Η κατάστρωση ενός ελληνικού σχεδίου για την επόμενη πενταετία, όχι μόνο καθίσταται αναγκαία, αλλά επιτακτική.Το πολιτικό προσωπικό της πατρίδας μας δείχνει κάποιες τάσεις σύγκλισης και συνεννόησης.Αυτό το κλίμα συνεργασίας πρέπει να ενισχυθεί και να χαραχθούν προτεραιότητες που θα υλοποιούνται άμεσα. Ο ελληνικός λαός έχει δείξει ωριμότητα και διάθεση να υπηρετήσει και να στηρίξει δομικές αλλαγές, αλλά δεν ανέχεται οι κόποι του να πηγαίνουν χαμένοι. Απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τη κυβέρνηση του, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα στις επιλογές της και άμεση αναστροφή του υπάρχοντος κακού κλίματος στην επιχειρηματική κοινότητα.
Η Ελλάδα μπήκε σε μια νέα πορεία, όπου τα λάθη και οι παραλείψεις δε συγχωρούνται και ζημιώνουν με αρκετά δις ευρώ τον έλληνα φορολογούμενο.
Το πρωτογενές ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκε ξανά τον Ιούνιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, έναντι εκτιμήσεων για πρωτογενές έλλειμμα 1,2 δισ. ευρώ. Σωρευτικά, το πρωτογενές ισοζύγιο έχει ως εκ τούτου υπερβεί τον στόχο για 3,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών.
Τα έσοδα δείχνουν να έχουν ανακάμψει τον Ιούνιο, μετά από την τραγική επίδοση τον Μάιο .Τον Ιούνιο, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 3,2 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στο συνολικό ποσό των 21,8 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2015, χάνοντας τον στόχοτων 906 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών δεν δίνει πειστικές απαντήσεις για τη συμπεριφορά των εσόδων τον Ιούνιο. Τον προηγούμενο μήνα, είχε τονίσει ότι το μεγάλο έλλειμμα στα έσοδα που καταγράφτηκε τον Μάιο, εν μέρει αποδόθηκε στο γεγονός ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων δεν εισπράχθηκε. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 19,8 δισ. ευρώ, 1,7 εκατ. χαμηλότερα από τον στόχο σε σωρευτικούς όρους. Μόνο για τον Ιούνιο, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 701 εκατ. ευρώ χαμηλότερα του στόχου που είχε τεθεί.
Τον Ιούνιο, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή περί τα 1,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα του στόχου, ενώ οι τακτικές δαπάνες του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 23,2 δισ. ευρώ, 4 δισ. ευρώ χαμηλότερα του στόχου. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 22 δισ. ευρώ και υποχώρησαν κατά 3 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, και πάλι λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 2,6 δισ. ευρώ.
Τα νούμερα πολλές φορές τρομάζουν, βασική προτεραιότητα όμως πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Λειτουργεί η κυβέρνηση με άγχος για την υλοποίηση των δεσμεύσεων και στο εσωτερικό της χώρας επικρατεί αναταραχή και έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού.
Υπάρχουν μεγάλα κενά στο συντονισμό του κυβερνητικού έργου, πράγμα που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή του πρωθυπουργού στις συνεννοήσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους.
Το περιρρέον κλίμα στα ξένα κέντρα αποφάσεων και η επιβάρυνσή του από τις διαρροές για την τακτική που ακολούθησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τους προηγούμενους μήνες μέχρι να φθάσουμε στο τρίτο μνημόνιο, παραπέμπουν σε πιο σκληρούς ελέγχους από την τρόικα.
Επομένως, οι παρελκυστικές τακτικές της αναβολής αποφάσεων ή μη ψήφισης νόμων που έχουν πολιτικό κόστος δεν θα οδηγήσουν σε εκταμιεύσεις ποσών, επιτείνοντας το πρόβλημα ασφυξίας στην ελληνική οικονομία και βαθαίνοντας την κρίση.
Η ώρα των αποφάσεων και των πράξεων για την ελληνική κυβέρνηση δε σηκώνει αναβολές.Τώρα ουσιαστικές πολιτικές που θα δημιουργούν κλίμα επενδύσεων και θα βάζουν τη πατρίδα μας σε σύγχρονες διαδρομές.