Την επομένη ημέρα έγινε η συνάντηση Πούτιν- Λεπέν στη Μόσχα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα «αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τη Γαλλία» και προσπαθεί να διατηρήσει ίσες αποστάσεις τόσο από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης όσο και από εκείνους της αντιπολίτευσης. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επηρεάσουμε τα γεγονότα αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να επικοινωνούμε με όλους τους εκπροσώπους όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας».
Η Λεπέν από την πλευρά της επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα στη Δούμα περί συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όπως είπε, «θα ήταν χρήσιμο η Γαλλία και η Ρωσία να ανταλλάζουν πληροφορίες στον τομέα αυτόν. Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου κάλεσε την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντάς τις «μη εποικοδομητικές». Η ίδια είπε για τον εαυτό της ότι εκπροσωπεί ένα «αναπτυσσόμενο στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτικής» («Βήμα», 26 Μαρτίου 2017).
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί στην γαλλική προεδρική εκλογή», μια προφανώς παραπλανητική δήλωση γιατί η συνάντηση γίνεται λίγες μόνο εβδομάδες πριν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία.
Μέχρι τώρα τα στοιχεία προέκυπταν κατόπιν λογικής ανάλυσης, τώρα η Μόσχα δεν κρύβει ούτε τα προσχήματα. Πλέον μιλά μέσω Λαβρόφ ανοικτά υπέρ της υποψήφιας της ακροδεξιάς για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία Μαρί Λεπέν και υπέρ του ακραίου λαϊκιστή Ν. Τράμπ, προέδρου των ΗΠΑ. Το σχόλιο Λαβρόφ έχει μια ειδική σπουδαιότητα που αφορά κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για την εξέλιξη του μοναδικού στην παγκόσμια ιστορία εγχειρήματος της ενοποιητικής διαδικασίας μέσα στην ΕΕ. Η Μόσχα είναι καθαρός αντίπαλος της ενοποιητικής διαδικασίας και δημοσίως στηρίζει κάθε δημαγωγό που «αγωνίζεται» από μέσα να αποσυντονίσει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι «27».
Ασφαλώς η Μόσχα δεν το κάνει γιατί διαθέτει μια διαφορετική ιδέα για την Ευρώπη. Απλά θέλει την αποσύνθεσή της ΕΕ, θέλει να εξαπλώσει την επιρροή της προς τα Δυτικά και κάνει επιλεκτικές συμμαχίες με την οργανωμένη ακροδεξιά. Την ικανοποιεί το Brexit, στηρίζει Τραμπ, προβάλλει Λεπέν. Στις ΗΠΑ διεξάγεται έρευνα για τον τρόπο που η Μόσχα στήριξε την εκλογική καμπάνια του νέου αμερικανού προέδρου. Προωθεί τη δική της αντίληψη για τις κοινωνικές διεργασίες που συνδέονται με τον συγκεντρωτισμό και την αυταρχική μορφή διακυβέρνησης. Γι’ αυτό και απορρίπτει το δημοκρατικό μοντέλο, πάνω το οποίο εδράζεται το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι η Μόσχα προβάλλει τη συμπάθειά της σε όσους δεν έχουν να προτείνουν τίποτα για την εξέλιξη της ΕΕ, στηρίζει όσους βλέπουν μόνο τις δυσκολίες και γενικώς καταγγέλλουν με μόνο στόχο να την αποδομήσει με επιχειρήματα τύπου Λεπέν. Οι προτάσεις Λεπέν ικανοποιούν την Μόσχα. Προτάσεις όπως: επαναφορά στη Γαλλία του εθνικού νομίσματος, διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή, ή όχι, της χώρας στην ΕΕ, επιβολή εισαγωγικών δασμών, περιορισμός της μετανάστευσης.
Στις 4 Φεβρουαρίου παίζει το θέατρο του πατριωτισμού: το δίλημμα των εκλογών, «επιλογή ανάμεσα στους υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης την οποία στηρίζουν όλοι μου οι αντίπαλοι. και την πατριωτική επιλογή την οποία εγώ προσωποποιώ».
Στις 26 Μαρτίου μίλησε ακόμα πιο επιθετικά: «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πεθάνει γιατί οι πολίτες δεν την θέλουν πλέον. Θα αλλάξουμε σε μία άλλη Ευρώπη, η ευρωπαϊκή ιδέα που έχει πληγεί από τους φεντεραλιστές θα αναζωογονηθεί ξανά και θα ενδυναμωθεί στην Ευρώπη των λαών και των εθνών». Διαβεβαιώσει δε τους ψηφοφόρους ότι δεν ήταν «χαοτική» μία έξοδος της Γαλλίας από την Ευρωζώνη και η ίδια θα επεδίωκε «πολύ καλά προετοιμασμένες» συνομιλίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Κοινός τόπος, κοινή γλώσσα Μόσχας και ευρωπαϊκής ακροδεξιάς να καταστρέψουν τη συνεργασία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς λαούς και να ακυρώσουν τα εργαλείας της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης όπως συμβαίνει με το κοινό νόμισμα. Παράξενες συμμαχίες, συμπτώσεις συμφερόντων ανάμεσα σε πολιτικούς και πολιτικές με, εκ πρώτης όψεως, διαφορετικές επιδιώξεις. Ο κυνισμός μιας πολιτικής που θέλει να αποδομήσει, χωρίς να προτείνει τίποτε που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών-ανάπτυξη σε νέες συνθήκες, κοινωνική προστασία, ανοικτή δημοκρατική οργάνωση.
Φωτογραφία: Rémi Noyon flickr.com/photos/remijdn/