«Από τις 15 Ιουνίου 2017, παύουν να ισχύουν τα τέλη περιαγωγής (roaming) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ -εκ μέρους της μαλτέζικης προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέδωσαν από κοινού την ακόλουθη δήλωση:
Τα τελευταία 10 χρόνια, τα θεσμικά μας όργανα κατέβαλαν από κοινού τεράστιες προσπάθειες για να εξαλείψουν αυτή την αδυναμία της αγοράς. Κάθε φορά που ένας Ευρωπαίος πολίτης διέσχιζε τα σύνορα για να μεταβεί σε άλλη χώρα της ΕΕ, είτε για ταξίδι αναψυχής, είτε για εργασία ή σπουδές, είτε απλώς και μόνον για μία μέρα, απέφευγε να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο ανησυχώντας για το ύψος του λογαριασμού που θα αντίκριζε όταν επέστρεφε στη χώρα του εξαιτίας των χρεώσεων περιαγωγής. Αυτές οι χρεώσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Από αύριο, θα μπορείτε να παραμένετε συνδεδεμένοι ενόσω ταξιδεύετε εντός της ΕΕ με το ίδιο κόστος που θα είχατε στη χώρα σας.
Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας στην οποία συμμετείχαν πολλοί παράγοντες. Αναπτύσσοντας στενή συνεργασία, η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε ένα απτό, θετικό αποτέλεσμα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Είμαστε περήφανοι που η ΕΕ έβαλε τέλος στις πολύ υψηλές τιμές των τελών περιαγωγής και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε εκείνους που επέδειξαν την απαραίτητη αποφασιστικότητα ώστε να υπερβούμε τις πολυάριθμες προκλήσεις και να επιτύχουμε τον επιδιωκόμενο στόχο.
Παράλληλα, η ΕΕ κατάφερε να επιτύχει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής και την ανάγκη να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητα των εγχώριων πακέτων κινητής τηλεφωνίας. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είχαν στη διάθεσή τους 2 χρόνια για να προετοιμαστούν για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής. Είμαστε βέβαιοι ότι θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέοι κανόνες προς όφελος των πελατών τους. Η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής είναι ένας θεμέλιος λίθος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά της ΕΕ και ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση μιας ενωμένης και βιώσιμης ευρωπαϊκής ψηφιακής κοινωνίας που θα είναι προσβάσιμη για όλους τους πολίτες»
Αυτή η απόφαση είναι ασφαλώς πολύ σωστή. Συνιστά μια κίνηση που δείχνει στον πολίτη ότι η ΕΕ ζει τη δική του καθημερινότητα, και ότι είναι σε θέση να λύνει, απλά, σύγχρονα προβλήμτα σε όλη την επικράτειά της. Συχνά, απουσιάζει από την μέχρι τώρα δραστηριότητα της ΕΕ αυτή η διάσταση ή και όταν συμβαίνει, δεν γίνεται κτήμα των πολλών, και αυτό χρειάζεται να αλλάξει. Η ΕΕ έχει ανάγκη να ζει από πιο κοντά τις καθημερινές δραστηριότητες των πολιτών της και με τέτοιες κινήσεις όπως η κατάργηση των τελών περιαγωγής βοηθά ιδιαιτέρως.
«Ειδικό σχόλιο» επί της απόφασης από τον Επίτροπο Χρ. Στυλιανίδη στις 16 Ιουνίου:
«Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα κάποια στιγμή των ευρωπαϊκών θεσμών. Και όσοι το ζήσαν από κοντά και συγκρουόμαστε με την λογική μιας γραφειοκρατίας που αγνοεί ότι η επικοινωνία είναι πολιτική, αγνοεί ότι πρέπει ν’ απευθυνθεί στον πολίτη να καταλάβει αυτά που του προσφέρεις και αυτά που πιστεύεις ότι αξίζουν ως ευρωπαϊκή διαδικασία, πρέπει να τα πεις απλά, να τα πεις κατανοητά. Να πεις το ψωμί ψωμί και το μαχαίρι μαχαίρι. Γιατί καμιά φορά μέσα στις δαιδαλώδεις διατυπώσεις αυτό που χάνεται είναι η ουσία… Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχει αποδειχθεί παντοιοτρόπως ότι έχουν σοβαρό επικοινωνιακό πρόβλημα. Και η γραφειοκρατική γλώσσα που χρησιμοποιείται δυστυχώς όχι μόνο δεν επιτρέπει στον ευρωπαίο πολίτη να κατανοήσει όσα γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά την ίδια στιγμή είναι μια αιτία του γνωστού gap- της γνωστής απόστασης μεταξύ θεσμών και ευρωπαίων πολιτών».
Η παρατήρηση Στυλιανίδη έχει ουσία και δικαιολογεί τη φράση ότι «σκοπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να φέρνει κοντά τους ανθρώπους και να κάνει τη ζωή τους ευκολότερη. Η κατάργηση των τελών περιαγωγής είναι μια πραγματική ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας. Η κατάργηση των τελών περιαγωγής είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο απτές επιτυχίες της ΕΕ».