Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση αποφάσισε διαφορετικά. Αντί εγκαίρως να θέσει σε διαβούλευση ένα πλήρες σχέδιο για την αναδιοργάνωση της Αυτοδιοίκησης, τον τελευταίο χρόνο προτίμησε μισόλογα, επιλεκτικές διαρροές και συγκεχυμένες πληροφορίες.
Η Κυβέρνηση δείχνει -και εδώ- όχι μόνο διοικητική ανεπάρκεια, αλλά και ξεκάθαρο πολιτικό κυνισμό. Προσπάθησε για άλλη μια φορά, να χρησιμοποιήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση για κομματικούς τακτικισμούς.
Το Σχέδιο Νόμου είναι η χειρότερη νομοθετική παρέμβαση για την Αυτοδιοίκηση.
Δεν είναι μεταρρύθμιση και φυσικά δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία, η πατρίδα μας. Όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά, τουναντίον, είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ στην καθημερινότητά τους.
Συνιστά εμπαιγμό για την Αυτοδιοίκηση και ιδίως την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, το γεγονός ότι δεν γίνεται καν αναφορά σε αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και ενίσχυση των Περιφερειών με πόρους και προσωπικό, που τόσο έχουν ανάγκη προκειμένου να εξυπηρετούν αποτελεσματικά τον πολίτη.
Όλο αυτόν τον καιρό ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωνε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι δημοτικοί/περιφερειακοί σύμβουλοι να εκλέγονται με απλή αναλογική από τον Α γύρο των εκλογών, ενώ στο Β γύρο θα προκρίνονται οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων, που συγκέντρωσαν την πλειοψηφία, εφόσον κανείς από τους δύο δε συγκέντρωσε το 50%+1 των ψήφων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι αντιδήμαρχοι αντιπεριφερειάρχες θα μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε παράταξη.
Ποια είναι τα προβλήματα που θα επιφέρει;
Εν ολίγοις και συνοπτικά πρώτο είναι η ακυβερνησία.
Με δεδομένο, ότι η πλειοψηφούσα τοπική αρχή ενδεχομένως να μην έχει την πλειοψηφία στα δημοτικά/περιφερειακά συμβούλια δύσκολα θα παράγει έργο.
Πως θα διοικήσει την Περιφέρεια π.χ. ο εκάστοτε εκλεγμένος Περιφερειάρχης, όταν δεν θα έχει την πλειοψηφία στα συμβούλια να περάσει τις αποφάσεις του; Γιατί πολιτική βούληση μπορεί να υπάρχει, αλλά πώς θα αποτυπωθεί στην πράξη, όταν θα ισχύει η απλή αναλογική;
Πώς θα συνεννοηθεί με τους αντιπεριφερειάρχες του ο εκάστοτε Περιφερειάρχης , όταν αυτοί πιθανόν να προέρχονται από άλλες παρατάξεις και έχουν τοποθετηθεί για να έχει εξασφαλισμένη την ψήφο τους αλλά θα εξυπηρετούν τα δικά τους μικροκομματικά συμφέροντα;
Αντίθετα θα δούμε δυστυχώς να παρουσιάζονται στις τοπικές κοινωνίες κάποιοι «επιτήδειοι», που θα κατέρχονται αντάρτες στις εκλογές, θα υφαρπάζουν προαναγγέλλοντας τάχα το «νέο», την ψήφο των συμπολιτών τους και κατόπιν θα μπορούν να κάνουν κουμάντο εκβιάζοντας και παζαρεύοντας θέσεις έχοντας εκλεγεί-άκουσον άκουσον- με ψήφους λίγων εκατοντάδων συμπολιτών τους!!!
Αυτή δυστυχώς είναι μια ζοφερή προοπτική που ενδεχομένως και δυστυχώς βιώσουμε σε αυτές τις εκλογές. Με αυτά και με τα άλλα με την απλή αναλογική μάλλον θα επέλθει ακυβερνησία στην τοπική αυτοδιοίκηση παρά σταθερές και αξιόπιστες αυτοδιοικητικές αρχές.
Η απλή αναλογική είναι περίπου βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, και θα πλήξει και την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης.
Η απλή αναλογική θα σήμαινε, εκ των πραγμάτων, τη δημιουργία δημοτικών ή περιφερειακών συνασπισμών. Στα κοινοβουλευτικά συστήματα όταν αυτοί οι συνασπισμοί διαλύονται, η προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος.
Τι θα συμβαίνει, άραγε, σε ανάλογη περίπτωση με τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας;
Θα έχουμε εκλογές κάθε τρεις και λίγο; Προφανώς και όχι.
Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν γίνεται.
Άρα, τι πραγματικά θα γίνει;
Φοβούμαι ότι ο πραγματικός στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι να μας δώσει παραπάνω αρμοδιότητες, αλλά να πάρει το Υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των Δήμων και των Περιφερειών, τα συλλογικά όργανα των οποίων, δεν θα μπορούν να λάβουν αποφάσεις.
Αυτός είναι ο στόχος.
Δεν χρειάζεται απλή αναλογική. Απλή λογική χρειάζεται.