γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
Η Άνοιξη έχει έρθει ημερολογιακά από τις 21 Μαρτίου αλλά έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα του Απρίλη για να δούμε ημέρες που έχει καλό καιρό, και αυτό ωθεί κάποιους να βγούνε έξω και να δούνε τον ήλιο.
Σε όλους μας η άνοιξη έχει μπει στα σπίτια με το φως και τον ήλιο να αντανακλάται πάνω στα έπιπλα του σπιτιού. Αλλά πρέπει να αντισταθούμε για το κοινό καλό.
Η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Δευτέρα είναι ορόσημο, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τον εορτασμό του Πάσχα και την κορύφωση του Θείου δράματος. Φέτος όμως θα είναι ένα άλλο Πάσχα που, λόγω του Κορωνοϊού, έχει βάλει στον πάγο όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο.
Τα δύσκολα του φετινού Πάσχα είναι πολλά, αλλά φαίνεται ότι η πολιτεία και οι πολίτες θα συμμορφωθούν. Η εκκλησία μετά από κάποιες αλλοπρόσαλλες στάσεις, γιατί κάποιοι μητροπολίτες ήταν από τους «σκληρούς», υιοθέτησε την στάση που έπρεπε, αφού όμως αναγκάστηκε να τους κάνει και μία ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας κάτι που φαίνεται ότι τους έπεισε.
Σε κανέναν πιστό δεν αρέσει να βλέπει τις εκκλησίες κλειστές, αλλά εδώ, όπως είπε εύστοχα ο πρώτος στην Ορθόδοξη Χριστιανική Ιεραρχία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, «δεν κινδυνεύει η πίστη, αλλά οι πιστοί.»
Μετά από έντονες διαβουλεύσεις οι εκκλησίες θα είναι κλειστές και την Μεγάλη Εβδομάδα και μπορεί η εγκύκλιος να έδινε ένα παράθυρο με κάποιες ώρες που ανέφερε ότι θα ήταν ανοιχτές, προέβησαν σε διορθώσεις αμέσως ότι αυτό το ωράριο αφορά αποκλειστικά τους ψάλτες και τους παππάδες.
Και εδώ είναι ένα από τα ερωτήματα του φετινού Πάσχα: τι θα κάνουν εάν κάποιοι «φανατικοί» και από διάφορες παραχριστιανικές οργανώσεις θελήσουν να κάνουν τον δικό τους; Το Άγιο Φως θα έρθει, αλλά μάλλον φαίνεται να μένει μόνο στην Αθήνα και το ντελίβερι που είχε ζητηθεί από κάποιους αυτοδιοικητικούς τελικά απαγορεύτηκε. Φυσικά, ούτε η Θεία Κοινωνία είναι προϊόν να την μεταφέρουν κάποιοι παππάδες από σπίτι σε σπίτι.
Το άλλο θέμα του Πάσχα είναι οι εκδρομείς. Όσοι τολμήσουν να φύγουν από το κλεινόν άστυ θα δουν ελέγχους της αστυνομία μπροστά τους και ίσως θα έχουν μία διαφορετική αντιμετώπιση από την τοπική κοινωνία.
Αυτό όμως δεν δημιουργεί άλλοθι σε όλους που θα μείνουν στις πόλεις να καλέσουν άτομα στις πυλωτές να ψήσουν κοκορέτσι και αρνί για να φάνε το ζεστό λιπάκι. Πόσο αξίζει το λίπος μπροστά στην ζωή των συνανθρώπων μας;
Η κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, γιατί ο πρωθυπουργός δεν θέλει να συνδέσει το όνομά του με σκληρά μέτρα.
Η τόνωση στο ηθικό των πιστών θα πρέπει ίσως να γίνει με σποτάκια και ίσως ένα μήνυμα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Αυτό το Πάσχα δεν έχουμε μεγάλη πρεμούρα για να πάρουμε λαμπάδες, οι γυναίκες να χτενιστούν για την Ανάσταση, τα βαφτιστήρια δεν θα δούνε λαμπάδες και δώρα από τους νονούς τους.
Ένα διαφορετικό Πάσχα φέτος. Αλλά ο Κορωνοϊός έχει σιγήσει όλα τα θρησκευτικά δόγματα. Οι Καθολικοί έκαναν Πάσχα στην άδεια πλατεία του Βατικανού και του Αγίου Πέτρου και ο μαρτυρικός δρόμος του Ιησού Via Dolorosa ήταν άδειος από πιστούς. Η Βασιλική της Γεννήσεως και η Βηθλεέμ έχουν κλείσει για όλους τους Χριστιανούς.
Άλλοι, σε άλλα μέρη του πλανήτη, τα κατάφεραν και άντεξαν. Θα τα καταφέρουμε και εμείς.
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Πασχαλιά!