Τα τελευταία γεγονότα στη Τουρκία επηρέασαν την οικονομική σταθερότητα στη περιοχή και αποθάρρυναν τους ξένους επενδυτές να ασχοληθούν ενεργά στην ευρύτερη ζώνη της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε σωστά σε διπλωματικό επίπεδο και αναζητά συµµάχους σε µια ευρωπαϊκή λογική που θα δώσει ώθηση στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια να βγει ενωμένη από το Brexit.
Είναι η περίοδος των στρατηγικών συµµαχιών για να κερδίσουν τα κράτη-µέλη της ΕΕ τη µάχη της οικονομικής κρίσης και να οδηγήσουν τους λαούς τους σε λεωφόρους ανάπτυξης και ευημερίας.
Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός θα αποκτήσει θετικό πρόσημο, αν δώσει έμφαση στην εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών και επιλύσει τη τεράστια και άστοχη γραφειοκρατία της χώρας µας, που µόνο προβλήματα προσθέτει.
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και τα μέτωπα σε Ελλάδα και εξωτερικό απαιτούν σωστούς χειρισμούς, για να φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι μεταρρυθμίσεις να γίνουν πραγματικότητα και να στείλουν µμήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα άλλαξε και πετυχαίνει τους στόχους της.
Να ξαναβρούμε το όραμά µας και να διεκδικήσουμε το μέλλον που µας αξίζει µμέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και παραλείψεις.
Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες απαιτούν χρηματοδότηση και καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών ενισχύσεων. Μπορούμε να το πετύχουμε, αν παραμερίσουμε µικροκοµµατικές αντιλήψεις που κρατούν τη πατρίδα µας καθηλωμένη.
Ξένοι ηγέτες, µε πρώτο τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Οµπάµα, επισκέπτονται τη χώρα µας και δηλώνουν την έμπρακτη υποστήριξή τους. Είναι μοναδική µας ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε τους φίλους και συµµάχους µας για ένα νέο ξεκίνημα, που θα έχει ως σημείο αναφοράς τη καθημερινότητα του λαού µας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει να δώσει σκληρές µάχες για να καταφέρει να πείσει τους δανειστές, να συμφωνήσουν στη μείωση του χρέους της χώρας µας.
Γεγονότα που θα αποσυντονίζουν τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει θέσει ως κυρίαρχο στόχο τη προσέλκυση επενδύσεων και τη προώθηση των μεταρρυθμίσεων, πρέπει να αποφευχθούν.
Μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας εισήχθησαν στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης, προκειμένου να στηρίξουν την προσαρμογή της οικονομίας. Συνολικά, η ευελιξία έχει αυξηθεί, βελτιώνοντας την ικανότητα των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Τα σκληρά μέτρα έφεραν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Η οικονομία είναι ένα πολύπλοκο και αλληλένδετο σύστημα. Ένα σταθερό και βελτιωμένο επιχειρηματικό περιβάλλον απαιτεί συνολική συνοχή του συστήματος, συµπεριλαµβανοµένου του ρυθμιστικού, φορολογικού, νομικού και τεχνολογικού πλαισίου. Αρκετοί παράγοντες της αγοράς εργασίας θα µμπορούσαν να βελτιωθούν µε κάποιο τρόπο, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, δεν μπορεί να αναμένονται ότι θα επιλύσουν όλα τα προβλήματα από μόνες τους. Απαιτείται συλλογική δράση και προγραμματισμός.
Τα πρώτα ελληνικά έργα στο πλαίσιο EFSI έχουν ήδη υπογραφεί και πιστεύω ότι θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, του επενδυτικού περιβάλλοντος και θα δημιουργήσουν τις ποιοτικές θέσεις εργασίας που χρειάζεται η πατρίδα µας.
Ευκαιρίες πάντα θα υπάρχουν αρκεί το πολιτικό προσωπικό να αξιοποιεί τις δυνατότητες που του παρέχουν τα ευρωπαϊκά όργανα.
Η Ελλάδα µπαίνει σε µια άλλη πορεία που οφείλει να διεκδικήσει και να απαιτήσει τα όσα της ανήκουν. Έχουμε µμακρύ δρόμο μπροστά µας, αλλά ιδιαίτερα προκλητικό για μεγάλες αλλαγές που θα δώσουν άλλη δυναμική στη χώρα µας.
Τώρα είναι η ώρα των ρήξεων και των μεγάλων αποφάσεων.
Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα του Κωνσταντίνου Μαργαρίτη πατήστε εδώ!