γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκκινεί μια «από τα κάτω» προσέγγιση για να διαμορφωθεί το μέλλον της Ευρώπης μαζί με πολίτες όλων των αντιλήψεων και ηλικιών.
Η συζήτηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Κ. Charles Michel και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen, οδήγησε στην ολομέλεια του κοινοβουλίου όπου ακολούθησε ψήφισμα, το οποίο αντικατοπτρίζει το όραμα του κοινοβουλίου για την επερχόμενη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
Οι ευρωβουλευτές θέλουν οι φωνές των πολιτών να βρεθούν στο επίκεντρο μιας ευρείας συζήτησης για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις, που δεν θα είχαν προβλεφθεί όταν γραφόταν η Συνθήκη της Λισσαβόνας. Η Διάσκεψη θα πρέπει να ξεκινήσει το 2020 και να διαρκέσει δυο χρόνια.
Το ψήφισμα, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι οι πολίτες από όλες τις κοινωνικές ομάδες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και ενδιαφερόμενα μέρη σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να εμπλακούν στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της ΕΕ σε συνάρτηση με τις ανησυχίες των πολιτών . Η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει «από τα κάτω», να είναι διαφανής, περιεκτική, συμμετοχική και ισορροπημένη, ενώ ανοιχτά θα πρέπει να είναι τα ενδεχόμενα αναθεώρησης των συνθηκών και θέσπισης ενός μόνιμου μηχανισμού συμμετοχικής δημοκρατίας.
Η Διάσκεψη θα πρέπει να πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, ώστε να διασφαλιστεί ένα κατάλληλο επίπεδο εμπλοκής τους και συνέχειας σε επίπεδο ανάληψης δράσης μετά την ολοκλήρωση της.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν να επιθυμούν ένα σημαντικότερο ρόλο για το Κοινοβούλιο, ενώ τα δεδομένα του ευρωβαρόμετρου της Επιτροπής δείχνουν πως 83% των ερωτηθέντων θέλουν «η φωνή των πολιτών» της ΕΕ να λαμβάνεται περισσότερο υπόψιν στις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης.
Η Ελλάδα κινείται με σωστό τρόπο και ενισχύει τις πρωτοβουλίες πολιτών που στόχο έχουν την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας.
Είναι η στιγμή να μπει μπροστά η νέα γενιά και μέσα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να ξεκινήσουν δράσεις που θα ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή προοπτική μας, σε όλα τα επίπεδα.
Οι πολίτες είναι έτοιμοι, απαιτείται σωστός συντονισμός και καταμερισμός αρμοδιοτήτων. Το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, κάνει πολύ παραγωγική δουλειά και συντονίζει δράσεις σε όλη την Ελλάδα.
Η Ελλάδα μπορεί και αξίζει να πρωταγωνιστήσει στην πορεία για το Μέλλον της Ευρώπης.