γράφει η Μάρα Θρασυβουλίδου.
«Ο τομέας του πολιτισμού είναι ένα σπουδαίο
κοινό αγαθό που πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει έναν από τους
δυναμικότερους πυλώνες ανάπτυξης!»
Αν η Κηφισιά υπήρξε προορισμός αναψυχής και εν συνεχεία τόπος εμπορίου, είναι καιρός να αναδειχθεί και το άλλο της πρόσωπο αυτό που έχει σχέση με τον πολιτισμό.
Πρώτο μέλημα των πυλώνων δράσης του προγράμματός μας στον Πολιτισμό, αποτελεί η δημιουργία ενός Κέντρου Πολιτισμού, το οποίο θα είναι ικανό να καλύψει όλες τις πολιτιστικές ανάγκες του Δήμου. Ήδη ερευνώνται οι χώροι στους οποίους μπορεί να ανεγερθεί ένα σύγχρονο Πολιτιστικό κέντρο. Στο κτιριακό αυτό συγκρότημα, το οποίο θα περιλαμβάνει θέατρο, ωδείο, αίθουσα εκδηλώσεων, χώρους φιλοξενίας όλων των χορωδιών και εικαστικών τεχνών του Δήμου, θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν και οι υποδομές για την ανάπτυξη Συνεδριακού Τουρισμού με τη δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου, με μεταφραστικό τμήμα,μηχανήματα προβολών, οθόνη κλπ.Το Συνεδριακό Κέντρο μπορεί να αποφέρει έσοδα με την επινοικίαση και την διαχείρισή του.
Όραμα μας λοιπόν είναι ένα Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο στην Κηφισιά το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα, όχι μόνο της πόλης αλλά και της χώρας και το οποίο θα καταστήσει την Κηφισιά πόλο έλξης,όπως ακριβώς της αξίζει! Ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο είναι μεγάλο έργο που πρέπει να γίνει επιτέλους πραγματικότητα. Χρέος μας είναι να υπηρετήσουμε και να υπερασπιστούμε την τέχνη και τον Πολιτισμό.Το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο της Κηφισιάς θέλουμε να πρωταγωνιστήσει στα πολιτιστικά πράγματα και να γίνει ένας φάρος πολιτισμού. Ο πολιτισμός και η ψυχαγωγία θα μπορούσαν να αποφέρουν κέρδη εάν το επίπεδο των εκδηλώσεων παρακινούσε το ενδιαφέρον και την προτίμηση των εντός κι εκτός της πόλεως επισκεπτών. Οραματιζόμαστε υψηλότατο καλλιτεχνικό επίπεδο.Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατασκευή θεατρικής στέγης με σύγχρονες υποδομές και η υποστήριξη από χορηγούς που ο Δήμος διαθέτει και στους οποίους θα πρέπει να δοθούν κίνητρα εκτός από την αγάπη τους προς την Τέχνη και την πόλη τους.
Το Πολιτιστικό/Συνεδριακό Κέντρο Κηφισιάς μπορεί να περιλαμβάνει:
1.Την κεντρική αίθουσα όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις όπως: Λυρικό θέατρο, Θέατρο, Μιούζικαλς, Μπαλέτο, Συμφωνική μουσική, Σύγχρονη μουσική, Διαλέξεις, Συνέδρια και Προβολές
2.Αίθουσα συναυλιών που να μπορεί να φιλοξενήσει Μουσικές εκδηλώσεις, Διαλέξεις, Συνεδριακές εκδηλώσεις και Προβολές
3.Ένα μικρό αμφιθέατρο, για Συνεδριακές εκδηλώσεις, Ομιλίες και Προβολές
4.Αίθουσες δοκιμών
5.Χώρο για Εκθέσεις
6.Τις διοικητικές λειτουργίες
7.Χώρους εστίασης (εστιατόριο και καφετέρια)
8.Τα εργαστήρια και βοηθητικούς χώρους
9.Garage
και
10.Θερινό θέατρο, ένα σύγχρονο ανοικτό θεατρικό χώρο 1200 περίπου θέσεων με όλους εκείνους τους αναγκαίους (κύριους και βοηθητικούς) χώρους.
- Το Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο μπορεί επίσης να στεγάσει Κέντρο Νεότητας προσφέροντας ευκαιρίες συνεύρεσης, δημιουργικής απασχόλησης, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας των νέων του Δήμου μας. Ένα κέντρο που θα στεγάζει την ζωντάνια, την δημιουργικότητα και τα ταλέντα των νέων ανθρώπων και που θα δίνει χώρο στην φαντασία. Θεωρούμε την ύπαρξη του Κέντρου Νεότητας ιδιαίτερα σημαντική και αναγκαία αφού μέσα από τη συμμετοχή και τη δράση οι νέοι καλλιεργούν και αναπτύσσουν την υπευθυνότητα, αναλαμβάνοντας διοικητικές ευθύνες, συντονισμό δραστηριοτήτων μέσα από συνεργατικό κλίμα και διαχείριση ανθρωπίνων σχέσεων. Έρχονται σε άμεση επαφή με ανθρώπινα προβλήματα και κοινωνικά ζητήματα και καλούνται να δώσουν λύσεις. Οι νέοι και οι νέες των Κ.Ν. απασχολούνται σε υγιείς και ωφέλιμες δραστηριότητες, δημιουργώντας έτσι αμυντικούς μηχανισμούς απέναντι στις διάφορες προκλήσεις και κινδύνους της εποχής μας. Η ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό, τις τέχνες και την κοινωνική προσφορά αποτελούν, από τη μια, χρήσιμη και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου τους χρόνου, και από την άλλη τους ενδυναμώνει ως προσωπικότητες με το να θέτουν στόχους και να εργάζονται οργανωμένα για την υλοποίησή τους.
