Βουλευτές

Καραντίνα ή νέος κυβερνητικός συνασπισμός;

 

Τις εκλογές προδίκασε ο Πρωθυπουργός όταν αιφνίδια στο κατακαλόκαιρο υιοθέτησε το προεκλογικό σενάριο “μελωδία της ευτυχίας” -βγαίνουμε στις αγορές, σχίζουμε το μνημόνιο, διώχνουμε το ΔΝΤ- κι όταν το “άδειασαν” οι αγορές και οι εταίροι ενεργοποίησε το σενάριο “ταινίας τρόμου” με τη βίαιη, δίχως διαβούλευση επίσπευση της προεδρικής εκλογής, με μια ζαριά, δίχως “ζώνη ασφαλείας”. Όλα τα υπόλοιπα, όπως το ατομικό κυνήγι κεφαλών για τους 180, αποτελούν μια εύλογη τακτική προεκλογικής ομπρέλας της ΝΔ και δημιουργίας μια υγειονομικής ζώνης απομόνωσης (καραντίνας) γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό δεν επιδιώχθηκε καμία έγκαιρη αξιόπιστη πολιτική διαβούλευση που θα εξακρίβωνε τη δυνατότητα ενός έντιμου, δημοκρατικού, προωθητικού συμβιβασμού, ανοιχτού στους νέους συσχετισμούς.

 

Αν βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πιο μακιαβελικός ίσως επαναλάμβανε την τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου του 80’ που έδωσε ανοχή στην εκλογή Καραμανλή στην Προεδρία για να κερδίσει με ασφάλεια το 48% το 81’. Να απέφευγε δηλαδή το τρίμηνο των “Βερμούδων” και να εγκατέλειπε την Κυβέρνηση στα απόνερα και τα παλίνδρομα κύματα της χρεωκοπίας. Έτσι θα του έστρωναν ακούσια “κόκκινο χαλί” με τακτή ημερομηνία εκλογών. Ωστόσο δεν του άφησαν περιθώριο για έναν τέτοιο ελιγμό αλλά ούτε και η αίσθηση επείγοντος των κοινωνικών δυνάμεων που αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω χρεωκοπίας τον έκαναν εφικτό.

Όλα αυτά είναι τώρα ιστορία. Το βλέμμα πρέπει να είναι στραμμένο στο σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης ευρύτατων συνεργασιών ενώ θα παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος της εθνικής συνεννόησης με πρώτο βήμα την μετεκλογική ανάδειξη Προέδρου τουλάχιστον με 200 βουλευτικές ψήφους.

Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Ο Μίμης Ανδρουλάκης γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης το Νοέμβριο του  1951. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Πήρε μέρος στην αντιδικτατορική αντίσταση και διώχθηκε από τη Χούντα. Υπήρξε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της κατάληψης του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς  πάνω από είκοσι χρόνια. Το 1993 αποχώρησε από το πολιτικό προσκήνιο αφού διατύπωσε με το βιβλίο του ΜΕΤΑ (1992) την ιδεολογική και προγραμματική του πρόταση για την ανασύνθεση της δημοκρατικής αριστεράς και ευρύτερης κεντροαριστεράς στη νέα εποχή. Επέστρεψε στη μαχόμενη πολιτική το 2004. Εκλέγεται βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη B’ περιφέρεια Αθήνας. Τα τελευταία βιβλία του Βαμπίρ και κανίβαλοι, Ζητούνται Αλχημιστές, Θηλυκό Πόκερ και Λευκό Kοτσύφι, blue tree, Μαύρο Kαράβι εγκαινιάζουν ένα νέο κύκλο έργων του πάνω στα κορυφαία ζητήματα του 21ου αιώνα.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα παρακάτω έργα του: The Dream – Σκιές στην Αθήνα (1994), Ο σωσίας και οι δαίμονες του πάθους (1995), Ο Μυστικός Νοέμβρης (μυθιστόρημα, 1996), Το χαμένο μπλουζ (μυθιστόρημα, 1997), Μν  (γυναικείο αντιμυθιστόρημα, 1999), Η γυναίκα της όγδοης μέρας, (Μυστικός έρως – Απόκρυφος βίος) (μυθιστόρημα, 2001), Τάνγκο του Τσε. Από την Τάνια στην Τίνα (αφήγημα για την παγκοσμιοποίηση στον 21ο αιώνα, 2002), Βαμπίρ και κανίβαλοι (2004), Ζητούνται Αλχημιστές (2005), Θηλυκό Πόκερ (2006). Λευκό Κοτσύφι, blue tree, Μαύρο Καράβι (2008). Ε, Πρόεδρε! (2009). Εβδομη Αίσθηση - troika Μοίρα (2010).
Παλαιότερα πολιτικά και ιδεολογικά έργα του είναι: Προβλήματα του Κράτους (Σύγχρονη Εποχή, 1979), Σοσιαλιστική αυτοδιαχείριση και γραφειοκρατία (Σύγχρονη Εποχή, 1982), Ο σοσιαλισμός στο κατώφλι του 2000 (Σύγχρονη Εποχή, 1983), Μετά (Νέα Σύνορα, 1992). Συμμετείχε επίσης σε μια σειρά συλλογικών έργων. Έχει δημοσιεύσει μια σειρά κοινωνικών και πολιτικών μελετών.

 

Ασχολήθηκε με την οικονομική ανάλυση και πρόγνωση στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Δημιούργησε ραδιοφωνικές εκπομπές όπως «Καινά δαιμόνια», «Γυμνό Σάββατο», «Ε, φίλε!» και  « Ανοιχτό Σάββατο» στον Flash 96,0 και στη συνέχεια στον Alpha 98,9. Έγραψε θεατρικά έργα και άλλα αφηγήματα για το ραδιόφωνο, καθώς και ιστορικά αφιερώματα για τα μεγάλα ρεύματα της παγκόσμιας μουσικής.

Καραντίνα ή νέος κυβερνητικός συνασπισμός;

του Μίμη Ανδρουλάκη.


Μη σπαταλάτε ενέργεια για κάτι που δεν υπάρχει πλέον. Οι ραγδαίες ανακατατάξεις (πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, συρρίκνωση και δυϊσμός του ΠΑΣΟΚ, σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι με κοινοβουλευτική ομάδα, πρωτοφανής αριθμός ανεξαρτήτων, υπόδικοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής) αφήνουν εδώ και καιρό ξεκρέμαστη, κυριολεκτικά στον αέρα, τη σημερινή σύνθεση της Βουλής.