Είναι γεγονός ότι η κατάσταση στην ΟΝΝΕΔ είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Νεολαία δεν σημαίνει συνάθροιση κάποιων ατόμων με μικρή ηλικία. Νεολαία σημαίνει φρέσκιες ιδέες. Σύγχρονη νοοτροπία. Αγώνες για το δίκαιο και τη δημοκρατία.
Τι εικόνα εξέπεμψαν οι νέοι της ΝΔ το τελευταίο Σαββατοκύριακο; Είναι δυνατόν στη νοοτροπία τους να επιστρέφουν σε αντιλήψεις του Γκρούεζα;
Η ΟΝΝΕΔ είχε καταντήσει ένας όμιλος δήθεν ελίτ, που συναθροιζόταν σε κλαμπ και σε καφέ και σε ένα φυτώριο επαγγελματικών πολιτικών στελεχών ή υποψηφίων βουλευτών. Αλήθεια ποιοι από τους πρώην προέδρους της ΟΝΝΕΔ έχουν ένσημα; Θυμάμαι μόνο δύο τον Σταμάτη Μαύρο και τον Πάνο Σιδέρη. Κανείς από τους δύο δεν βρίσκεται στην πολιτική. Εγκατέλειψαν αηδιασμένοι.
Δεν πρέπει όμως να τα ισοπεδώνουμε όλα. Η ΟΝΝΕΔ έβγαλε και αξιόλογα πολιτικά στελέχη όπως ο Χατζηδάκης, ο Μεϊμαράκης, ο Τσιγκούνης που υπηρέτησαν ή υπηρετούν την πολιτική με συνέπεια, χωρίς να ξεφεύγουν από τις αξίες και τις αρχές του κόμματος.
Σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή, ο ρόλος μιας νεολαίας έπρεπε να είναι πολύ ισχυρός. Η ΟΝΝΕΔ έπρεπε να είναι πρωτοπόρα στους κοινωνικούς αγώνες για εφαρμογή της λογικής και του ρεαλισμού στην πολιτική. Έπρεπε να είναι πρωτοπόρα στον αγώνα κατά του λαϊκισμού. Να είναι πρωτοπόρα στον αγώνα αλληλεγγύης για τους κοινωνικά αποκλεισμένους που όλο και περισσότερο αυξάνονται. Έπρεπε να είναι πρωτοπόρα στον αγώνα της ανθρωπιάς στη Λέσβο και στην Ειδομένη ενάντια στην εκμετάλλευση των διαφόρων αυτοαποκαλούμενων «αλληλέγγυων». Έπρεπε να είναι πρωτοπόρα στον αγώνα για την αναδιάρθρωση της παιδείας και στον εκδημοκρατισμό των πανεπιστημίων από τον αριστερίστικο λαϊκισμό και φασισμό. Μια σύγχρονη και φρέσκια σε ιδέες και νοοτροπία νεολαία ξέρει τι να κάνει και πώς να είναι χρήσιμη πρώτα στον τόπο και μετά στο κόμμα της. Δυστυχώς η ΟΝΝΕΕΔ όπως την είχαν καταντήσει οι μηχανισμοί και οι φατρίες, ήθελε να είναι χρήσιμοι μόνο σε εκείνους που την ήλεγχαν.
Αυτό προσπάθησαν να κάνουν και ορισμένοι στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακατέχεται από την αρχή της μη εμπλοκής. Δεν έστησε μηχανισμό για να ελέγξει τη νεολαία, γιατί έτσι το βλέπει ιδεολογικά. Το έπραξαν όμως κάποιοι άλλοι. Το έκαναν μάλιστα με τόσο άγαρμπο τρόπο που θέλοντας να ελέγξουν την Κεντρική Επιτροπή ανακοίνωσαν ότι έκαναν εκλογές, ανακοίνωσαν και ένα «μαγειρεμένο» αποτέλεσμα, χωρίς όμως να έχουν στήσει κάλπες.
Είναι προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν θέλησε να μετάσχει σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι. Στελέχη που στα 25 τους στήνουν αποτελέσματα και κάνουν νοθεία δεν έχουν καμία θέση στη Νέα Δημοκρατία. Θα μπορούσε αφού ανακάλυψε την απάτη να τους κρατά στο χέρι. Δεν το έκανε γιατί δημοκρατία σε συνθήκες καμόρας δεν μπορεί ποτέ να σταθεί.
Για κάποιους το εγχείρημα της ΟΝΝΕΔ ήταν μια πρόβα, για να δουν τα αντανακλαστικά του κ. Μητσοτάκη και να εξετάσουν αν μπορούν να κάνουν το ίδιο και στο κόμμα. Πιθανόν. Αλλά μετά την αντίδραση Μητσοτάκη, λογικό είναι να έχασαν κάθε τέτοια όρεξη.
Η νοοτροπία της πολιτικής απάτης και σήψης που εκπέμφθηκε μέσα από το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, είναι η νοοτροπία που η κοινωνία μας ακολούθησε τα τελευταία χρόνια και η χώρα οδηγήθηκε στο σημερινό χάλι. Ήταν δυνατόν λοιπόν ένας νεοεκλεγμένος αρχηγός που ως σύνθημά του είχε το «Από την Αρχή» να συμπορευθεί με αυτή τη νοοτροπία; Τι μήνυμα θα έστελνε στην κοινωνία;
Σε ό,τι αφορά στα εσωκομματικά πρέπει να κάνουμε μια υπενθύμιση.
Το 1998 ο Κώστας Καραμανλής αναγκάστηκε να διαγράψει έξι κορυφαία στελέχη της ΝΔ επειδή παραβίασαν την κομματική γραμμή. Δεν υπήρχαν ηθικοί λόγοι. Μόνο κομματικοί. Πολλοί είπαν ότι εκείνες οι διαγραφές τον έκαναν πραγματικό αρχηγό.
Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά «διαγράφει» ολόκληρη τη νεολαία για ηθικούς λόγους. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Καραμανλής θα αντιδρούσε διαφορετικά μπροστά στα φαινόμενα σήψης και παλαιοκομματισμού που εξελίχθηκαν στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Γιατί, επιτέλους, με κάποιο τρόπο οι πολιτικοί πρέπει να στέλνουν το μήνυμα ότι η ηθική και η πολιτική δεν είναι έννοιες ασύμβατες.
Πολλοί λένε ότι και ο Κυριάκος με την απόφασή του για διάλυση της ΟΝΝΕΔ έδειξε ότι έχει τη στόφα του αρχηγού. Απομένει όμως και η απόφαση και οι όροι επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, που θα δείξει ότι όντως ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται μέσα στην κοινωνία και η νεολαία δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ για λίγους φίλους που το βλέπουν ως όχημα για την εκπλήρωση των πολιτικών τους φιλοδοξιών. Όπως επίσης, με την επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ θα δείξει ότι ως αρχηγός και όχι απλώς ως πρόεδρος, ξέρει να αξιοποιεί κάθε στοιχείο του κόμματος στην προσπάθεια για απαλλαγή της χώρας από την νεοαριστερή λαίλαπα. Γιατί πρόεδρος εκλέγεσαι. Αρχηγό όμως σε κάνουν οι αποφάσεις που θα λάβεις.