Μέχρι το 2009 ο πρόεδρος της ΝΔ (και όχι ο αρχηγός, γιατί για να γίνεις αρχηγός δεν αρκεί μόνο να εκλεγείς πρόεδρος) εκλεγόταν από το Συνέδριο. Έτσι είχε εκλεγεί ο Κώστας Καραμανλής το 1997, μέσα από μια διαδικασία όπου ψήφισαν περί τους 5.000 εκλέκτορες – σύνεδροι και όλοι, ακόμα και οι ηττημένοι, ήταν ικανοποιημένοι με τον τρόπο εκλογής.
Στα τέλη του 2003 ο Κώστας Σημίτης παραιτήθηκε από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και έχρησε υποψήφιο τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος με μόνο αντίπαλο τον εαυτό του θέλησε να εκλεγεί από τη βάση, συγκεντρώνοντας περί το ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων, για το οποίο, εκ των υστέρων, πολλοί διατηρούν επιφυλάξεις αν ήταν αληθινό, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που ψήφισαν τρεις και τέσσερις φορές. Προσωπικά έχω μαρτυρίες πρώην ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που το παραδέχονται.
Το 2009, η ΝΔ και κυρίως ο ένας εκ των υποψηφίων, Αντώνης Σαμαράς (ομόσταυλος του Γιώργου Παπανδρέου στο Harvard), αρχικώς μέσω διαφόρων «λαγών» του, είχε προτάξει την ιδέα η εκλογή να γίνει από τη βάση.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ευεπίφορη σε κάθε νεωτεριστική ιδέα και υπό το άγχος ότι θα την κατηγορήσουν ότι δεν θέλει να εκφραστεί ο λαός, έκανε το θανάσιμο πολιτικό λάθος να δεχθεί την εκλογή από την κομματική βάση.
Τότε ο Καραμανλής βλέποντας που οδηγείται η διαδικασία είχε πει «κάντε ό,τι θέλετε αρκεί να μη διαφωνεί ούτε ένας». Αργότερα όταν βουλευτής είπε στον πρώην πρωθυπουργό ότι ήταν λάθος του που επέτρεψε να ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία που οδήγησε το κόμμα στην αγκαλιά του κ. Σαμαρά, ο Καραμανλής είχε πει: «Εγώ της έδωσα ένα κόμμα. Αυτή δεν το κράτησε».
Αποτέλεσμα, σε εκείνη την εκλογή, ήταν το περιβόητο ηλεκτρονικό σύστημα που θα διασφάλιζε ότι δεν θα υπήρχαν διπλοψηφίες, να καταρρεύσει γύρω στις 10.00 το πρωί και να υπάρξουν πάμπολλες περιπτώσεις πολιτών, ασχέτων με τη ΝΔ, που ψήφισαν περισσότερες από δύο και τρεις φορές… Τυχαίο;
Χθες ο Βουλευτής και πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο twitter, χαρακτήρισε το εκλογικό σύστημα που αναδεικνύεται πρόεδρος της ΝΔ «ανόητο». Και πρόσθεσε ότι «η εκλογή προέδρου στη ΝΔ μπορούσε γίνει από ένα ικανό αριθμό εκλεκτόρων και όχι από έναν αριθμό οπαδών με τρία ευρώ…»
Αλλά και ο Κώστας Γκιουλέκας σε συνέντευξή του δήλωσε ότι θα έπρεπε οι ψηφοφόροι να εγγραφούν σε λίστες και να υπογράψουν ένα κείμενο «αρχών και αξιών» για να έχουν το δικαίωμα ψηφοφορίας. «Με 2 – 3 ευρώ όποιος θέλει ψηφίζει. Σκεφτείτε εμένα στον Περισσό να εκλέγω το γραμματέα του ΚΚΕ» είπε.
Έχουν δίκιο και οι δύο.
Σκεφτείτε λοιπόν το ακραίο σενάριο, τον κ. Τσίπρα να θέλει να πριμοδοτήσει κάποιον εκ των υποψηφίων και να στέλνει τους οργανωμένους οπαδούς του να ψηφίζουν για να εκλεγεί αυτός που εκείνος κρίνει ότι είναι πιο εύκολος αντίπαλός του…
Πόσο δημοκρατικό είναι να ορίζει άλλος την τύχη του κόμματος στο οποίο εγώ είμαι εγγεγραμμένος;
Πόσο δημοκρατικό είναι να ψηφίζει ο πολιτικός μου αντίπαλος για το δικό μου μέλλον;
Η διαδικασία εκλογής προέδρου στη ΝΔ έχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία.
Γίνονται εκλογές χωρίς να είναι γνωστό το εκλογικό σώμα.
Ακόμα και στο τελευταίο σωματείο σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, οι εκλογές γίνονται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που είναι εκ των προτέρων γνωστοί στους υποψηφίους. Δεν διαμορφώνονται την ώρα της ψηφοφορίας γιατί έτσι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του αποτελέσματος από κάποιον εκ των υποψηφίων.
