Guest

Η αλήθεια και η κοινή λογική προαπαιτούμενα για την έξοδο από την κρίση

 

Ζούμε σε μια περίοδο που η χώρα βυθίζεται όλο και πιο πολύ στο τέλμα με αποτέλεσμα η έξοδος από την κρίση αντί να γίνεται πιο εφικτή, δυστυχώς απομακρύνεται ή τουλάχιστον γίνεται δυσκολότερη.

Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ένα πρόσωπο μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και πολιτικά παιχνίδια, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πορεία της χώρας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι αν καθυστερήσουμε κι άλλο το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πιθανή η παράταση του 3ου μνημονίου, οπότε ουσιαστικά ή θα μιλάμε για 4ο μνημόνιο ή για 3ο plus

budget-banners-gif-1Αλλά ακόμα και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης εκφράζοντας κι αυτός την προσωπική του αγωνία επισημαίνει ότι καλύτερα τώρα μια κακή συμφωνία παρά μια καλύτερη αύριο.

Κάθε λογικός άνθρωπος σε αυτόν τον τόπο ακούγοντας ή διαβάζοντας όλες αυτές τις δηλώσεις κι επισημάνσεις θα προβληματιζόταν.

Αντ’ αυτού στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο αντικρίσαμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ δεχόταν συγχαρητήρια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό όταν οκτώ λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα δημοσιονομικά στοιχεία της περσινής χρονιάς, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο επιστρέψαμε σε ύφεση αλλά χάσαμε και το 1,1% του ΑΕΠ.

Και θα αναρωτηθεί κανείς: Μα ποιος του έγραψε την ομιλία; Επιτέλους, κανένας δεν σκέφθηκε να προστατεύσει τον πρωθυπουργό; Γιατί τον αφήνουν κι εκτίθεται με αυτόν τον τρόπο; Δεν καταλαβαίνουν;

Δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουν. Δυστυχώς, ούτε ο ίδιος καταλαβαίνει. Γνωρίζει, αλλά δεν θέλει να καταλάβει. Θεωρεί ότι τα πάντα είναι ζήτημα επικοινωνιακής πολιτικής. Αλλά δεν είναι έτσι. Υπάρχουν και οι δημοσιονομικοί δείκτες, αλλά, κυρίως υπάρχει και η πραγματική οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία στηριζόμενος στα ψέματα. Στη διάρκεια των δύο ετών που κυβερνά, η τακτική του οδήγησε τη χώρα σε οπισθοδρομήσεις. Είμαστε χειρότερα από εκεί που ξεκίνησε τη διακυβέρνησή του. Παρά τις τεράστιες θυσίες, αντί να προχωράμε μπροστά, πάμε πίσω. Στοχεύουμε να φθάσουμε στους δείκτες του 2015!!!

Δυστυχώς, όμως, ακόμα και τώρα εξακολουθεί να πιστεύει ότι όσο πιο μεγάλο ψέμα πει τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να γίνει πιστευτός. Όταν είσαι πρωθυπουργός και οι διακηρύξεις σου διαψεύδονται μέσα σε οκτώ λεπτά, κι εσύ εξακολουθείς να πανηγυρίζεις, τότε σίγουρα αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα. Και το πρόβλημα ίσως δεν είναι μόνο πολιτικό. Η φύση του θα πρέπει να εξετασθεί πέραν της πολιτικής επιστήμης…

Το ερώτημα όμως είναι: Αξίζει αυτή η τύχη για την Ελλάδα;

Φυσικά όχι. Φυσικά οι Έλληνες αξίζουμε μια καλύτερη τύχη. Αλλά αυτό δεν είναι μια ρήση η οποία διατυπώνεται απλά και μόνο για να διατυπωθεί. Αυτή είναι μια αναγκαιότητα για την οποία πρέπει να αγωνισθούμε. Ποτέ κανείς δεν έσπασε τα δεσμά του μένοντας απαθής. Χρειάζεται αγώνας.

Για να επιτύχουμε μια καλύτερη τύχη πρέπει να αγωνιστούμε γι’ αυτή. Και ο αγώνας, μετά τα όσα έχουμε περάσει, πρέπει να στηρίζεται σε μια λέξη: Στην αλήθεια.

Επιτέλους σε αυτόν τον τόπο κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα και στις επιλογές μας να επικρατήσει η κοινή λογική και η σοβαρότητα.

Επανάσταση της κοινής λογικής χρειάζεται. Εφαρμογή του αυτονόητου.

