσεις και δεν προχωρά σε οικονομικές κυρώσεις, δεν θα δούμε άμεσα να συμμορφώνεται η Τουρκία.
Τα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι πάρα πολλά και ο λαός οδηγείται στη φτώχεια. Η οικονομία κατρακυλά και ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να ανακόψει την δημοσκοπική του πτώση. Αποφασισμένος να φέρει τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο επίπεδο, και τα επιτόκια κάτω του 10%, δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος.
Η απροσδόκητη απόφαση του στις 20 Μαρτίου να αντικαταστήσει τον κεντρικό τραπεζίτη, έφερε την αρχή ενός sell off του νομίσματος του, ασκώντας περισσότερες πιέσεις στον πληθωρισμό, που τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε πάνω από το 16%.
Είναι η ώρα των αποφάσεων για την ΕΕ και όχι των αναβολών. Αν ξεφύγει και πάλι ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει την ίδια προκλητικότητα και τις ίδιες απειλές για Ελλάδα και Κύπρο.