Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι τα μη ανταγωνιστικά τιμολόγια ενέργειας που προκύπτουν από την παραγωγή της, σε σύγκριση με τις πιο καλά εδραιωμένες πηγές ενέργειας, όπως τα ορυκτά καύσιμα ή η πυρηνική. Όμως φαίνεται πως με τα τεράστια πρότζεκτ παράκτιων αιολικών πάρκων αυτό το εμπόδιο ξεπερνιέται.
Η παραγωγή ενέργειας από ένα μόνο υπεράκτιο αιολικό πάρκο που περιλαμβάνεται στην ανάλυση, το γιγάντιο Anholt των 400 Μεγαβάτ, τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, κοστίζει 40% φθηνότερα από το πυρηνικό εργοστάσιο Hinkley που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν στη Βρετανία.
«Όταν αναλύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα μπορούμε να εξάγουμε πολλά ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη του κόστους των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες εμφανίζονται φθηνότερες από τους σταθµούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, παρότι αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις επιδοτήσεις που απολαμβάνουν οι διαχειριστές» αναφέρει ο αναλυτής, ο οποίος βάσισε την έρευνά του στην περίπτωση των εν λειτουργία και μελλοντικών αιολικών έργων τόσο στη Δανία, όσο και στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας που ανήκει στη Γερμανία.
Τα παραπάνω όντως ανοίγουν μία από τις σπουδαιότερες τομές από αρχής των τεχνολογιών ΑΠΕ. Όμως υπάρχει πάντα ένα εμπόδιο στην αιολική ενέργεια που ακόμη δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεραστεί και που, όσοι προωθούν τις ΑΠΕ, πολλές φορές ξεχνούν να υπολογίσουν μέσα στην αισιοδοξία τους. Αυτό είναι η μη συνεχής παραγωγή, η οποία εξαρτάται από τα «κέφια» του ανέμου και την έλλειψη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, όσον αφορά τα μεγάλης κλίμακας πάρκα. Υπάρχει βεβαίως πάντα και η επιλογή των μεσαίου μεγέθους αιολικών συστημάτων τα οποία μπορούν να συνδεθούν με τις τοπικές κοινωνίες και να τροφοδοτήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μικρότερη κλίμακα. Όμως αυτές οι επιλογές είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικές, αφού δεν εξυπηρετούν τις μεγάλες επενδύσεις και τα κεφάλαια που επιθυμούν εξαγώγιμη ενέργεια.
Μετά από 29 χρόνια από τη μαύρη επέτειο του Τσέρνομπιλ, η προσπάθεια να μηδενίσουμε τους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα χωρίς την επίφοβη χρήση πυρηνικής ενέργειας αρχίζει σιγά-σιγά να καρποφορεί.
Με πληροφορίες από econews.gr