Πόση λογική, αλήθεια, χρειάζεται για να αποδεχθεί μια κυβέρνηση την παρέμβαση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς απεργούς των μέσων μεταφοράς, να σταματήσουν την απεργία τους γιατί βλάπτουν την οικονομία και ταλαιπωρούν τον λαό; Και όμως η κυβέρνηση επετέθη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη θετική αυτή στάση του, επιβεβαιώνοντας ότι σε αυτήν την κυβέρνηση έχουν τσακωθεί με τη λογική!

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η επισήμανση του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί ελπίδα λογικής για την Ελλάδα αποτελεί μια παρηγοριά.

Αρκεί όμως η παρηγοριά αυτή για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση;

Όχι, αν είναι μοναχική ή αν δεν μπορεί να επικρατήσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα όσα είπε στους τομεάρχες, ουσιαστικά κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή σήμερα για τη ΝΔ από την αλήθεια, καθώς είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει το έθνος μας να συνεχίσει την προσπάθεια ώστε η χώρα μας να βγει επιτέλους από την κρίση.

Την αδήριτη αυτή πραγματικότητα οφείλουν να την κατανοήσουν όλοι εντός της ΝΔ. Εδώ που φθάσαμε την Ελλάδα, η αλήθεια είναι το ελάχιστο που μπορούμε να δώσουμε στο λαό ώστε να τον έχουμε σύμμαχό μας. Άλλωστε ο λαός τους πολιτικούς δεν τους χρειάζεται μόνο για τα εύκολα. Στα δύσκολα τους χρειάζεται. Και όταν υπάρχουν δυσκολίες η έννοια της θυσίας πρέπει να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό της πολιτικής.

Πολιτικούς που λένε την αλήθεια και είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για το λαό και την πατρίδα χρειάζεται ο τόπος. Πολιτικούς που να μιλούν τη γλώσσα της κοινής λογικής. Κι ευτυχώς η ελπίδα της κοινής λογικής, όπως παρατηρεί ο κ. Πισσαρίδης, υπάρχει ζωντανή. Επιλογή δική μας, του λαού, είναι να την αξιοποιήσουμε και να αγωνιστούμε για την επικράτησή της.



Προηγουμενο ΑρθροΕπομενο Αρθρο

Πρώην Βουλευτής Ηλείας, πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Γεννήθηκε στο Βαρθολομιό Ηλείας το 1962. Έγγαμος με τη Σοφία Χίντζιου και πατέρας δύο αγοριών.

Επάγγελμα:
Δημοσιογράφος.


Κοινοβουλευτικές δραστηριότητες

Εξελέγη βουλευτής του Νομού Ηλείας με τη Ν.Δ. για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2004 και επανεξελέγη το 2007, το 2009 και το 2012. Από τον Ιανουάριο έως το Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Από το 2004 έως το 2007 μετείχε ως Γραμματέας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και ως Μέλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών. Τον Οκτώβριο του 2007 εξελέγη Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Από το  2007 έως και τον Ιανουάριο του 2008 μετείχε ως Μέλος στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και στην  Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος και Ειδική Επιτροπή Περιφερειών. Το 2009 και μετά μετέχει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.


Πολιτικές - κοινωνικές δραστηριότητες

Διετέλεσε πολιτικός συντάκτης στην ΕΡΤ και στις εφημερίδες Απογευματινή, Ελεύθερος (1998-1993) και Εστία (1984). Αρχισυντάκτης στην Απογευματινή της Κυριακής (1999-2002). Αρθρογράφος στις εφημερίδες του Πύργου Πατρίς και Πρώτη (2002). Συνεργάτης στην εφημερίδα Εξπρές, μηνιαία περιοδικά και σε επαρχιακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και στην εκδιδόμενη από το κόμμα της Ν.Δ. εβδομαδιαία εφημερίδα Νέα Πορεία (1980-1981). Από το 1980 συνεργάτης του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. και εκ των επιτελικών στελεχών του από το Μάρτιο του 1997.

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΗΣΑΠ (1989).

Εκ των συγγραφέων της σειράς βιβλίων «Ελλήνων Χρόνος» και «Ελληνισμός και Ορθοδοξία». Έχει γράψει επίσης το βιβλίο «Η Ηλεία στην Ελλάδα της Ευρώπης και της Aνάπτυξης».

Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών Ηλιούπολης και του Ομίλου «Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας».

Ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ από το 1976 και στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Οικονομικού της Νομικής (1983-1988).

Η αλήθεια και η κοινή λογική προαπαιτούμενα για την έξοδο από την κρίση

γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης.

Ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός έχει πει την περίφημη ρήση:  «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές». Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ρήση αυτή είναι αναγκαίο να γίνει κτήμα όλων.