Τι είδους δημοκρατική διαδικασία είναι αυτή που ο κάθε υποψήφιος δεν γνωρίζει ποιοι θα τον εκλέξουν;
Στην ουσία πρόκειται για ευτελισμό της δημοκρατίας και όχι για δημοκρατία. Γιατί όταν σε μια διαδικασία που λέγεται δημοκρατική δεν τηρούνται οι κοινώς παραδεκτοί κανόνες της δημοκρατίας, τότε έχουμε παρωδία δημοκρατίας…
Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε τις καταγγελίες Μεϊμαράκη για προσπάθεια να επιβληθεί συγκεκριμένη ηλεκτρονική εταιρεία, χωρίς διαγωνισμό, που θα διασφάλιζε με… τον δικό της τρόπο, το… αδιάβλητο της διαδικασίας!!!
Θα συμφωνήσω λοιπόν με τον κ. Γιουλέκα και με τον κ. Δένδια και θα προτείνω το εξής, γιατί ακόμα και τώρα υπάρχει καιρός να σωθεί η τιμή και η υπόληψη της ΝΔ:
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα πρέπει να θέσει μια καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία οι πολίτες που επιθυμούν θα μπορούν να εγγραφούν. Έστω η ημερομηνία αυτή θα είναι η 5η Νοεμβρίου. Οι εγγραφές θα πρέπει να γίνουν στις Δημοτικές Οργανώσεις ή στις ΝΟΔΕ. Στις 6 Νοεμβρίου με τη δυνατότητα που δίνει σήμερα η τεχνολογία όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν στα χέρια τους τον κατάλογο με το εκλογικό σώμα, τους πολίτες δηλαδή που θα ψηφίσουν. Και μέχρι τις 22 Νοεμβρίου θα μπορούν να απευθυνθούν σε αυτούς τους πολίτες με κάθε τρόπο για να τους πείσουν για να τους ψηφίσουν.
Έτσι θα γίνουν οι εκλογές με εκλογικούς καταλόγους. Δεν έχει σημασία αν θα είναι ένα εκατομμύριο οι εκατό χιλιάδες οι ψηφοφόροι. Οι Οργανώσεις της ΝΔ είναι εκεί, θα είναι ανοικτές και όποιος πιστεύει στις ιδέες της ας περάσει το κατώφλι της κομματικής οργάνωσης και να εγγραφεί για να ψηφίσει. Και όχι με μια διαδικασία του «είδα φως και μπήκα, να ρίξω και μια ψήφο, πάρε και τα τρία ευρώ…» που ευτελίζει το κόμμα και γελοιοποιεί τη διαδικασία της δημοκρατίας.
Κλείνοντας επιτρέψτε μου μια αναφορά στη διαδικασία του debate.
Κάποιοι εκ των υποψηφίων το αποδέχονται και κάποιοι όχι.
Θα επικαλεστώ και πάλι τη συνέντευξη του κ. Γιουλέκα ο οποίος είπε ότι «αν γίνει debate μεταξύ των υποψηφίων θα είναι τραγικό για τη ΝΔ».
Μα, εδώ πάμε σε εκλογές χωρίς εκλογικούς καταλόγους. Δεν ξέρουμε ποιο είναι το εκλογικό σώμα… Αυτό μας πείραξε; Δηλαδή θέλουμε δημοκρατία ala cart; Είναι δημοκρατικό να κάνεις εκλογές χωρίς να ξέρεις ποιοι θα ψηφίσουν, αφήνοντας περιθώριο να παρεισφρήσει ο κάθε ένας που έχει οιοδήποτε συμφέρον και δεν είναι δημοκρατικό να ακούσουν οι ψηφοφόροι τι πρεσβεύει ο κάθε υποψήφιος;
Τι είδους αντίληψη για τη δημοκρατία είναι αυτή που δεν θέλει τον ψηφοφόρο ενημερωμένο;
Κι εν πάση περιπτώσει έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση η μόνη περίπτωση για να αποκαλυφθούν όσοι αντιμετωπίζουν την εκλογή προέδρου της ΝΔ ως πασαρέλα και να αποκαλυφθεί η γύμνια των θέσεών τους είναι ένα debate μεταξύ των υποψηφίων. Να τους δει όλους μαζί ο λαός και να κρίνει. Τις θέσεις και τις προτάσεις, όποιας απόκλισης και αν είναι αυτές, δεν πρέπει να τις φοβόμαστε. Εκείνο που πρέπει να μας τρομάζει είναι η έλλειψη θέσεων, γιατί οδηγεί στο λαϊκισμό. Και η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν αντέχουν έναν ακόμα Τσίπρα, έστω κι αν είναι από το στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς ή της Δεξιάς.