γράφει ο Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.
Η επανεκλογή του Γάλλου προέδρου κ. Μακρόν είναι μια ελπίδα για την Ευρώπη, αρκεί να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες που θα προστατεύουν τους πολίτες της ΕΕ.
Με 17 μονάδες διαφορά ο κ. Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας συγκεντρώνοντας το 58,5% των ψήφων, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, δημοσιοποιώντας το ακόμη προκαταρκτικό τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων. Η αντίπαλός του κα Μαρίν Λεπέν έλαβε 41,45% των ψήφων, ιστορική επίδοση για τη γαλλική ακροδεξιά. Η συμμετοχή ανήλθε στο 72% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Στον πρώτο γύρο των εκλογών, τη 10η Απριλίου, τα δύο παραδοσιακά γαλλικά κόμματα εξουσίας –οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι– καταποντίστηκαν, καταγράφοντας ιστορικά χαμηλά ποσοστά.
Ο κ. Μακρόν είναι ο πρώτος πρόεδρος μετά από 20 χρόνια που καταφέρνει να μείνει στη θέση του για δεύτερη πενταετία, μετά το Σαρλ Ντε Γκολ και το Ζακ Σιράκ, την περίοδο της τέταρτης γαλλικής δημοκρατίας (από το 1959 έως σήμερα). Ο κ. Μακρόν κατάφερε να νικήσει με πάνω από 17 μονάδες διαφορά έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου κας Λεπέν, που φαίνεται ότι έλαβε λίγο πάνω από το 41% των ψήφων, ποσοστό λιγότερο απ’ όσο ανέμενε το επιτελείο της. Η συμμετοχή των Γάλλων πολιτών ανήλθε στο 71,8%.
Καλείται να λάβει πρωτοβουλίες που θα ισχυροποιήσουν την ΕΕ και θα στείλουν ισχυρό μήνυμα στον επεκτατισμό της Ρωσίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» στο πετρέλαιο που εισάγει από τη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «The Times.»
«Εργαζόμαστε πάνω στο έκτο πακέτο κυρώσεων κι ένα από τα ζητήματα που εξετάζουμε είναι να επιβάλλουμε εμπάργκο κάποιας μορφής στο ρωσικό πετρέλαιο. Όταν θα προχωρήσουμε στην επιβολή των κυρώσεων, πρέπει να το κάνουμε κατά τρόπο που θα μεγιστοποιεί την πίεση στη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιεί τις παράπλευρες απώλειες στη δική μας πλευρά», επεσήμανε ο κ. Ντομπρόβσκις.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε πως οι λεπτομέρειες για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο «ρωσικό αργό» δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί οριστικά, όμως αναμένεται να συμπεριλάβουν τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο ή την επιβολή δασμών πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου τιμών.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ευρώπης. Η ΕΕ εισήγαγε το 26% του αργού που κατανάλωσε το 2020 από τη χώρα αυτή.
Η Ουκρανία και ορισμένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους η Πολωνία και η Λιθουανία, απαιτούν να επιβληθεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο της Ρωσίας. Όμως άλλα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Ουγγαρία, εναντιώνονται στην επιβολή εμπάργκο άμεσα.
Μόλις το 12% των γερμανικών προμηθειών αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας κ. Ρόμπερτ Χάμπεκ. Όπως σημείωσε, σύμφωνα με το Reuters, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε λίγες μέρες ελπίζει να έχει αντικαταστήσει όλες τις παραδόσεις πετρελαίου από τη Ρωσία.
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η Ευρώπη δεν έχει ενιαία στάση και τα κράτη-μέλη κινούνται ανάλογα με τα συμφέροντα τους. Τέτοιες αποφάσεις εξαγριώνουν τους πολίτες και τους οδηγούν σε λανθασμένες επιλογές την ώρα της κάλπης. Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν έδωσε κάποιο μήνυμα;
Οι πολίτες απαιτούν αλληλεγγύη και υπεύθυνη στάση από τους ηγέτες τους. Όσο δεν το βλέπουν, τόσο θα απομακρύνονται από το όραμα της μεγάλης και διευρυμένης ΕΕ.