Η Καβάλα λόγω της γεωγραφικής της θέσης δέχεται καθημερινά κύματα προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως από την Λέσβο. Στο συνεδριακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» φιλοξενούνται περισσότεροι από 1000 πρόσφυγες. Στο κλειστό γυμναστήριο Ελευθερούπολης μεταφέρθηκαν 200 πρόσφυγες, ενώ άλλοι φιλοξενούνται σε πρόχειρους και αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε καθοριστικό το ενδιαφέρον και η συμβολή των εθελοντών, οι οποίοι προσέφεραν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα ο Δήμος ανέλαβε την σίτιση και την ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε συνεργασία με τους ιδιώτες γιατρούς της πόλης που καθημερινά προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πρόσφυγες.
Το προσφυγικό ήταν αναπόφευκτο να απασχολήσει και την Καβάλα. Ωστόσο, η περιπλοκή ξεπερνά τις δυνατότητες της πόλης μας, η οποία δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος τόσων ανθρώπων, όταν μάλιστα η κεντρική κυβέρνηση εκ των πραγμάτων αδυνατεί να καταρτίσει ένα σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος στην ρίζα του.
Η Καβάλα δεν έχει τις υποδομές, τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτούνται για να φιλοξενήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να επιμένουμε σε ιδεοληψίες. Είναι ζήτημα αρχής και για την Ηγεσία του Δήμου αλλά και για τους δημότες, οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες που καταφθάνουν στην πόλη να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα και αποτελεσματικά. Η παραμονή τους σε στάδια και συνεδριακά κέντρα ή ακόμα χειρότερα σε πλατείες και πεζοδρόμια, δεν αρμόζει στο δημοκρατικό και ελευθεριάζον πνεύμα που διέπει τον λαό της Καβάλας και την Δημοτική αρχή. Μια πόλη που μαστίζεται από την ανεργία και την οικονομική κρίση σε καμία περίπτωση δεν δύναται να πλαισιώσει ένα ακόμη πρόχειρο και άναρχο hotspot, μετατρεπόμενη σταδιακά σε αποθήκη χιλιάδων ψυχών.
Η Δήμαρχος έδειξε από την πρώτη στιγμή σοβαρότητα, υπευθυνότητα και θέληση να δράσει αποφασιστικά και να δώσει λύσεις. Άλλωστε, σκοπός της εκάστοτε Ηγεσίας είναι να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κοινό καλό και το συμφέρον εκείνων που εκπροσωπεί. Η Δήμητρα Τσανάκα διατρανώνει με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία την θέση ότι η Καβάλα δεν πρέπει και δεν μπορεί να δεχτεί hotspot. Αυτή είναι μια τίμια και καθαρή στάση. Οι συνθήκες είναι απαγορευτικές για κάτι τέτοιο. Αυτό που η Κυβέρνηση εξαιτίας των ιδεοληψιών και του αριστερισμού της δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί και να εφαρμόσει, το κάνει η Δήμαρχος μιας μικρής πόλης της Μακεδονίας. Ο λαός της Καβάλας οφείλει να σταθεί δίπλα στην Δήμαρχο του και να υποστηρίξει αυτό το δύσκολο αλλά ταυτόχρονα, απολύτως αναγκαίο εγχείρημα.
Εμείς, που προερχόμαστε από προσφυγικές οικογένειες και που στην συνείδηση μας έμειναν χαραγμένες οι διηγήσεις των αγαπημένων μας προσώπων για εκείνες τις τραγικές ημέρες του Ελληνισμού, δεν μπορούμε να στεκόμαστε ασυγκίνητοι μπροστά στο ανθρώπινο δράμα. Δεν πρόκειται να εκμεταλλευτούμε τους πρόσφυγες χάριν του πολιτικού μας οφέλους. Για εμάς που πραγματικά ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ την ανθρώπινη υπόσταση δεν έχουμε το δικαίωμα να μπούμε σε αυτήν την συζήτηση. Γιατί ανθρωπισμός δεν είναι να έχεις 500 άτομα – 500 προσωπικότητες σε μια παλιά αποθήκη, χωρίς πρόσβαση ούτε σε καθαρό νερό. Αυτός είναι ο «ανθρωπισμός» της Αριστεράς, αυτόν τον «ανθρωπισμό» τον αποστρεφόμαστε.
Ένα ευρωπαϊκό κράτος αυτά τα ζητήματα όφειλε να τα έχει διευθετήσει προ πολλού. Είναι μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, γιατί όχι μόνον έχει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής, της πιο ανίκανης κυβέρνησης όλων των εποχών αλλά βρίσκεται και ενώπιον του προσφυγικού – μεταναστευτικού, στην γιγάντωση του οποίου συνέβαλε κομβικά η σημερινή κυβέρνηση, δίνοντας το σήμα των ανοιχτών συνόρων στην παγκόσμια κοινότητα. Κατά αυτόν τον τρόπο Μαροκινοί βρέθηκαν στην Ειδομένη και η Κυβέρνηση σφυρίζει κλέφτικά.
Οι Δημοτικές αρχές είναι εκείνες που πρέπει να κινητοποιηθούν και να δράσουν μέσα στο χάος του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Τσανάκα και οι συνεργάτες της έχουν δώσει έναν άνισο αγώνα προκειμένου οι πρόσφυγες να δεχτούν την φροντίδα και την μέριμνα της Πολιτείας. Καθημερινά, οι υπάλληλοι του Δήμου Καβάλας εγκαταλείπουν τα γραφεία τους και μεταβαίνουν στους χώρους φιλοξενίας όπου παρέχουν υποστήριξη σε συνεργασία με ιδιώτες. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο και σταθερό σχέδιο για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι είτε είναι πρόσφυγες, είτε παράνομοι μετανάστες, δεν παύουν να είναι άνθρωποι και η μόνιμη παραμονή τους στην Καβάλα είναι πρακτικώς αδύνατη. Όλοι οι Καβαλιώτες έχουμε χρέος να στηρίξουμε την απόφαση της Δημάρχου να μην δεχτεί hotspot στην Καβάλα μέχρι να λάβουν το μήνυμα οι ένοικοι (έστω και για λίγο ακόμη ) του Μαξίμου.