Συνολικά 26 χώρες συμμετέχουν στη ζώνη Σένγκεν, 22 κράτη-μέλη της Ε.Ε και 4 μη –μέλη(Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία).Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν να εξαιρεθούν από τη συμφωνία, ενώ η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Ρουμανία είναι υποψήφιες προς ένταξη.
Μετά την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αρκετές χώρες επανέφεραν προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους κατά τους τελευταίους μήνες. Ελέγχους πραγματοποιούν σήμερα στα σύνορά τους η Αυστρία, η Γαλλία, η Δανιά, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Σουηδία.
Ο κώδικας συνόρων του Σένγκεν αναφέρει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι μπορούν να επανεισαχθούν για 10 ημέρες για λόγους δημόσιας τάξης ή εθνικής ασφάλειας. Οι έλεγχοι αυτοί μπορούν να διατηρηθούν και να ανανεωθούν για συνολικά δύο μήνες. Ωστόσο, εάν υπάρχει μια σαφής απειλή για την εσωτερική ασφάλεια, οι έλεγχοι μπορούν να διατηρηθούν για περίοδο 30 ημερών έως κατ’ ανώτατο όριο έξι μηνών. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούν να παραταθούν για δύο χρόνια.
Η Γαλλία ορίζει μόνη της τον έλεγχο των συνόρων της, εδώ και τρείς μήνες και η λογική της συνεργασίας και της συνεννόησης των κρατών-μελών της Ε.Ε βρίσκεται σε αδράνεια.
Η φυγή των ξένων επενδυτών, ο κίνδυνος μακράς και επώδυνης αξιολόγησης και η απουσία αγοραστών συνθλίβουν το Χρηματιστήριο. Χωρίς άμυνες η αγορά, όσο παραμένει αδρανές το τοπίο και δε προχωρά η ελληνική συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε μια ειλικρινή συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές, η πατρίδα μας θα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και τα προβλήματα θα διαδέχονται το ένα το άλλο.
Τώρα κρίνεται η ευρωπαική μας παρουσία και θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη όσοι μας κυβερνούν, ότι ο ελληνικός λαός παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στην ευρωπαική του διαδρομή.