Το ιταλικό δημοψήφισμα είναι πολύ σημαντικό για την σταθερότητα της Ε.Ε. αλλά και της ζώνης του ευρώ. Πολλοί Ιταλοί έχουν σπεύσει στις τράπεζες να αποσύρουν τα χρήματα τους, ακόμη η Ιταλία δεν έχει capital controls, αλλά εάν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, μάλλον δεν θα τα γλιτώσει.
Είναι πολλοί αναλυτές και διεθνείς οίκοι που βλέπουν από το δημοψήφισμα στην Ιταλία να απειλείται όχι μόνο το οικοδόμημα της Ε.Ε. αλλά και της ζώνης του ευρώ. Το βρίσκω λίγο υπερβολικό. Έχει ακουστεί μέχρι και η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ.
Το κίνημα των πέντε αστέρων του Πέμπε Γκρίλο σαρώνει στην Ιταλία και μοιάζει ότι ο πρώην ηθοποιός και κωμικός όποτε και αν γίνουν εκλογές θα βγει νικητής από την μάχη της κάλπης. Επίσης, ενισχύονται το κόμμα του Μπερλουσκόνι, αλλά και το ξενοφοβικό, ρατσιστικό η Λέγκα του Βορρά.
Στις αρχές του 2017 η Ολλανδία θα οδηγηθεί στις κάλπες, ο Χεερτ Βίλντερς που υποστηρίζει θέσεις,όπως η Ολλανδία πρέπει να βγει από την Ε.Ε. αλλά και από το ευρώ.
Τον Μάιο παίρνει σειρά η Γαλλία που μέχρι στιγμής εκεί τα πράγματα δείχνουν στο δεύτερο γύρο να πηγαίνουν ο Φρανσουά Φιγιόν και η Μαρίν Λεπέν. Ο πρώτος έχει ακραίες θέσεις στο μεταναστευτικό και ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα στην οικονομία. Η δεύτερη εάν κερδίσει τις εκλογές, θα μιλάμε για το τέλος της Ε.Ε.
Το φθινόπωρο ο εκλογικός παλμός μεταφέρεται στην Γερμανία, όπου η Μέρκελ θα διεκδικήσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία. Οι δημοκοπήσεις δείχνουν να προηγείται το κόμμα της Μέρκελ, αλλά ο κόσμος έχει απογοητευτεί από τον χειρισμό της στο προσφυγικό. Εάν, όπως καταλάβαμε από την επίσκεψη Ομπάμα ότι την έχρισε θεματοφύλακα των δυτικών αξιών, τότε η κ. Μέρκελ θα χρειαστεί να δείξει διπλωματική ικανότητα σε διάφορά θέματα που αφορούν την διεθνή σκηνή. Από τα χρόνια που είναι στην Καγκελαρία έδειξε, ότι δεν είναι και πολύ ικανή σε διπλωματικά θέματα.
Η Ευρώπη σκοτεινιάζει, δεν θα είναι όπως την ξέραμε, θα αλλάξουν πολλά στα γραφειοκρατικά γραφεία των Βρυξελλών, θα πρέπει να ψάξουν να βρουν απαντήσεις και να μην αναλώνονται σε λογύδρια.
Ο πλανήτης μάλλον ακόμα δεν μπορεί να αρθρώσει την φράση «Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ». Η Ευρώπη έπαθε το πρώτο πλήγμα με το Brexit. Θα αντέξει άλλα χτυπήματα;
Για περισσότερα άρθρα του Δημήτρη Τζελέπη πατήστε εδώ!