γράφει ο Δημήτρης Τζελέπης.
Ο πρωθυπουργός πήγε στην ΔΕΘ και μίλησε για φοροελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ, προσλήψεις στο δημόσιο, καθώς και για την επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους. Γενικά, η ομιλία του το Σάββατο ήταν μετρημένη και χωρίς πολλά από αυτά που ακούγαμε τόσον καιρό ότι θα εξαγγείλει.
Τα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ σήμαναν και την φιλία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αμερική και αυτό γίνεται αντιληπτό από τα θερμά λόγια του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα και του κ. Στόλτενμπεργκ του Γενικού Γραμματέα του NATO. Ξεχάστηκαν οι πορείες προς την Αμερικάνικη πρεσβεία, οι εικονικές δίκες στον Κλίντον το 1999. Όλα αυτά ανήκουν στον παρελθόν. Η ναυαρχίδα του 6ου στόλου είναι αγκυροβολημένη στον Θερμαϊκό κόλπο, ένδειξη ότι το λιμάνι Θεσσαλονίκης αποτελεί τεράστιας σημασίας λιμάνι για την έξοδο στην Μεσόγειο και όχι μόνο.
Πλέον και με τον πιο επίσημο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω στο υποσυνείδητό του ότι ίσως υπάρχουν και άλλα ασφαλή λιμάνια. Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην δυσαρεστήθηκαν, αλλά οι πρώην σύντροφοι σίγουρα.
Την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται σε δύσκολο σημείο με τον Τραμπ, η χώρα μας έχει εξασφαλίσει την πλήρη στήριξη του πλανητάρχη και αυτό είναι μεγάλο κέρδος για την χώρα μας, άλλωστε βλέπουμε τι κάνει ο Τραμπ με αυτούς που του πάνε κόντρα. Ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να έχει ξεχάσει όλα αυτά που έλεγε για την χώρα μας και αυτό είναι πολύ καλό.
Εκτός από το αμερικάνικο ειδύλλιο, ο πρωθυπουργός πόνταρε πολλά στην φετινή ΔΕΘ, γιατί έστω και τυπικά ήταν η πρώτη χωρίς μνημόνιο μετά από οχτώ χρόνια και θα προσπαθούσε να αλλάξει το κλίμα παράλληλα με μηδενισμό του κοντέρ για να είναι οι επόμενοι μήνες ντέρμπι όπως θέλει να ελπίζει ο ίδιος και να μπορέσει να μαζέψει την διαφορά.
Φυσικά τα μέτρα που εξήγγειλε ήταν μετρημένα και χωρίς πολλές υπερβολές. Εκεί όμως που δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος του ήταν στην συνέντευξη τύπου. Μία συνέντευξη τριών ωρών που πρώτα ρώτησαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μέσα χωρίς όμως να τον πιέσουν και πολύ. Αλίμονο. Όσα έντυπα του ασκούν κριτική, είτε παραγκωνίστηκαν, είτε δεν πήραν καθόλου ερώτηση, όπως «Το Βήμα». Φτάσαμε στο σημείο να μην δίνουν ερώτηση στο Βήμα μία εφημερίδα που είναι από τις πιο ιστορικές στην Ελλάδα. Αυτό δείχνει ότι ήθελε να πει αυτά που ήθελε και χωρίς να ζοριστεί και να ξεφύγει.
Από μία πολύωρη συνέντευξη δεν μπορείς να κρατήσεις πολλά. Κρατάμε ότι προκάλεσε τον Μητσοτάκη να μην κάνει τζάμπα μαγκιές και ότι εάν τολμάει να πει την Κυριακή ότι θα καταργήσει την συμφωνία των Πρεσπών, εάν αυτή θα έχει κυρωθεί από Ελληνική Βουλή. Για τις συντάξεις ο πρωθυπουργός δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρος, ενώ όποτε έβρισκε ευκαιρία κατηγορούσε την Νέα Δημοκρατία για ακροδεξιά, την ημέρα που οι Δημοκράτες Σουηδοί βγήκαν ενισχυμένοι από τις κάλπες, ο Καμμένος είπε να τους συγχαρεί, αλλά το άφησε.
Ο Πρωθυπουργός πήγε, είπε, έταξε και περιμένει ανταπόκριση. Τώρα ποιος τον ακούει κανείς δεν ξέρει. Κανείς πάντως δεν πρέπει να περιμένει περίπατο της αντιπολίτευσης. Το 2015 με ψηφισμένο μνημόνιο παρουσίασε δήθεν παράλληλο πρόγραμμα και ο κόσμος τον στήριξε. Τώρα έχουν προηγηθεί και τρεισήμισι χρόνια στην κυβέρνηση και έχουν γίνει πολλά. Η κυβέρνηση θα ρίξει περισσότερη Novartis στην αρένα, ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλα θέματα των κομμάτων. Όλα προσεχώς στις οθόνες μας.
Σειρά του Μητσοτάκη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Θα πλειοδοτήσει ή θα πει ότι εμείς ότι λέμε είναι κοστολογημένο; Μάλλον φοβάμαι ότι θα τον ακολουθήσει σε αυτήν την πλειοδοσία. Ποιος θα τάξει τα περισσότερα. Αλλά η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μην ακολουθήσει τον Τσίπρα, γιατί η ίδια λέει ότι οι παροχές κάνουν κακό στα ομόλογα.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να βρει απαντήσεις σε αυτά που είπε ο Τσίπρας γιατί ο πρωθυπουργός του πήρε την ατζέντα. Απαντήσεις καλείται να δώσει η αντιπολίτευση για να μην κινδυνέψει η αυριανή πρωτιά της.