Παιδεία, πολιτισμός, ναυτιλία, τουρισμός είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα γίνει το νέο ξεκίνημα για την ευρωπαϊκή και σύγχρονη Ελλάδα που επιθυμούν οι πολίτες.
Είναι αδιανόητο να χάνεται πολύτιμος χρόνος στη χάραξη στρατηγικής και στην υλοποίηση των αποφάσεων, που θα φέρουν νέους επενδυτές στη χώρα. Οι επενδύσεις τους θα πρέπει να είναι διασφαλισμένες.
Απαιτείται τόλμη και εξωστρέφεια για να κυβερνηθεί η Ελλάδα που πλήττεται το κύρος της από πολλές μεριές και δεν έχει βρει τις καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης των κρίσεων.
Τώρα θα κριθούν και θα δοκιμαστούν όχι μόνο οι καλύτεροι, αλλά και όσοι διαθέτουν τη ψυχή να ξεπεράσουν δυσκολίες και να εργαστούν σκληρά. Πίστη στα εργαλεία της χώρας σημαίνει παραγωγή και οικονομική αυτοτέλεια. Έχουμε αποδείξει ως λαός ότι όταν αποφασίσουμε να πάμε μπροστά θα το πράξουμε με πάθος και συνέπεια. Οι μηχανισμοί είναι για να υπηρετούν τη χώρα και όχι να διαμορφώνουν πολιτικές και να επιβάλλουν πρόσωπα που καταστρέφουν τη πατρίδα μας.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σίγουρα διακρίνεται για την πολυπλοκότητα αναφορικά με τους όρους εφαρμογής του, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προγράμματα σε ΗΠΑ και Ιαπωνία, ωστόσο εύκολα κανείς μπορεί να δώσει έμφαση στις βασικές του πλευρές. Πρακτικά, η ΕΚΤ προχώρησε στην τροφοδότηση της ενιαίας αγοράς με ρευστότητα, αγοράζοντας σε μηνιαία βάση ομόλογα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης (από την αρχή εξαιρέθηκαν Ελλάδα και Κύπρος, για διαφορετικούς λόγους) ύψους 60 δισ ευρώ. Σύμφωνα, δε, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ντράγκι, το πρόγραμμα αυτό θα παραμείνει σε εφαρμογή έως τον Σεπτέμβριο του 2016 ή έως ότου επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό.
Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής οικονομίας για το Α΄Τρίμηνο του 2015 παρουσιάστηκαν ενθαρρυντικά, η αιτία, όμως, αυτής της εξέλιξης δεν ήταν τόσο το QE, όσο οι χαμηλές τιμές ενέργειας σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του δολαρίου των ΗΠΑ (το οποίο δίνει, πλέον, την εικόνα ενός επενδυτικού βραχίονα) έναντι των βασικών νομισματικών του εταίρων, και ιδιαίτερα έναντι του ευρώ, το οποίο συνέχιζε να υποτιμάται, διευκολύνοντας τις εξαγωγικές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους για ανάκαμψη.
Σε δηλώσεις τους τόσο το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ κ. Coeure όσο και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης ,κ. Noyer, τόνιζαν πως η ΕΚΤ πρόκειται να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων τους επόμενους μήνες , πέρα και από το όριο των 60 δισ. ευρώ ανά μήνα, αυξάνοντας κατά πολύ τη ρευστότητα στην αγορά και ωθώντας προς νέα πτώση το ευρώ έναντι του δολαρίου. Αυτό γίνεται για τη χαμηλή ρευστότητα που παρατηρείται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αλλά και για να είναι καλά προστατευμένες οι οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρωτογενές έλλειμμα, αλλά δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Άρα ένα μικρό πλεόνασμα είναι η καλύτερη λύση, στις έντονες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της χώρας μας.
Το πιο βασικό πρόβλημα που υπάρχει είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές. Όταν θα υπάρξει καλύτερο κλίμα και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης μιλήσουν λιγότερο και δουλέψουν περισσότερο, τότε όλες οι συμφωνίες θα κλείνουν γρηγορότερα και προς όφελος της πατρίδας μας.