Τα πολιτικά κόμματα καλούνται να παρουσιάσουν ευέλικτο πρόγραμμα διαχείρισης του «νέου συμβολαίου συνεργασίας» με τους δανειστές και να τοποθετηθούν με κοστολογημένες προτάσεις στις συνεντεύξεις και ομιλίες που θα κάνουν στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.
Ο ελληνικός λαός είναι απογοητευμένος και θα αντιδράσει σκληρά σε τυχόν υποσχέσεις για «καλύτερες μέρες», χωρίς σχέδιο και αυστηρά οικονομικά χρονοδιαγράμματα. Τα δεδομένα είναι γνωστά, οι απαιτήσεις καταγεγραμμένες και οι κινήσεις περιορισμένες.
Τα μέτρα των προηγουμένων μνημονίων είχαν τιθασεύσει τα πρωτογενή ελλείμματα και τα είχαν μετατρέψει σε πλεονάσματα. Επομένως, αν τα επόμενα χρόνια η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, τα συμφωνηθέντα πλεονάσματα μπορούν να προέλθουν σχεδόν αποκλειστικά από την αύξηση φόρων σε ισχυρές κοινωνικές ομάδες και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που θα προκύψουν από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, με τη παράλληλη μείωση της ανεργίας.
Αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να προκύψει κυρίως από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Το κύριο ερώτημα που απασχολεί όλους σήμερα είναι αν τα λάθη που έγιναν είναι αναστρέψιμα ή όχι. Η απάντηση δεν είναι απλή. Εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους και την εφεξής συμπεριφορά του πολιτικού προσωπικού της χώρας.
Οι απαισιόδοξοι – η πλειοψηφία, δηλαδή, των ξένων αναλυτών θεωρούν την κατάσταση της οικονομίας με πολλές δυσκολίες αναστρέψιμη.
Γι’ αυτό και τώρα το ΔΝΤ ζητά τόσο από εμάς μεγαλύτερη σοβαρότητα στον στόχο των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και στη δημιουργία μελλοντικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους μεγαλύτερη γενναιοδωρία στην ελάφρυνση του χρέους.
Από την άλλη πλευρά, οι αισιόδοξοι αναλυτές θεωρούν την κατάσταση της οικονομίας πιο εύκολα αναστρέψιμη.
Μπορεί ήδη να χάθηκε πολύτιμος χρόνος στο τομέα της ανάπτυξης, μπορεί η αξιοπιστία μας να είναι στο ναδίρ και οι μελλοντικοί ρυθμοί ανάπτυξης αρκετά χαμηλοί, δεν παύουν, όμως, να θεωρούν ότι ο χρόνος γέρνει προς τη πλευρά μας και ότι οι επενδυτές θα μας εμπιστευτούν εκ νέου στο μέλλον. Η πρόσφατη έκδοση ομολόγου, ήταν ένα βήμα εμπιστοσύνης και αποφασιστικής επανάκάμψης στο χώρο των αγορών.
Για να επανέλθουμε σε σύγχρονη και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προσπάθεια, τόσο στις μεταρρυθμίσεις όσο και στο χτίσιμο της αξιοπιστίας που λαβώσαμε άσχημα.
Όλα αυτά τα δεδομένα επηρεάζουν αρνητικά την έναρξη της 82ης ΔΕΘ και αποτρέπουν τον επιχειρηματικό κόσμο της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης να προσέλθει ως ένθερμος εξερευνητής των επενδυτικών ευκαιριών της Ελλάδας.
Τώρα θα κάνουμε τη μεγάλη στροφή προς την καινοτομία και θα αναζητήσουμε την ευρωπαϊκή μας καταξίωση.
Η 82η ΔΕΘ ας αποτελέσει το σημείο επανεκκίνησης για δημιουργικές διαδρομές και επενδυτικές ευκαιρίες, σε μια έκθεση που αναζητά τη ταυτότητά της