Στη συνέχεια, καθώς τα 14 από τα 15 κράτη μέλη στην ΕΕ ζητούσαν «πρώτα λύση, μετά ένταξη», έγινε διασύνδεση μεταξύ της επιθυμίας για ορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία και της ανάγκης να ολοκληρωθεί η ενταξιακή πορεία της νήσου χωρίς η επίλυση να είναι προαπαιτούμενο. Έτσι στο Ελσίνκι ο. Κ. Σημίτης πέτυχε ακριβώς αυτό: ένταξη της νήσου, με ή χωρίς λύση στο κυπριακό, ορισμός ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία, 4 Δεκεμβρίου 2004
.Σήμερα, ασφαλώς τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Ωστόσο, η πολιτική των διασυνδέσεων με άλλα μέσα μπορεί και σήμερα να κάνει τη διαφορά, όπως την έκανε το 1995 και το 1999. Ποιο είναι σήμερα το κεντρικό στοίχημα; Ασφαλώς η επίλυση στο κυπριακό! Ποιο είναι το κεντρικό ζητούμενο στις ευρωτουρκικές σχέσεις; Η αναζωογόνηση της σχέσης αυτής, μια ώθηση στην πορεία της, ώστε να αποκτήσει ξανά μομέντουμ, μορφή και ουσία. Πώς;
- -Με καθαρή θέση της Λευκωσίας ότι σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν θετικά στο κυπριακό, η Λευκωσία θα προχωρήσει σε άνοιγμα των κλειστών κεφαλαίων στη διαπραγμάτευση Τουρκίας-ΕΕ, τα οποία μπλοκάρει η ίδια για σκοπούς άσκησης πίεσης στην κατοχική δύναμη.
- -Με καθαρή θέση ότι η Λευκωσία μπορεί να αποτελέσει έναν κρίσιμης σημασίας παίκτη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εφόσον, η δεύτερη υιοθετεί και εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τις αμοιβαίες Συμφωνίες και τις Εκθέσεις Προόδου της Επιτροπής. Η Κύπρος θα είναι η περισσότερο ωφελημένη χώρα από την ενίσχυση της δυτικής πορείας της Τουρκίας, πάντοτε με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από την ΕΕ.
- -Στο ίδιο πλαίσιο, και υπό το φως μιας ευρείας συνεννόησης, η ενεργειακή πολιτική στην Α. Μεσόγειο θα αποκτήσει ισχυρή ευρωπαϊκή ομπρέλα και τοπικούς παίκτες. Η Κύπρος και το Ισραήλ ως παροχείς ενεργειακής ύλης και η Τουρκία ως κόμβος μεταφοράς ή αγοράς της. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μετά την επίλυση του κυπριακού, καθώς θα απελευθερώσει χρόνο, μέσα και διαδρομές οι οποίες θα καθιστούν τις συνέργειες πιο αποτελεσματικές.
- -Με την επίλυση του κυπριακού θα δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο σύμφωνα με το κείμενο μιας συμφωνίας και ταυτόχρονα μια νέα ισορροπία θα οικοδομηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όσοι θεωρούν ότι το τελευταίο στοιχείο μπορεί να αγνοηθεί, κινούνται στη σφαίρα της ουτοπίας. Στην πράξη, η απόλυτη επικράτηση είναι αδύνατη, αυτό που είναι δυνατό είναι ένας ρεαλιστικός συμβιβασμός μέσα από τον οποίο τα μέρη θα είναι κερδισμένα. Έννοιες όπως επιβολή ή εξόντωση σημαίνουν διατήρηση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων. Έννοιες όπως κίνητρα συμφερόντων, αμοιβαία επωφελής ισορροπίες, δημιουργούν κίνητρα για την αλλαγή, ώστε όλοι οι κύπριοι να αισθάνονται κερδισμένοι.
- -Αυτή η αλλαγή θα βελτιώνει ουσιωδώς την παρούσα κατάσταση πραγμάτων και με τη συμμετοχή της νήσου στο ευρωπαίκό γίγνεσθαι η εξελικτική πορεία θα προσθέτει ακόμα περισσότερη πρόοδο μέσα στην θεσμική λειτουργία της ΕΕ. Με τη συμμετοχή στην ΕΕ ξεκινάς από ουσιωδώς καλύτερες θέσεις και συν τω χρόνω η εμπειρία, η παιδεία, η οικονομία, η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη θα αφήνουν πίσω τους ξεπερασμένες από τη ζωή πρόνοιες, φοβίες ή αγκυλώσεις και έτσι θα οικοδομούν μια ολοένα και καλύτερη Κύπρο.