- Ένας άλλος στόχος μας είναι η Ιδρυση ένός μεγαλύτερου μουσείου το οποίο θα στεγάσει την Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς και τα ευρήματα που ήδη υπάρχουν στις αποθήκες και αυτά που έρχονται διαρκώς στο φως που τώρα στεγάζονται στο λιθόκτιστο νεοκλασικό κτήριο του 1930 στη συμβολή των οδών Κασσαβέτη και Γεωργαντά. Είναι ένα μικρό μουσείο, στο οποίο εκτίθενται ευρήματα που αναδεικνύουν πολλές χιλιετίες ιστορίας της ευρύτερης περιοχής. Τα εκθέματα είναι αγάλματα, επιγραφές, αρχιτεκτονικά μέλη και αντικείμενα από τους πλούσια κτερισμένους τάφους των νεκροταφείων που έχουν ανασκαφεί. Τρία νεκροταφεία ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές (1999-2002), το ένα εκ των οποίων (2001-2002) στην Κάτω Κηφισιά (Σωκράτους και Αχαρνών), με χρονολόγηση που ανάγεται στη γεωμετρική εποχή ενώ ήταν σε χρήση ως και τον 4ο αιώνα μ.X.
Τα Δύο άλλα νεκροταφεία στην Κάτω Κηφισιά επίσης, χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα π.X. και περιελάμβαναν συστάδες τάφων διαφόρων τύπων, όπως μαρμάρινες σαρκοφάγους, πήλινες παιδικές λάρνακες, λακκοειδείς τάφους, καύσεις και μεταλλικά τεφροδόχα αγγεία και φυσικά τα κτερίσματα των τάφων.
- Η Κηφισιά έχει χαρακτηρισθεί ως προάστιο – Μουσείο για τα μοναδικά δείγματα αρχιτεκτονικής που διαθέτει – Είναι ένα «ανοιχτό Μουσείο Αρχιτεκτονικής.»
Υπήρξαν μεγάλες απώλειες στο παρελθόν τότε που τα νεοκλασικά κτίρια κατεδαφίζονταν για να ανεγερθούν σύγχρονες κατασκευές.Αυτά τα οποία διασώθηκαν είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία από τους αρμόδιους φορείς προστασίας του ΥΠ.ΠΟ.Ανάμεσα σ´αυτά είναι τα Ξενοδοχεία Απέργη και Πεντελικόν τα οποία ανακαινίστηκαν βάση των σύγχρονων προδιαγραφών του υπουργείου Τουρισμού.
Η αναβάθμιση και η αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των διατηρητέων κτιρίων στην πόλη μας μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία. Ενεργοποιώντας παράλληλα και το ανθρώπινο δυναμικό του τουριστικού κλάδου.
- Όμως Στη φθορά του χρόνου έχει αφεθεί το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά στην Οδό Τατοΐου 50. Στην πόρτα του κήπου του, ακόμη σώζεται η μαρμάρινη απέριττη σεμνή επιγραφή: «Το σπίτι του Παύλου Μελά. Απ’ εδώ έφυγε ο Παύλος για τη Μακεδονία στα 1904». Παρά το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο Κηφισιάς το κήρυξε ομόφωνα εθνικό μνημείο και ο τότε υπουργός Πολιτισμού το κήρυξε διατηρητέο μνημείο, το πάλαι ποτέ εμβληματικό κτίριο έχει αφεθεί στην τύχη του. Η μελέτη για την πλήρη αποκατάστασή του που εκπονήθηκε το 2012 έχει μείνει στα συρτάρια…Στόχος μας είναι να αποκατασταθεί άμεσα το συγκεκριμένο κτίριο.
Και τέλος
- Η οικονομική στήριξη των αμαξάδων με οποιαδήποτε μορφή είναι απαραίτητη στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας αναβίωσης της αίγλης της πόλης. Θα μπορούσε κάλλιστα ο Δήμος να οργανώσει για την ανάπτυξη του θεσμού, καθιερωμένες διαδρομές με τα μόνιππα στο κέντρο της πόλης παρέχοντας και λαογραφικό χάρτη του Δήμου στους επισκέπτες. Το μόνιππο και η παρουσία του στην πόλη μας είναι εμβληματική!Πρέπει ο Δήμος να υποστηρίξει τους αμαξάδες οικονομικά για να μπορέσουν να συντηρήσουν και να διατηρήσουν την όμορφη Κηφισιώτικη εικόνα της άμαξας,να στηρίξουν την παράδοση!Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έχει απαγορευθεί η χρήση των Ι.Χ.στο κέντρο.Θα μπορούσε να ισχύσει ένας περιφερειακός δακτύλιος που θ’ απαγορεύει τη διέλευση των Ι.Χ. στο εμπορικό κέντρο και θα επιτρέπει κατ’εξαίρεση και σε συγκεκριμένο ωράριο τη διέλευση οχημάτων τροφοδοσίας και φυσικά τη βόλτα με τα μόνιππα στα οποία θα δοθεί και μια χαρτογραφημένη διαδρομή εντός της πόλης.
- ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΙΓΛΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ!!!
*Η Μάρα Θρασυβουλίδου είναι Ηθοποιός/Σοπράνο/Φιλόλογος και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Κηφισιάς/Ν.Ερυθραίας/Εκάλης με τον Συνδυασμό Επανεκκίνηση τώρα του Γιώργου Παπαδόπουλου.